1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • December 16, 2021 at 10:02 PM

stalno dolaze neki kupci, i to veliki, koji su u stanju dignuti market za nekoliko desetaka postotnih poena.

u srijedu (FED) su isticale tjedne opcije, a sutra mjesečne.

i doslovce je moguć bilo kakav scenarij, ali, čini mi se da će ovi "nasilnici", koji ne daju da market propadne, probati sutra napraviti neki short squeeze ili tako nešto slično kao i u srijedu.

pretpostavljam da će sutra probati napraviti još jedan proboj prema dalje, ali tjedan će definitivno za hanging man-om, šta bi značilo da se, od ponedjeljka, opet vraćamo prema "veselju" :S

• st-brajo
    • December 16, 2021 at 7:25 PM
    Quote from zlocesti

Štrumfovi moji, ovo ko' na sanjkama

Možda je vrijeme za rotaciju

https://www.fool.com/investing/stoc…defense-stocks/

Vi se spremate za rokačinu Izrael/Iran, Rusija/Ukrajina? :S

• st-brajo
    • December 16, 2021 at 6:02 PM
    Quote from mitkko
    Quote from st-brajo

update: danas short Nasdaq (SQQQ) ispada još i bolja opcija od UVXY :/

Zanimljivo pojasnjenje jucerasnjeg FED zelenila.

https://www.zerohedge.com/markets/stocks…ome-so-unstable

ako sam dobro razumio, jučer je bila gamma squeeze, a na opex-u će bit ovi dropovi?

• st-brajo
    • December 16, 2021 at 5:16 PM

update: danas short Nasdaq (SQQQ) ispada još i bolja opcija od UVXY :/

• st-brajo
    • December 16, 2021 at 2:13 PM

evo nešto za accountant

kaže Darius Dale da je FED jučer otvorio "prijelazni rok" da se odradi transfer u low beta dionice.

imajući u vidu kako su danas i BoE i Norveška centralna banka odlučili dignuti kamate, reakcija marketa danas je da se napucaju high beta risk assets i zašorta obveznica na dugom kraju 10 year +.

znači, zbog FED-a jučer ide se full risk on, iako bi se trebalo ići risk off.

šta je najluđe, ovaj risk on se radi sa polugama.

znači, FED ti da "pojas za spašavanje", a ti kažeš, ko ga *ebe i stavljaš sve na crno, a na kraju ćeš vidjeti crveno.

ja gledam kupnju VIX-a, jer i u Nasdaq-u i S&P-u najveću težinu ima high beta, šta bi značilo da ću, kad ekipa shvati zaeb, gledati zeleno :S

• st-brajo
    • December 16, 2021 at 1:52 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from BSOD

Sve mi se nekako čini da bi u idućim danima mogli vidjeti tobogan prema dolje. Ovo je čista pumpa na mizernom prometu.

i meni se tako čini.

treba vidjeti i šta će sutra BoE odlučiti u vezi kamata.

zadnji put kad nisu digli, funta im je doslovce tankirala i inflacija skočila.

u svakom slučaju, ja mislim da ću dodati još malo VIX-a kad su mi ga već ovako fino danas spustili :S

jao majci kako je market krivo pozicioniran.

čini mi se da ću danas opet kupovat VIX na popustu 😅

• st-brajo
    • December 15, 2021 at 9:43 PM
    Quote from BSOD

Sve mi se nekako čini da bi u idućim danima mogli vidjeti tobogan prema dolje. Ovo je čista pumpa na mizernom prometu.

i meni se tako čini.

treba vidjeti i šta će sutra BoE odlučiti u vezi kamata.

zadnji put kad nisu digli, funta im je doslovce tankirala i inflacija skočila.

u svakom slučaju, ja mislim da ću dodati još malo VIX-a kad su mi ga već ovako fino danas spustili :S

• st-brajo
    • December 15, 2021 at 9:35 PM

value trade doslovce preminuo za sat vremena Powell-ovog pričam ti priču :D

• st-brajo
    • December 13, 2021 at 9:21 PM
    Quote from zlocesti

https://www.zerohedge.com/markets/ponzi-…ies-record-pace

Hm.

Nema razloga sumnjati da ekipa izmišlja, mislim da se svaka inside transakcija mora prijaviti, kao i kod nas.

Nije da nam je to baš od neke koristi. Psi laju, karavane prolaze, a oni koji mogu rade što hoće

svi hoće bonuse prije Božića.

oni će uzeti poklone, a malima će ostat prazna bičva :S

• Inflacija

• st-brajo
    • December 11, 2021 at 2:39 PM

evo još malo "dobrih" vijesti za iduću godinu :S

• st-brajo
    • December 11, 2021 at 2:35 PM
    Quote from looserst

Neces razbojnice! Moje su te zadnje DB 8o

Salu na stranu...iduci tjedan je fed sjednica i opex dan je petak. Idealan scenarij za milenijski potop X/

10.12. istek roka za korporativni buy back

15.12. FED

16.12. podatci o (ne)zaposlenosti

17.12. OPEX

ovo je samo za idući tjedan.

btw., evo ispod i kratki pregled S&P-a za 2021.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

do kraja godine godine će ili biti sell off ili ćemo ići prema idućoj fibo liniji.

neki vide razloge za Christmas rally, ja vidim više razloga za sell off.

zašto sell off?

