1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Inflacija

• st-brajo
    • January 17, 2022 at 9:04 AM

ovaj momak već neko vrime piše za Slobodnu i članci su mu izvrsni!

ako je aktivan na forumu ili netko ima njegov kontakt, volio bi ga upoznati.

jedan od rijetkih naših novinara koji razumije WTF is going on.

pratite ga i čitajte, možda nešto i naučite :S

Nitko nema pojma kako riješiti inflaciju: ekonomskim stručnjacima se pred tom zvijeri tresu gaće i ukipljeni čekaju da sama prođe. A neće! No, dok to traje, ona guta naše plaće
    Ah da, inflacija. Genitalni svrab tržišne ekonomije. Zrno graška pod jastukom kapitalizma. Hemoroid izvršnih tijela vlasti. Kamen mudraca financijskih…
    slobodnadalmacija.hr
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • January 15, 2022 at 10:52 AM
    Quote from zlocesti

https://www.novilist.hr/novosti/hrvats…uljenje-rokova/

Kada bi se ovdje postalo sve što se na dnevnoj razini objavi u medijima , pa da je i manje od polovice toga istinito, ovaj bi topic bio ko' Černobil.

Najtužnije je što smo nekako navikli na sve to... živimo gdje živimo, tako nam je kako nam je.

Nekima je i dojadilo, oni su otišli. Ili su morali, ili su mogli........... a mi smo se drugi navikli

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ijesti_ostalo_d

pa ja jedva čekam da uvedemo Euro.

tek tada će ljudi shvatiti koliko malo zarađuju u odnosu na Slovence, s kojima se, obzirom na nekakav geostrateški položaj, jedino relevantno možemo uspoređivati.

+ šta mi imamo i "morski" turizam, za razliku od njih.

znači, imamo više mogućnosti, a zarađujemo puno manje.

e, za to je stvarno potrebno posebno "umijeće" :S

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • January 15, 2022 at 10:46 AM
    Quote from Manu

Izgleda da građani nisu svjesni kako dobru vladu i premijera imaju. Svaka kritika je postala demontaža države.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…i-dorh-15145704

unutarnji i vanjski neprijatelji.

i onda netko kaže da HDZ nije = SKH?

zanimljivo :/

• Inflacija

• st-brajo
    • January 14, 2022 at 9:35 PM
    Quote from zlocesti

Čula sam se sa frendicom danas.

Kaže da su u USA izbori u 11. mjesecu i da je malo vjerojatno da će ići u izbore za Kongres sa recesijom kao utegom

Očekuje se pobjeda republikanaca.

Francuskoj tek predstoje izbori, Njemačka ih je tek odradila, sva je prilika da će svi nastojati iz sličnih razloga održati sadašnje stanje.

Frendica je politički analitičar, što god to bilo. Posve mi je nejasno čime se oni bave :/

The Inflation Must Go On.

Display More

priča je prilično jednostavna.

ako ga FED "prikumpluži" inflacija će brzo nestati, ali će zato burze krahirati.

biračko tijelo Demokrata "kolje" inflacija.

ako Bidni želi dobiti izbore, onda mora "priklati" inflaciju, i to šta prije, najbolje na način da FED već u ožujku "zahajka" 0,5 % minimalno.

s druge strane, Pelosi će onda propasti call opcije.

zaebana dvojba :S

• st-brajo
    • January 14, 2022 at 12:26 PM

a di je podatak da imamo 2.5 M stambenih jedinica na 1.5 M kućanstava.

ovo samo potvrđuje ono o čemu ja odavno pričam.

bez sloma financijske ekonomije, nema ulaganja u realnu ekonomiju.

ako na ovaj balon kreneš pumpati realnu ekonomiju, onda dobiješ hiperinflaciju, kao trenutno u USA, npr.

šta je najbolje, sad će nam stopa nezaposlenosti porasti (istina, porast će i labor force participation), a mi i dalje uvozimo radnu snagu.

to samo govori o totalno promašenoj i fiskalnoj i monetarnoj politici u zadnjih 10 god.

kao što rekoh, "na papiru" smo bogati, a nelikvidni, i to se neće promijeniti dok se dobit ne počne ostvarivati od ulaganja u biznis, a ne u financijsku imovinu (dionice, ali i nekretnine, zbog hipoteka).

