1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Brokeri i brokerske naknade

• st-brajo
    • April 14, 2022 at 3:43 PM
    Quote from Ledica

Stigla uskrsna čestitka od Zaba brokera.

Od 9.5. nova Tarifa naknada za brokerske usluge.

Prva kategorija do 2 milijuna kuna vrijednosti transakcija u godinu dana u koju najčešće ulazim, 0,60 % ( minimalno 75 kn.)

Do sada je bilo 0,30 % (minimalno 25 kn.)

Što da se kaže osim da treba početi razmišljati i jeftinijim opcijama.

Da li je još koji brokeraj povećao naknade ?

Display More

odlično.

to mi je poruka da uđem u short po "starim" cijenama :S

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • April 14, 2022 at 3:42 PM
    Quote from hugh

kad ide objava bdp-a Njemačke za q1 2022?......jel njima bdp za q4 2021 bio u minusu?......

Q4 je bio u minusu, a Q1 bi valjda trebao krajem mjeseca, al ima neka rezvizija krajem svibnja, a u svibnju ima još puno lipih stvari (FED, ECB, BoJ,...)

• st-brajo
    • April 14, 2022 at 3:25 PM
    Quote from LodeRunner

I Engleska i Amerika i Kanada kao i Novi Zeland u odnosu na EU razlikuju se u jednoj maloj, skoro nevaznoj sitnici.

Nemaju rat na svojem teritoriju.

Ili, da budemo precizniji, na svojoj granici koji zahtijeva angazman vlastite ekonomije stavljene parcijalno u ratno stanje.

svejedno im ne treba da depozit facility iliti novac koji npr. UniCredit čuva kod ECB bude 0,5% negativan.

a šta tržište misli od tome dovoljno je bilo vidit kretanje Eura prema Dollaru dok Lagarde trenutno brlja po pressici.

žena je doslovce izjavila da su se sa svojom monetarnom politikom zaebali, al, eto, izbio je rat pa je sad sve ok.

ne znam za vas, al to meni ne zvuči kao ekonomija u koju želim investirati (a oni s milijaradama na računu još manje), a i obveznice izdane za financiranje "ratne" ekonomije treba netko kupiti ili ćeš završiti kao Njemačka poslije WW II, koja je bila dužnija od "Grčke", pa je to otplaćivala desetljećima kroz robnu razmjenu da bi sada i dalje bila dužna nekih 70% BDP-a.

meni to samo govori da je Evropa trenutno univestable i da će mi kuna/Euro služiti isključivo da kupim "kruh i mlijeko", a za štednju, investiranje i kapital općenito, daleko im polje.

kralj Dollar i dalje suvereno jaše, čak je ruska centralna banka povećala dolarske rezerve.

Russian Federation Central Bank Reserves (USD)
    Get the Central Bank reserves (USD) results in real time as they're announced and see the immediate global market impact.
    www.investing.com

toliko o svjetskoj dedolarizaciji i ostalim bajkama koje ni H. C. Andresen ne bi bolje napisao :S

Quote from zlocesti

U prijevodu, i nadalje možemo u Europi očekivati divljanje inflacije, par tečaja eura i rast burze ? :/

u prijevodu, rast dionica do prve objave tehničke recesije :S

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • April 9, 2022 at 4:51 PM

kolegica mi poslala link za ovaj seminar

SEMINAR SPLIT – Financijsko savjetovanje

vidim da ima i u ZG i u OS, ako je netko zainteresiran.

ili je možda netko već bio, pa može neka razmjena iskustva?

