1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • April 25, 2022 at 5:20 PM
    Quote from StatusQuo

Jesi uopce procitao sta sam napisao hipotekarne obveznice nikakve drzavne ili sta vec ?

Ekipa prodaje obveznice jer im nove obveznice daju veci prinos i onda se stare koje su na trzistu moraju uskladit s novim stanjem tj trebaju past na trzistu da bi dale slican prinos, nema tu nikakve spekulacije zasto padaju obveznice vec uskladjivanje s trzistem isto kao sta padaju dionice jer se dio love premjesta u obveznice koje nude sad sigurnih skoro 3% prinosa za razliku od nesigurnih dionickih, pogotovo sta se ocekuje prodaja "fedovih" obveznica koji zahtijevaju likvidnost i trziste za te obveznice zahtijeva trzisni prinos, a ne umjetni prinos, spekulant je ovdje FED u prvom redu bio do sada jer oni su napravili umjetan povrat i rizik, a ne trziste koji pokazuje naznake vracanja na trzisne osnove, vidit cemo.

netočno, jer je ogromna potražnja foreign buyers-a (zato ti na FX tržištu raste dollar).

ovi na "tržištu" obveznica se zaebavaju, kao i ovi na "tržištu" nafte, koji su napucavali naftu na "tržištu" na 130 USD, dok je Indija naftu kupovala po diskontnim cijenama u odnosu cijenu i prije početka rata.

al naravno da je "tržište" na to slijepo.

"tržište", još od QE-a, odavno ne čini ponuda/potražnja, već opcije na futures-e i dijonice.

i "tržište" će se zaebavati dok god traje QE, a još uvijek traje u Japanu i Europi.

tek kad QE skroz prestane, onda će "tržište" postati tržište.

inače, ovo šta ti navodiš ima veze sa balanced portfolio fondovima, a ovo šta ja navodim ima veze sa pristupom dollaru koji nemaju sve zemlje direktno, nego zaobilaznim putem preko USA obveznica.

zato ogromne količine toga šta trenutno "tržište" smatra bezvrijednim, realna ekonomija smatra vrijednim, a to su duguročne USA obveznice, koje realna ekonomija trenutno kupuje zato šta im je to potrebno zbog robne razmjene.

"tržište" je inače uvijek u pravu, dok ih netko, povremeno, skupa s kartonskim kutijama, ne iseli (šifra: Lehman Brothers)

• AGROKOR

• st-brajo
    • April 25, 2022 at 4:02 PM
    Quote from Ledica

Agrokor su prvo preuzeli Rusi, sada Mađari, a izmjena zakona o koncesijama nakon Lex Agrokora omogućila im je da sjednu na izvore vode Jamnice i najbolje zemljišta Slavonije

https://www.poslovni.hr/hrvatska/vande…mo-euro-4334194

on je odličan manager, ali nije money manager.

da je, onda bi znao da Grčke obveznice kupuje ECB koji im ne dopušta da devalviraju.

za to vrijeme, naš HNB i ministarstvo financije, nemaju pojma šta rade, jer bi mogli raditi istu stvar i spuštati prinos na hrvatske obveznice, a igrajući se sa novim emisijama i mijenjati struktruru hrvatskog duga na način da, manje više, imamo iste mjesečne oplate duga, a ne da nam se desi, kao ove godine, da moramo financirati hrpu duga po nepovoljnijim uvjetima.

btw., na taj način rade FED i ministarstvo financija u USA, i zato američki dug i je najpoženiji dug na svijetu.

da ne spominjem da bi se mogli kroz povećanje/smanjenje PDV-a igrati i sa inflacijom.

meni to samo govori, da kao i sve kod nas, neke ljude i usluge poskupo plaćamo za ono šta nazad dobivamo.