šta da kažem, uživajte dok traje, al imajte na umu da smo u 4. prevratu koji, na ovaj ili onaj način, uvijek završi nekom redistribucijom bogatstva.

i može Ray Dalio pričati šta god hoće, al ja ipak vjerujem Buffett-u koji trenutno ima all time high cash poziciju, a prošao je sito i rešeto svih mogućih ekonomskih ciklusa

• st-brajo
    • January 14, 2022 at 11:23 AM

svaka čast političarima, dokazali su da su u stanju "skuriti" 40.000 ljudi godišnje

UŽIVO Hrvatska pala na 3.88 milijuna stanovnika
    DRŽAVNI zavod za statistiku objavio je prve rezultate Popisa stanovništva 2021.
    www.index.hr
  • Birtija

• st-brajo
    • January 12, 2022 at 9:47 PM
    Quote from D_artagnan

Da, samo sto bi to sa privatnim zdravstvenim radilo dobro dok si zdrav, al kad obolis i to od neke teze bolesti, koja je dugotrajna ili dozivotna…. Misli da ce te to isto osiguranje osigurati? Pod istim uvjetima? Hmmm

Nego lagano se najavljuje poskupljenje struje… pa me zanima koji su to inputi HEPu toliko porasli da trebaju dignuti cijenu? Iz NE Krsko dolazi dobar dio struje, iz hidrocentrala isto tako, nesto iz obnovljivih izvora… koliko dolazi iz termoelektrana i elektrana na plin? Ili se uvozi da su enormno narasli inputi????

1. pa onda ću prijeći na državno i umrijeti na listi čekanja 😅

2. trgovačke monopolske pi*darije (jbg., ja bi i tu napravio kuću di imam svoju struju, vodu, crnu jamu, grijanje na više izvora, itd., al i tu bio sam sebi kriv ako mi udari grom i spali instalacije 🤷)

• Problemi zdravstvenog sustava

• st-brajo
    • January 12, 2022 at 9:13 PM
    Quote from tento
    Quote from dionicar

kolega, to stoji što kažete... ali koristite li uslugu? vjerojatno plaćate samo dopunsko 70 kn / mjesec?

dakle, ja koji uplatim mjesečno skromnih 800 kn doprinosa, zapravo plaćam i za Vas. a da ne govorim ljudi koji imaju neto plaću po 20 000 kn koliko Vam uplate da Vi možete kod doktora.

Suma sumarum, ja bih uveo da svako mora platit osiguranje - uslugu - kao što platim i osiguranje kasko za auto.

Doprinos za zdravstveno gledam kao prisilan porez. Da ne govorim kad idem zubaru da idem privatno i platim svaki put...

Nitko Vas ne tjera da plaćate PKD - ako prođe više od 2 godine ili da uopće trgujete...

---

da se mene pita - plaća bi išla u bruto2 iznosu - ja bih plaćao osiguranje npr croatii, uniwa i slicno . kao paket za auto kasko - što je sve ukljulčeno i kada mi nešto bude, osiguranje plaća bolnici - na ovaj način imamo monopol na tržištu --- samo HZZO

dignu osnovicu zapravo poskupe osiguranje. pogledajte kako je tržište auto osiguranja libelarizirano

Display More

Mislim da to ne bi funkcioniralo, tko imalo pozna zdravstveni sustav zna o čemu se radi. Da moźe se reći i da bi bilo dobro, ali samo za bogate. Kažete Vi bi onda birali s kime imati policu zdravstvenog kao kod osiguranja auta. Molite boga da do toga ne dođe, jer ovakav paket zdravstvenog osiguranja koji sada imamo većina građana bi mogli sanjati. Zar mislite da bi cijene bolničkih usluga ostale iste u tom novom sistemu, ovo su umjetne cijene baš zbog toga što je ugovor s državom (hzzo). Pa sada sam vam odgovorio na pitanje i onima koji se stalno pitaju, zašto je zdravstvo toliko u gubitku. Zbog kontroliranih umjetnih cijena bolnički usluga, operacija npr. kuka koliko hzzo plaća bolnici a kolika je cijena u drugim državama s takvim sistemom koji vi predlažete,višestruko viša. Zdravstvo nije uopće u konačnici u gubitku, to vjerojatno znaju oni koji trebaju znati, nego je sistem da svi plaćamo za sve, da bi i oni koji si ne bi mogli priuštiti bolničko liječenje u tom novom sistemu, sada u ovom ga imaju. Tako da je ovaj sadašnji sustav daleko najbolji za sve građane.