1. fond manageri su ove godine klepnuli 100 "punata" na SPY, a bez da zatvore pozicije i izravanju račune, nema bonusa (a poznato je da oni za Božić najviše vole počastiti sebe milijunskim isplatama, a udjeličare ko *ebe, tako da je njima i 70 "punata" dovoljno jer im se portfolio nadebljao).

2. pasivni (ETF) fondovi moraju ići u kvartalno rebalansiranje prema onome šta je outperformalo u prošlom kvartalu, a to su bile dionice koje imaju manju težinu u indeksima (financials, industrials, value, itd.).

3. istek kvartalnih opcija 31.12.

4. svi su underweight ili short obveznice, a u novu godinu nitko ne voli ulaziti totalno risk on.

5. Omicron, Evergrande, Rusija/Ukrajina, Kina/Tajvan/Ujguri, itd.

• Inflacija

• st-brajo
    • December 10, 2021 at 9:53 AM

interesantan pogled vezan za inflaciju i kako će utjecati na cijene dionica i zlata

• st-brajo
    • December 9, 2021 at 4:43 PM

al će ovi China bullish hedge fondovi ostati bez gaća

Fitch declares China's Evergrande in default
    Fitch Ratings said on Thursday it downgraded the Long-Term Foreign-Currency Issuer Default Ratings (IDR) of property developer China Evergrande Group and its…
    www.breakingthenews.net

• st-brajo
    • November 26, 2021 at 9:22 AM
    Quote from accountant

ekipa, čitate vijesti?

nova inačica virusa, južna Afrika

fjučersi u slobodnom padu, Europa otvara u crvenom.. evo crude oil je već preko 5% u crvenom

razmišljam da sve long pozicije prodam

čim se negdje ukaže prilika (npr. sad s ALK), poklope nas ovakvi 'događaji'

kakvo je vaše mišljenje?

je li long i value investiranje kao 'paradigma' prošlost?

u zadnjim tjednima najbolje sam zaradio na dnevnom (max par dana) trejdu

Display More

ma vidi, dok ne znaš što će napraviti centralne banke (spustit/dignit kamate, manje/više QE-a) nikakav long ni value nije opcija, jer su sve metrike poremećene.

u long i value ideš kad su sve turbulencije prošle i kad ti slijedi mir idućih x godina.

navedeno vrijedi za bilo koji asset class (dionice, nekretnine, commodities, itd.)

sada se trejda, shorta, itd.

prije par dana ja sam uletio 50% u UVXY, 50% BITO, jer su oboje market distruptori, čisto da vidim kako će mi se portfolio ponašati.

i većinom je bio neutralan, a za dalje ćemo vidit.

ali, danas to trenutno lijepo izgleda :S

• CORONA virus

• st-brajo
    • November 26, 2021 at 8:44 AM

evo, sad je otkrivena i varijanta Epsilon, na koju, navodno, cjepiva ne djeluju

Nova varijanta korone je najznačajnija dosad, kaže vodeća britanska liječnica
    NOVA varijanta koronavirusa je najznačajnija varijanta koju su znanstvenici dosad otkrili, rekla je direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost…
    www.index.hr

i šta ćemo sad?

cijepit se, ne cijepit se?

izvadit Covid potvrdu, ne izvadit je?

u KBC Split, po novinama, ne možeš ući u bolnicu bez potvrde, a kad dođeš tamo, niti te tko pita, niti ti mjere temperaturu 🤦

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• st-brajo
    • November 26, 2021 at 8:33 AM

ne znam za vas, al ja danas vidim neki dark cloud cover :/

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• st-brajo
    • November 25, 2021 at 7:55 PM
    Quote from looserst

Ima li ko volje eru pogledati? Nesto mi je cudan zadnjih dana.

Unaprijed hvala!

koliko ja znam, Ero, ako već nije u rezalištu, trenutno vozi za Slatine (btw., nadam se da su za Šoltu nabavili neki bolji trajekt) :S

• Inflacija

• st-brajo
    • November 25, 2021 at 7:51 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from KultLicnosti

Naručio kolega bocu plina za kuhanje u Splitu, kaže 145kn sa dostavom. Uskoro će i kafu bit problem skuhat.