• st-brajo
    • April 25, 2022 at 3:29 PM
    Quote from StatusQuo

Nisam ni ja gledao u detalje nije da trgujem njima pa me nije toliko zanimalo st-brajo je s njima trgovao pa ce mozda detaljnije znati, ali neka logika mi govori da se detalj krije mozda u cinjenici da je kamatna stopa obveznice pala skoro na nulu i da je rastom do 1% promjena u yieldu 100% i da je qe bilo prvi put obuhvacen i mortgage obveznice koje su volatilnije i rizicnije po prirodi prakticki sprijecen je default kupnjom tih obveznica pa se mozda sad te obveznice znacajno prodaju ispod vrijednosti nego sta bi mozda trenutno trebale ali trend cini svoje pogotovo ako je na trzistu misljenje da je gotovo sa pomoci feda, ne znam bacit cu oko kad stignem

ma kakav vražji default?

možda kod korporativnih, al kod američkih državnih, ne postoji ni teoretska šansa.

prinosi su skočili, jer tržištem drmaju špekulanti koji žele iscijediti svaku lipu iz marketa.

FED diže prinose na kratkom kraju (šta je dobro za banke i bankarske rezerve, jer im prinosi rastu bez da moraju plasirati kredite u klimavu ekonomiju), al na dugom kraju, ekipa prodaje ili shorta obveznice da bi kupila dionice i trenutno, šta zbog inflacije, šta zbog tržišta, je u minusu cca 15%, iako imaš ogromnu potražnju foreign buyersa za dugoročnim USA obveznicama.

market je jednostavno, obzirom na sve okolnosti, totalno krivo pozicioniran, a špekulatne će izbit iz cipela, kad veliki kupci tipa JP Morgan, našeg vrlog Marka, počnu kupovat obveznice, nakon šta svjetini uvali dionice za koje je drug Marko rekao da su odlična kupovina (zajedno sa Kramerom, kojeg smatraju redikulom).

dok god ne počne navala na obveznice, možemo biti mirni, jer je ova prodaja u zadnje vrijeme bila isključivo za povećanje cash pozicija.

• st-brajo
    • April 25, 2022 at 3:14 PM
    Quote from zlocesti

Ha.

Ovoga se pak sjećam.

Tjedni graf.

Market je imao dva vrha, 2007

Čak je i u svibnju 2008 još bilo upitno da li je reli uvod u kraj korekcije, u srpnju je tek sve postalo jasno

Mislim da je u srpnju izbila afera Lehman Brothers na vidjelo, vrh sante koaj je potopila market

To je samo padalo, bez odbijanja. Mislim da je padalo dulje od mjesec dana bez prestanka

Imam PTSP od onog pada :/ . Koga zmija ugrize i guštera se boji.

Display More

jako sličan pattern, i ja ga gledam :/

• st-brajo
    • April 23, 2022 at 4:13 PM

ovoga nema ni na Zerohedge-u.

Lex Luthor vs Bruce Wayne na NYSE način :S

• st-brajo
    • April 22, 2022 at 10:07 PM
    Quote from mitkko
    Quote from LodeRunner

Eto veselih vijesti za dobro jutro (americko, da netko ne pomisli da tipkam iz Crne Gore).

https://www.bloomberg.com/news/articles/…n-june-and-july

Današnji SPX intraday chart. Sada bi stvarno opet mogla biti bullish reakcija tržišta ako bude "samo" 50 bps. Ludo.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Kramer upravo "medvjeđi" na CNBC-u, znači kupuj :S

btw., kad se Marko opet oglašava? :D

• st-brajo
    • April 22, 2022 at 9:17 PM
    Quote from accountant

AMZN izgleda grozno, koji dump a još par dana do izvješća, nije obećavajuće...

AAPL isto pada ali ni približno na takvom prometu

MSFT kao i AMZN, taljenje jezgre

GOOGL isto

meni se čini da nešto ne štima s prihodima društava 'nove ekonomije'

totalna bježanija!

Display More
    Kiplinger's Weekly Earnings Calendar (April 25-29) | Kiplinger
    Check out our earnings calendar for the upcoming week, as well as our previews of the more noteworthy reports.
    www.kiplinger.com

moje predviđanje: zeleno do sride, a onda, četvrtak i petak pušiona

• st-brajo
    • April 22, 2022 at 7:23 PM
    Quote from accountant

evo još jedan vrhunski trash od dionice

nevjerojatno je kako samo uspiju otvoriti earnings release u pozitivnom tonu

(upravo završih šort s $31 do $29,50 ali treba ga popratiti i drugi tjedan, vidim da i dalje pada dok pišem...)

pa krenimo redom:

• Net income was negative $360 million in Q1, compared to a loss of $287 million in Q1 of the prior year. The current quarter results include a $100 million year-over-year decline in Other Income, driven primarily by a $92 million unrealized loss on an investment that became public in the second half of 2021 (baš ih ne ide, osim red. gubitka imaju i gubitak na ulaganju u društvo, čini mi se da se radi o Parasol-u)
    • we have continued to grow our team and leverage stock based compensation (= razvodnjavanje!!)
    • Total fully diluted shares grew 4.8% year-over-year in Q1 with the vast majority of this growth driven by $1.1 billion of early conversions of our outstanding convertible notes completed in 2021 (sve bolje i bolje, pretvaraju ulagači zapise u dionice, opet razvodnjavanje)
    • Free cash flow for Q1 was positive $106 million and we ended the quarter with $5.0 billion in cash and marketable securities, up from $2.6 billion in the prior year, with the increase reflecting the proceeds of convertible notes and cash we have generated from operations (ako dobro čitam, od tih $2.4 mlrd samo cca $100 mil je generirano poslovanjem, ostalo su opet konvertibilni zapisi), ovdje je friški CF statement (pogledajte proceeds from convertible notes stavku)

tko do sad nije pogodio, radi se o ... SNAP

SNAP je narastao isključivo na rastu korisnika, ali idući tjedan idu izvješća za "big tech", a Nasdaq i Small caps djeluju kilavo.

gledajući i macro i grafove, logičan trejd bi bio long Dow i možda S&P, al moguće je da ovi ostali sve povuku prema dolje.

pošto si ti čovik "od struke", molim te budi drug pa daj neko svoje mišljenje vezano za earnings i ostalo :)

• st-brajo
    • April 22, 2022 at 6:54 PM
    Quote from mitkko

Kad smo kod Cramera... tip je stvarno talentiran ... :D

He killed 6 out of 7.

Elon, watch out.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

uspješno ubija dionice još od Bear Stearns-a, a sad ima i svoj investment club na CNBC-u :D

• st-brajo
    • April 22, 2022 at 6:41 PM
    Quote from Hrx84

Pa napisao vam je što treba šortati. Samo smo ga trebali slušati

on i Marko najave, samo treba napravit suprotno :S

• st-brajo
    • April 22, 2022 at 5:09 PM
    Quote from LodeRunner

Eto veselih vijesti za dobro jutro (americko, da netko ne pomisli da tipkam iz Crne Gore).

https://www.bloomberg.com/news/articles/…n-june-and-july

ako Charlie nije u potpisu onda meh :S

idući tjedan ćemo vidit jel još uvijek drži onaj bull case za Nasdaq :/

• st-brajo
    • April 21, 2022 at 10:23 PM

evo i jedna "slikovnica" zanimljivih korelacija

Stocks & Bonds Bloodbath As Fed Drops Hawkish Hammer | ZeroHedge

• st-brajo
    • April 21, 2022 at 9:06 PM
    Quote from zlocesti

Danas je bio dan za short.

Samo je padalo, bez odbijanja

Do jučer SuperStar, danas Pepeljuga

Sutra, tko zna što nam sutra nosi

Ako je suditi po prijašnjim obrascima novi ATH

N Nvidiji se mogla mjesečna plaća uzeti, i tako to

Display More

gledam, pratim i čekam da mi "amenuju" IBRK račun.

baš je bila lijepa skalinada, baš školski i bez po muke, čak i neka luda brzina nije trebala, samo malo upratiti svijećice 🤷

Quote from accountant

da ne bi bilo da smo 100% nepogrešivi stockpickeri

iz ovog short JETS-a sam morao pobjeći glavom bez obzira: iako su izvješća i dalje grozna (dug velik iako smanjuju pomalo, nema ulaganja ili slabo, nategnuti slobodni novčani tok, cijena goriva raste, nedostatak pilota i kabinskog osoblja... da ne spominjem kvartalni gubitak) market misli drugačije jer i uprave misle drugačije... najavljuju rekordne rezultate i pozitivno poslovanje u drugoj polovici godine

iako su bar 10%-15% prometa svi u zaostatku za 2019. godinom, cijene goriva kao i drugi vjetrovi u prsa još uvijek su tu!?

obzirom se to kod amera odmah ugrađuje u cijenu, do daljnjeg out a kad lupi recesija, možda sam opet in

uglavnom manji gubitak na ovome nego Ackman na NFLX :D

otpis i idemo dalje

Display More

bogami, Ackmana je junački "oženilo", bit će veselo ako je još neko usput "pukao", a i to će se saznati, prije ili kasnije 🤷

Quote from zlocesti

https://www.cnbc.com/2022/04/21/pow…change%20course.