Display More

trenutno preko državnog zdravstvenog možeš priuštit samo listu čekanja, pa ionako ljudi opet plaćaju privatno.

kao i sve na tržištu, našlo bi se i tu prostora za sve.

slažem se s kolegom dionicar daj ti meni brutto2 na "ruke", pa da ja biram di ću za svoje novce.

možda mi HZZO opet ponudi najnižu cijenu, al zato ću imat listu čekanja, a neki privatni osiguratelj veću cijenu, al na red dolazim instant.

najgluplja stvar je umjetno kažnjavati "bogatije" sugrađane koji će ionako konzumirati privatnu uslugu, ako već nemaju vezu u bolnici.

obavezno auto osiguranje je uvedno zato da netko sa nekom kramom koji udari u skupo auto ne završi u dužničkom ropstvu, ali kasko svatko sam bira hoće li ga uzet.

tako bi i ovdi trebalo.

ja npr. uopće ne želim državnu mirovinu, a i dalje sam ju prisiljen uplaćivati, jer se prisilno uplaćuje za generaciju prije nas.

a svatko ima pravo odlučiti kako će živjeti, što se zdravlja tiče (ja bi vjerojatno uplaćivao zdravstveni "full kasko" jer bi tako htio i sigurno bi dobio puno bolju uslugu nego što je sada dobivam), ali mi ide na nerve kad mi prijatelj s hitne govori da svaki dan diže vozilo za par istih ljudi koji pijani zaspu na cesti, a ti, naravno, niti rade niti uplaćuju osiguranje, a i dalje ga imaju, i kaj sad?

• st-brajo
    • January 12, 2022 at 5:18 PM

havi

zato se ovo djelo u USA zove "insider trading", a ne "insider investing", jer ovo drugo, logično, nije kažnjivo i nema razloga da bude 🤷

• st-brajo
    • January 12, 2022 at 5:10 PM

mlati Ilko sve u 16 :S

Prijatelj Martine Dalić i bivši Vujčićev savjetnik istražit će nepravilnosti u HNB-u
    NA ČELU agencije koja bi trebala istražiti Aferu HNB je Ante Žigman, bivši savjetnik guvernera Vujčića u HNB-u.
    www.index.hr

• st-brajo
    • January 12, 2022 at 4:59 PM

recimo, HNB-ovci će biti u problemu ako se otkrije da su banke, čije su oni imali obveznice, "prepisivale" na stres testu, tj. da su im oni pomagali kako proći stres test, jer, u protivnom, banka možda ne bi imala para za isplaćivati obveznicu, pa bi bila prisiljena defaultirati, a štediše bi onda "popušile" svu štednju preko 100.000 € po OIB-u u toj banci

• st-brajo
    • January 12, 2022 at 4:53 PM
    Quote from havi

Ne znam dal bi to uopce nazvao aferom, kad bolje razmislim...

Recimo zena radi u nekom dd u financijama, dali ja , svi moji njezini bratici sestricne, ujaci, stricevi, prijatelji za koje recimo policija moze utvrdit da se druzimo i posjecujemo pa cak i susjed s kojim smo na bok bok kaj ima , smijemo kupit dionice tog poduzeca ?

Ima koji advokat s iskustvom da objasni kak bi isao postupak recimo na sudu? A dionice nismo kupili danas a sutra ide preuzimanje pa bude puta dva tri nego ih recimo drzimo xx mjeseci ili x godina.

Ak smo ili su u prekrsaju ili kaznenom progonu gore navedeni dali smo onda gradjani drugog reda ako mi stric recimo radi u Podravci pa ja i svi drugi nesmijemo kupiti nikada dionicu ..

Komentari ? 😀

ključna je razlika jesi li došao u posjed cjenovno osjetljive informacije.

npr. recimo, žena ti radi u financijama, firma zarađuje, kapa divka, vi vjerujete u firmu, sve ok.

ista stvar i sa stricem iz Podravke :S

ali, ako žena ili stric sazna da firma ide u krasni k*, a vi imate dionice, i prodate ih prije svih, tj. prije nego se takva informacija objavi na burzi, e tad ste u problemu.

ista stvar bi bila i da dođe neka luda ponuda za preuzimanje na stol vaše žene ili strica :S, pa Vi ko mahniti udarate po asku dok se ne stvori onaj čekić na gledalici :S

a ako firma pošalje ono glupavo objašnjenje da oni nemaju pojma zašto cijena raste ili pada, e tada bi i uprava trebala kazeno odgovarati zbog davanja zavaravajućih informacija.

ali obzirom da je ovo standardni folklor na ZSE, ako se ova afera ne očeše o HANFA-u, onda će sve završiti sa "izija vuk magare".

nadam se da sam pojasnio :)