• st-brajo
    • April 1, 2022 at 5:33 PM
    Quote from looserst

Postat cu ovdje objasnjenje inverzije jer cesto se pretpostavlja da se zna o cemu se prica (ili mozda ja sada pretpostavljam da je to ta inverzija :/ )

https://www.investopedia.com/articles/basic…dyieldcurve.asp

Nekakav time slot u clanku je:

Since 1955, equities have peaked six times after the start of an inversion, and the economy has fallen into recession within seven to 24 months

Negdje sam citao o 12-18 mjeseci ali i to da nije dosta da se inverzija samo dogodi nego je potrebno da bude dugotrajnija. S druge strane danas je sve brze nego prije pa treba biti sa prstom na okidacu. Svakako zanimljivo vrijeme kako ste svi tu detektirali. Ja recesiju nakon ovolike inflacije gledam kao neizbjeznu, fed i ecb nisu sposobni za soft landing jer da jesu nebi ni bila ovolika inflacija na prvom mjestu. S druge strane zasto ne omastiti brkove ako se jos moze a izgleda da moze.

Osjecam se kao da kradem sa svedskoga stola a hotelski cuvar me sa strane mrko gleda i ceka kad cu pretjerati :D

Ako budalasim slobodno ispravite, nakon diplome u epidemiologiji, modernom ratovanju mislim da sam ekspert u svemu 8)

Display More

sve si dobro objasnio.

ECB-u su vezane ruke, FED još nešto i može pokušati, al meni je najzanimljiviji BoJ jer je Japan imao jako deflatoran 04/2021 koji se ubrzo miče iz izračuna.

recimo, da se sad pojavi netko dovoljno "lud" da testira Kurodu, tj. yen kao svojedobno Soros funtu, e onda bi vidili veselja.

inače, gotovo siguran indikator je kad inverzija prestane i naizgled sve počne izgledat "normalno"

baš tad se obično desi "papar".

trenutno se inverzija 2/10 produbljuje, a neki spekuliraju da će Powell probat malo skratiti FED-ov balance sheet na način da počne prodavati 10y i pokuša sve "ispraviti", al onda će se smanjiti likvidnost.

u svakom slučaju, nakon inverzije možete računati na cca 10% plusa i nekih cca 40% minusa (po povijesnim pokazateljima) 🤷

• st-brajo
    • April 1, 2022 at 4:23 PM
    Quote from LodeRunner
    Quote from st-brajo

igramo Jengu sa globalnom ekonomijom sa upaljenom štopericom :S

Jel to ova?

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

vidit ćeš kad Masa Son dobije margin call :S

• st-brajo
    • April 1, 2022 at 4:00 PM
    Quote from hugh

aha, razmišljao sam baš ovaj tjedan o tom cijelom koktel mixu koji postaje sve zanimljiviji i opasniji i do kad još može trajati ignoriranje svega što se događa.........

igramo Jengu sa globalnom ekonomijom sa upaljenom štopericom :S

• st-brajo
    • April 1, 2022 at 3:50 PM
    Quote from hugh
    Quote from st-brajo

stvari napokon postaju zanimljive 🍿

možete li malo pojasniti?

inverzije krivulja u USA, glavni ekonomist ECB-a se znoji pred novinarima na pitanje koliko još treba inflacija skočiti da napokon nešto poduzmu ili bar obustave QE, Kina u lockdown-u, a printa da im u lice ne eksplodira nekretninski balon, Putin prijeti zavrtanjem "špina", BoJ potiho prodaje ETF-ove da ima municije za braniti 0.25% na 10y obveznicu, a da im yen ne ode "u papar", i tako.

puno slonova se naguralo u staklariju :S

• st-brajo
    • April 1, 2022 at 3:38 PM

stvari napokon postaju zanimljive 🍿

• st-brajo
    • January 30, 2022 at 9:37 PM
    Quote from accountant

kol st-brajo izgleda kinezi izašli?