Sta nisu rekli da nece poskupljivat plin do 1.4.22 ili je to pitanje ovih malih dobavljaca koji nemaju ugovore kao ina na duzi rok ?

je, sve Granda i Adria plin kupuju robu putem futures-a :S

• CORONA virus

• st-brajo
    • November 25, 2021 at 10:18 AM
    Potpuno cijepljeno 6% ljudi, najavljivala se katastrofa. Što se događa u Africi?
    KADA se koronavirus prvi put pojavio prošle godine, zdravstveni dužnosnici bojali su se da će pandemija zahvatiti Afriku i usmrtiti milijune.
    www.index.hr

evo, ovi žive u prašini, neki i bez pitke vode, nemaju normalno ni državno, a privatno osiguranje da ne spominjem, i na kraju ih je najviše partilo baš u Južnoj Africi koja ima ovaj naš "zapadnjački" model.

nisam ni anti-vakser niti anti-masker, ali čini se da je jedina razlika nas i njih to što još uvijek jedu prirodne, netretirane namirnice, od poljoprivrednih proizvoda do mesa.

i naravno, imaju nešto i prirodnog imuniteta, za razliku od nas koji se krećemo u pretjerano steriliziranim uvjetima, jedemo previše i preobilno, i to hibride poljoprivrednih i stočarskih proizvoda zbog intenzivnog uzgoja.

kod njih virusi i bakterije, u prvom valu, odstrane sve koji nisu dobrog zdravlja, a mi štitimo svakoga zbog svojih kršćanskih nauka.

uostalom, imamo i primjer katolibanske Željke Markić, koja, gle čuda, radi baš u farmaceutskoj industriji.

posljedica sve je to da imamo sve bolesniju populaciju, jer neki, koje bi ranije priroda (ili Bog, kako već hoćete) odnio na drugi svijet prije nego taj isti uđe u reproduktivnu fazu i širi svoju narušenu genetsku strukturu.

ja razumijem humanost i porive da se svakoga zaštiti, ali time široj populacije stavljamo čavao u lijes, šta zdravstveno, šta financijski, jer će se morati kljukati sa sve više farmaceutskih preparata da bi imali normalan život.

gdje će to, u konačnici, dovesti, strah me o tome iti razmišljati, mada mi se čini da će baš ova naša zapadna civilizacija, jednostavno početi odumirati.

btw., to se već i događa sa sve manje živorođene djece, od kojih se, u zadnje vrijeme, sve više njih javlja sa raznoraznim genetskim greškama.

jesu li ovaj virus i cjepiva protiv njega neke stvari možda i ubrzale, ja to ne znam, ali činjenica je da zapadna civilizacije, zbog pretjerane humanosti, sama sebi kopa grob, koliko god to nekome ružno zvuči.

p.s. kad je put u pakao popločan dobrim namjerama, pojedinac se jedino može zaštiti na način da bude samoodrživ (jede svoju organski uzgojenu hranu, ima svoju struju i vodu, boravi što više u prirodi) i za životnog partnera bira nekoga čija obiteljska povijest bolesti ne ispunjava puste kartice teksta, jer je, u protivnom, osuđen i na zdravstveni i na finacijski jad, sa ili bez ovog virusa koji je sada aktualan, jer će, za koju godinu, opet doć i neki, iz laboratorija pušten, drugi, onako, u ritmu kako globalnoj eliti bude odgovaralo.

nažalost.

• CORONA virus

• st-brajo
    • November 24, 2021 at 8:34 AM
    Quote from accountant

Zanimljivo gostovanje Korade Korlevića kod Čeljuske na HRT. Dotakao se i Sars-Cov-2 kad je upitan :

• znalo se od ranije da će sljedeću epidemiju (kao vjerojatno i onu iza) uzrokovati virus iz skupine korona
    • bili smo pripravni na to, dokaz su spremna mRNA cjepiva, nazvao ih je aplikacijama radije nego cjepivima, zbog široke primjene i kupovati ćemo ih (ne mi, nego vlade) poput apps za mobitele (spomenuo je i fin. potporu US administracije tada nepoznatoj maloj biotech Moderni)
    • situaciju s maskama je gledao kroz prizmu djece: kako objasniti njima da se na igralištima, parkovima i druženjima ljube, pljuju i skaču jedno po drugom a onda u školama sjede pod maskama? Nije komentirao kovid potvrde, srećom
    • ovo je otprilike vježba za neki sljedeći opasniji korona virus

Izgleda svima osim Bubaš iz HZJZ i ovima iz Stožera je jasna situacija. Zato je potrebna multidisciplinarnost pristupa epidemiji i pluralizam mišljenja.

U ostatku intervjua naglašavao je politički utjecaj na svako društvo i odluku politike u kojem se smjeru ide (eto potpora Moderni je jedna, pa ulaganje u djecu i neprofitne organizacije i udruge i sl.). Kaže da se krivo govori kako su naša bogatstva voda i priroda, jedino bogatstvo svakog naroda su djeca. Kroz njegov program u Tićanu prošlo je do sada preko 5.000 djece, učeći fiziku, kemiju, IT, biologiju... i ponešto astronomije. Kaže kako prepoznati darovito dijete: manipulira roditeljima da dobije što više, upravlja vremenom da uloži što manje truda u rezultat, zato treba naći ono što ga zanima i u tom smjeru ga gurnuti, ostalo će napraviti samo. :)

ja sam taman uletio baš na ovaj zadnji dio.

ako bude još uvik aktivan, kad bude vrime, definitvno ću odvest dite da vidi to sve tamo.

a, bome, i ja bi bia spreman proć kurs ili barem popričat s njim.

čudo od čovika :thumbup:

1. Privacy Policy
  2. Kontakt