• st-brajo
    • January 12, 2022 at 4:19 PM
    Klub socijaldemokrata: Najbolje je da vodstvo HNB-a samo odstupi s pozicija
    SABORSKI Klub socijaldemokrata poručio je danas kako je stanje u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) "neprihvatljivo", očekuju "određene reakcije" i da bi najbolje…
    www.index.hr

da je ova ekipa iti malo politički pametna, poslala bi pred govornicu trejdera Zvanu da novinarima fino objasni u čemu je problem sa HNB-om i mogla bi aferu usmjeriti i prema HANFA-i, Borgu i ostalima.

ovako će na sljedećim izborima otprhnuti iz Sabora i otići u političku mirovinu.

u ovome se vidi sav jad i bijeda naše politike 🤦

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • January 12, 2022 at 3:45 PM
    Quote from Hrx84

Umjesto da hitno dižu kamate oni će lajati na Mjesec do ožujka.

možemo komotno otvorit kladionicu da će Powell dignut kamate čim bude opet i službeno izglasan i osuši se tinta i pečat na toj odluci 8)

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • January 12, 2022 at 2:05 PM
    Quote from Hrx84

A šta su toliko strašno napravili?

Držali ersteove obveznice i imali 6% umjesto 4% koliko bi imali na banci u to doba. "Znali su" za razliku od ostale raje da Erste banka neće propasti te 2012.

Možda su neki okrenuli par postotaka godišnje na Zabi i uhvatili koju dividendu.

ma ova Index-ova afera je čisti "prdac u čabar", jer je očito netko tko želi biti novi šef HNB-a novinaru dao podatke kako bi se ovi postojeći diskreditirali.

pravi problem se nalazi kod organa koji sve ovo treba kontrolirati, a većinu posla provede ganjajući male ulagače, dok se s velikima dogovara "ispod stola".

mislim da, nakon svega, insajderi i superinsajderi i dalje mogu mirno spavati.

btw., naša "starija tetka" u Beču inače ima promet gotovo 100x veći i to govori samo za sebe.

usporedba svih europskih burzi nalazi se u privitku, pa koga zanima neka gleda i "divi se".

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • January 12, 2022 at 1:22 PM
    Quote from Paulie
    Quote from Brunos

Ocekujete li utjecaj na burzu zbog ovoga?

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak…hnb-om-20220112

HANFA s Dalićkinim prijateljem Žigmanom koji na listi primatelja Borg emailova će napraviti nadzor nad HNB-om ??

Ova država je teatar apsurda, Žigman, Dalićka, Vujčić, to je sve jedna te ista ekipa, neće tu nitko nikog istražit, samo će javit za koji tjedan da je sve OK.

ma će se Žigman s time zafrkavati :D

bude to riješio naš "frend s foruma" koji je, nota bene, prije i radio u HNB-u, pa je već i upoznat sa cijelom materijom ;)

ako Ilko ne ode do kraja, otjerat će i ovo malo neovisnih ulagača šta je na ZSE preostalo

• st-brajo
    • January 11, 2022 at 6:03 PM

čekaj dok Ilko shvati da i ekipa iz HANFA-e i jedne, premijeru bliske, investicijske "kuće" rade istu stvar :S

Vuk Vuković o otkriću Index Istraga: Kod nas mutni financijaši dižu milijune...
    VUK VUKOVIĆ komentirao je otkriće Index Istraga.
    www.index.hr

• st-brajo
    • January 11, 2022 at 5:59 PM

zanimljivo, i ECB balance sheet ima isti trend

https://d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/euro-area-central-bank-balance-sheet.png?s=euroareacenbanbalshe&v=202112281658V20200908&ismobile=1&w=400&h=250&lbl=0&d1=19220205&trend=2

i medijan :/

https://d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/euro-area-central-bank-balance-sheet.png?s=euroareacenbanbalshe&v=202112281658V20200908&ismobile=1&w=400&h=250&lbl=0&d1=19220205&mean=1

• st-brajo
    • January 11, 2022 at 5:53 PM

FED balance sheet medijan

https://d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/united-states-central-bank-balance-sheet.png?s=unitedstacenbanbalsh&v=202201070938V20200908&ismobile=1&w=400&h=250&lbl=0&d1=19220205&mean=1

• st-brajo
    • January 11, 2022 at 5:47 PM

koga zanima šta Powell priča, ovdi može pratiti

Bloomberg - Are you a robot?

FED balance sheet trend

https://d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/united-states-central-bank-balance-sheet.png?s=unitedstacenbanbalsh&v=202201070938V20200908&ismobile=1&w=400&h=250&lbl=0&d1=19220205&trend=2

1. Privacy Policy
  2. Kontakt