Nasdaq Weekly

Nasdaq Daily

još uvijek imamo ove wickove iliti repiće na dnevnom

poziva na oprez i drugi tjedan

pitanje svih pitanja: što ćemo kad ameri krenu izlaziti?

priziva se još 15-tak % korekcija, na S&P i više

bankari i analitičari su složni, bit će od 5 do čak 7 dizanja kamata od strane FED-a po 0,25

jer kažu i to ako FED misli osloboditi bilancu, kamata na obveznice mora ići više inače nitko neće kupiti

evo stanja obveznica 5,716 bilijuna USD: FED Securities Held

Display More

ma kakav FED, on je nebitan dok god ostale centralne banke "printaju".

Američko tržište kapitala je globalno tržište, a neki slom neće doći iz USA.

tamo pasivni ETF-ovi pumpaju, jer je to svima "mirovinska štednja", čak i samom Powell-u.

veći problem je taj šta su ostala tržišta kapitala "truba", a kako i ne bi bila kad su skoro na granici recesije.

prvo je pukla Turska, pa Rusija, pa Kina, sad je red na Evropu, pa USA.

al taj slom koji ovi click bait-eraši najavljuju je još jako daleko.

dok god ECB i BoJ "printaju", ovo je buy the dip market

• st-brajo
    • January 27, 2022 at 9:48 PM
    Quote from accountant
    Quote from BSOD

Kaj je za 4 dana???!

Misliš nitko neće pričati o kataklizmi jer će ona za par dana biti gotova ^^

Na AMD i NVDA je vodopad, kad gledaš dnevni graf. AMDu prolazi akvizicija Xilinxa, nVIDIAi ne prolazi kupnja ARMa, svejedno obje jednako padaju

Kol st-brajo odakle to za kineske fondove? Gdje si to izvukao?

cijelo vrijeme, do danas, yuan je rastao prema dolaru.

a kome treba yuan?

rusima, evropljanima, japancima, amerima ili kinezima? 💡

• st-brajo
    • January 27, 2022 at 9:43 PM

kineska nova godina.

ovo oni zatvaraju knjige zbog Evergrande-a i ekipe.

neće ih bit 7 dana, pa neće imati tko prodavati američke risk assets.

idući tjedan očekujem napad na nove vrhove 8)

• st-brajo
    • January 27, 2022 at 8:58 PM

za 4 dana više nitko neće pričati o kataklizmama :S

• st-brajo
    • January 25, 2022 at 8:31 PM
    Quote from BudFox
    Quote from accountant

Hebate, opet juriš preko bare!

Koji luđaci :P

Hahaha, opet odbijanac...evo i BTC u plusu...

dečki moji i cure, ovo vam likvidiraju kineski fond manageri pred kinesku novu godinu, jer dolar je flat dok yuan jača.

USD CNY Chart - Investing.com
    Get instant access to a free live streaming USD CNY chart. This unique US Dollar Chinese Yuan chart enables you to clearly notice the behavior of this pair.
    www.investing.com

što bi značilo, buy the dip

• st-brajo
    • January 22, 2022 at 6:20 PM
    Quote from plavac

Podizanje kamata nije uplašilo burzu nego najava od FED-a da će početi smanjivati balance sheet, to je izazvalo ovaj stampedo bjega iz dionica. Nitko to nije očekivao tako brzo.

https://www.reuters.com/markets/us/fed…eal-2022-01-06/

vidjeti čemo u srijedu idući tjedan

FED-ov BS se još uvijek povećava, ali manje nego do sada.

od ožujka će biti flat, a onda kreće dizanje kamata.

btw., Powell je rekao da će smanjenje BS-a ići kroz puštanje da otkupljene obveznice polako isteknu (nove se više neće kupovati).

https://cmv.imgix.net/posts/2021-07-14-Other-FedBS-vs-SP500.png

p.s. imate i situaciju iz 2017-2020 da je BS bio flat, čak i padao, a burze i dalje rasle kao da nema sutra, ali tu se radilo o Trump-ovim tax cuts koje su više para ostavljale bogatijima, a Demokrati sad planiraju dizanje osobnog odbitka ako imaš više djece (Plenki, kopiraju te :S) šta i neće imati bog zna kakav fiskalni efekt (kao ni kod nas, uostalom :S)

poanta priče je da me ne bi začudilo da se sad pokrene jedan epic rally kako bi dionice sustigle FED-ov BS, jer su, trenutno, više opale od trenda :S