------------

The Fed had resisted raising rates through 2021 even though inflation was running well above the central bank’s 2% longer-run target. Under a policy framework adopted in late 2021, the Fed said it would be content with letting inflation running hotter than normal in the interest of achieving full employment that was inclusive across income, racial and gender demographics.

Until several months ago, Powell and Fed officials had insisted that inflation was “transitory” and would dissipate as pandemic-related factors such as clogged supply chains and outsized demand for goods over services abated. However, that those expectations “disappointed” and the Fed has had to change course.-----

FED nitko ne sluša, pa će na kraju opet plakati

• st-brajo
    • April 20, 2022 at 3:14 PM
    Quote from LodeRunner

Danas stizu rezultati Tesle. Mozda nas ipak ceka nekoliko dana zelenih pasnjaka pa se treba malko repozicionirati. No, Charlie McElligott nema bas neke vijesti ohrabrenja.

Gamma hedging flow impact is only going to get worse from here...

Charlie-a iz Nomure jedinog priznajem, svi ostali su :S

• st-brajo
    • April 19, 2022 at 9:44 PM

Marko BTFD Kolanović :D

• st-brajo
    • April 19, 2022 at 8:39 PM
    Quote from accountant

ovo danas je čisti fake rally

gledam relative volume na Finviz-u: DOW oko 0.5, Nasdaq 0.75 i S&P 0.6

drago mi je da si i ti napokon prešao na "tamnu" stranu, jer mi se čini da bi moglo biti krasnih prilika u shortu 8)

• World politics

• st-brajo
    • April 18, 2022 at 12:28 AM

tko hoće znat šta se stvarno događa u svijetu, evo malo pogleda na međunarodne vijesti iz indijske perspektive.

meni ih je preporučio punac, a ja vam za Uskrs poklanjam znanje

WION
    WION -The World is One News, examines global issues with in-depth analysis. We provide much more than the news of the day. Our aim to empower people to explore…
    youtube.com

• st-brajo
    • April 14, 2022 at 4:24 PM
    Quote from StatusQuo

ja uvjek pogledam vise razdoblja, pogotovo u ovom slucaju je bitno gledat ono prije i poslje rata jer prije rata se kretalo oko 630-640b

razumin, al ovo je indikator promjene trenda.

Rusi jako dobro menadžiraju rizik, tako da mene ova promjena na više ne iznenađuje.

nema straha za dollar dok god se Rusija, Kina i Indija ne dogovore za neku zajedničku valutu razmjene kojom je nemoguće manipulirati (najvjerojatnije SRD - posebna prava vučenja, koja se već prilično dugo koriste kao valuta u pomorskom pravu).

u dollar se, još uvijek, bježi kad je kriza pred vratima

• Forex - Trgovanje valutama

• st-brajo
    • April 14, 2022 at 3:59 PM
    Quote from borsa

kad vidim da je CHF u ofanzivi (trenutno € 1,021 ) znači da market ide dolje

I obratno.

Inflacija ne gricka sve jednako.

CHF je, uz JPY, jedan od finih kandidata za short prema USD.

dvije centralne banke sa najredikuloznijom monetarnom politikom, CHF tolikom da ih je Mnuchin, ministar financija za vrijeme Trumpa, htio stavio na istu valutnih manipulatora.

StatusQuo je fino objasnio za JPY, a ovo je još jedan "pick na draftu" koji će me najvjerojatnije natjerat da otvorim račun na Interactive Brokersima :S

• st-brajo
    • April 14, 2022 at 3:46 PM
    Quote from StatusQuo

Rusima je po tom linku pala rezerva dolara

Sve vise se potvrdje stagflacijska prica

sad je otišlo sa 606.5 na 609.4 B, a to, barem u mojoj matematici, nije pad, a za tebe ne znam :S

1. Privacy Policy
  2. Kontakt