• st-brajo
    • January 21, 2022 at 10:38 PM
    Quote from mitkko

Danas je SPX pao ispod 200MA, NDX jučer isto kao i DJI, RUT je u katastrofi već neko vrijeme. Sve u svemu, nije ugodno. Ako ubrzo ne vidimo nekakav značajan odbijanac na ovim razinama, moglo bi postati gadno.

definitivno gadan "proser" danas.

navodno ima veze i sa hrpom opcija šta su isticale i de-leverage-iranjem.

ne znam šta da mislim, jer i dalje prevladava mentalitet buy the dip, sell the rip.

ali, po svemu sudeći, ovo nije setup za onu gadnu korekciju, jer dolar je još uvijek relativno slab, šta znači da se ne bježi u cash, a yield-ovi visoki, šta bi značilo da se ekipa još uvik ne krca s obveznicama :/

• World politics

• st-brajo
    • January 19, 2022 at 9:51 PM

pa zar ovo nije divno?

U New Yorku zbog rasizma uklonjen kip Roosevelta: "Kip prenosi uznemirujuću poruku"
    RADNICI su danas rastavili kip američkog predsjednika Theodorea Roosevelta koji je stajao pred prirodoslovnim muzejom u New Yorku.
    www.index.hr

znači, predsjednika koji je razbijao monopole, big tech ekipa proglasi rasistom i jednostavno ga uklone.

mogu mu usput i izbrisati račune s društvenih mreža, čisto da budu sigurni da neće uskrsnuti 🤦

• Inflacija

• st-brajo
    • January 19, 2022 at 9:16 PM

ne znam za Vas, al čini mi se da novi ministar financija i šef HNB-a moraju biti iz Solina :S

Hrvatski političari, gledajte i učite: Dioklecijan se istovremeno borio s pandemijom, najezdom migranata, inflacijom, opskrbnim lancima i prosvjedima. Evo kako je to riješio
    Sir John Bagot Glubb, general i povjesničar, je ustvrdio da svako carstvo proživljava sedam faza: doba pionira, doba osvajanja, doba trgovine, doba bogatstva,…
    slobodnadalmacija.hr
  • Turističke dionice i perspektive

• st-brajo
    • January 18, 2022 at 9:38 PM

ne vidim posebnu temu za jednu od miljenica mirovinskih fondova, pa evo stavljam ovdi i prepuštam na daljnju obradu

Ilirija i Biograd u borbi za zemljište od 25 milijuna eura: Vrhovni sud ukinuo presude u korist Ilirije! Ključan dokument nestao na Općinskom sudu!
    Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je reviziju Grada Biograda i ukinuo drugostupanjsku i prvostupanjsku presudu kojom se hotelijerskoj kući Ilirija iz…
    zadarski.slobodnadalmacija.hr
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • January 18, 2022 at 7:41 PM

u životu uvijek treba učiti od najboljih u svom poslu :S

Slavni američki gangster Al Capone je porijeklom iz Hrvatske. A u njegovoj nekadašnjoj riječkoj vili i danas rado (džabe) ljetuju mnogi naši eminentni političari
    Suočenima s zadnjim popisom stanovništva, Hrvatima ne ostaje nego posegnuti za utjehom slavne prošlosti i našijencima raseljenima diljem svijeta. Neki od njih…
    slobodnadalmacija.hr

"U samostalnoj Hrvatskoj je u njoj godinama inkognito ljetovala obitelj Tuđman, potom i aktualni predsjednik Zoran Milanović dok je bio premijer, a nakon njega i premijer Tihomir Orešković poznatiji kao 'Tim-građevina'…"

1. Privacy Policy
  2. Kontakt