1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • May 7, 2022 at 10:29 AM
    Quote from Manu

Kako je to lijepo kad se natječaji namještaju za naše. I to u najvažnijem sektoru s najvećim iznosima sa samog vrha vlasti. I da stvar bude ljepša sa 100% isplatom unaprijed.

https://net.hr/danas/hrvatska…a7-8e00da5018f6

pa mi smo za sankcije Ukrajini, ali smo i za nagradu perača ruskog kapitala.

pa nije ministar graditeljstva slučajno onaj koji je.

jedino koga nitko ne doživljava su porezni obveznici.

btw., dovoljno je saslušati ministra financija kad priča o našem kreditnom rejtingu.

daje se uhljenima, daje se penzionerima, daje se zdravstvu, kojem nikad dosta.

bitno je samo da "država" redovno financira svoja zaduženja, a ako to dođe u pitanje, opet će se uvest Jacin "krizni porez" 🤷

• Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

• st-brajo
    • May 7, 2022 at 10:16 AM
    Quote from emil

Na dan 31.12.

izvuc prosjecni tecaj nije imalo lako je rmoras prvo izvuc 365 srednjih tecaja.

Ali porezna tu ostavja tebi da sam odredis koji ces tecaj korsitit.

Mozes koristit tecaj na dan prodaje ili tecaj na 31.12. tvoj izbor.

Npr imas puno transakcija tijekom godne i onda je povelika tlaka izvlacit tecaj na svaki dan prodaje.

s druge strane imas 1-2 prodaje cijele godine a na dan prodaje ti je tecaj vise odgovara i mozes koristi tecaj na dan prodaje.

ali ne smijes koristit na jednoj dionici tecaj na dan prodaje a na drugoj tecaj na 31.12 znaci moras se odlucit.

Display More

znači, ako imam zaradu u dolarima, onda mi još i oporezuju zaradu od valute prilikom konverzije radi isplate.

lipo su oni to smislili.

• Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

• st-brajo
    • May 7, 2022 at 10:07 AM

sve prednosti i mane dugoročnog ulaganja u dionice

Buy-And-Hold Investing - Is It A One-Size-Fits-All Solution? | ZeroHedge

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • May 7, 2022 at 9:47 AM

nisam puno razumia, al čini se da još uvijek ima prostora da (đe)ronimo 😅

Nomura: "I'm Talking Full-Blown, Game Of Thrones 'Red Wedding'-Style Liquidation Death" | ZeroHedge

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • May 7, 2022 at 9:28 AM
    Quote from Manu

Čime li se guverner HNB-a hvali?

https://lidermedia.hr/biznis-i-polit…gotovini-142653

A u bankama moraš opravdavati sve iznad 1000 eura.

Nije ni čudo da su cijene tako skočile. Nekretnine su zaštićena klasa u svakom pogledu. Jakim poticajima, minimalnim porezima, šupljim zakonima i nikakvom transparentnosti. Sve ono što naši vole.

pa sud ili javni bilježnik je dužan svaki ugovor o kupoprodaji nekretnine prijavit Poreznoj, pa neka institucije izvole "prevaspitati" podrijetlo novca, a ne da se iživljavaju na onima koji novce legalno primaju na račun 🤷

• Birtija

• st-brajo
    • May 7, 2022 at 9:25 AM
    Quote from Sheriff
    Quote from Yieldchaser

Sjećam se da kad sam bio dijete, Coca Cola se mogla kupiti u trgovini za 4,50kn. U maloj trgovini...bilo ih je puno..danas jedva ikoja..

Ove cijene iz Mede su prastare.. Valjda iz '95.

Vrijeđaš, kad sam bio mali nije bilo Cole samo Cocta, piće naše i vaše mladosti. Znači nije prastaro nego nedavno hehe

ja samo znan da danas po ovim cijenama možeš jedino dobit Cock :S

• World politics

• st-brajo
    • May 7, 2022 at 9:22 AM

evo još malo "zlata" iz Indije :S

• Birtija

• st-brajo
    • May 7, 2022 at 9:18 AM

i onda neko kaže da kava ne "diže" 😅

$50 Million Of Cocaine Found At Nespresso Factory | ZeroHedge

• st-brajo
    • May 7, 2022 at 9:15 AM

Kramer je inače toliko bullish da je nazva i svog psa po ovoj firmi 😅

Nvidia Shares Plunge After SEC Finds "Inadequate Disclosures" For Crypto-Mining Business | ZeroHedge

• st-brajo
    • May 6, 2022 at 9:30 PM
    Quote from mitkko

Ovo mi nikada nije bilo jasno. Zasto jednostavno u keshu ne pricekati da se trend pokrene i onda uci u trejd?

Ovo sto si ti opisao rade veliki investitori koji ne mogu jednostavno zatvoriti svoje postojece pozicije pa ih onda u turbulentnim vremenima hedgiraju na opisani nacin.

trejdao sam i ovo i dionice.

nisam zadovoljan di mi izvršava market naloge kod dionica.

kod opcija mi puno bolje pogađa.

btw., ne moraš ti uzet opcije na obje strane.

to sam samo naveo da se može kad je rascjepkano trgovanje, pa imaš miješane signale 🤷

• st-brajo
    • May 6, 2022 at 8:50 PM

ma ljudi moji, opcije su zakon!

ako ste nesigurni di ćete, uzmete i put i call i vrtite se oko nule.

i onda kad trend okrene, samo prodate onu na kojoj imate gubitak i ostavite onu koja vam radi dobitak da radi svoje 🤷

• st-brajo
    • May 5, 2022 at 9:48 PM
    Quote from zlocesti

Brundo.

Stvarno nije vrijeme za long

Ako padne ispod 4070, i službeno je. Čudo je kako nas zavaraju reliji, pogotovo kada su eksplozivni, i skloni smo začas zaboraviti da u stvari kupujemo tržište u padu.

Ja prva. Gledam čežnjivim okom na ZSE lijepe velike papire, i sekunda mi je falila da izvadim ozbiljan novac iz džepa. Ono -ozbiljan-

Za hiperlong.

Baš me zanima kako će se ovaj današnji potop odraziti na sutrašnje trgovanje kod nas

US 500, Standard&Poor, weekly

Display More

mene ovo podsjeća na šampon, a ovo danas je definitivno nekoga fino "nasapunjalo" :S

• st-brajo
    • May 5, 2022 at 9:28 PM
    Quote from LodeRunner

U zadnjih 25 godina imali smo samo dva datuma kada su S&P500 buducnosnice u minusu vise od 3% a istovremeno su buducnosnice 10 godisnje USA drzavne obveznice u minusu vise od 1% - 09.10.2008. i 18.03.2020.

A danas smo blize -4% i -3%.

Nesto je implodiralo gadno. Ovo danas jako smrdi na likvidacijsku prodaju.

mislim da, nakon ovog danas, možemo lagano upokojiti pasivno investiranje i balanced portfolio 😅

interesantno, roni crypto, bonds i stock.

commodities neokrznuti.

Cathy Wood i Michael Saylor na aparatima :S

• st-brajo
    • May 5, 2022 at 8:16 PM

StatusQuo

nisam mislio na tvoj osobni trejd nego na pozicioniranje marketa.

i onda se desi ovo danas.

pametnome dosta 🤷

• st-brajo
    • May 5, 2022 at 5:15 PM

majke ti, šta je ovo?

netko bacio nuklearku na NYSE danas 😅

• st-brajo
    • May 5, 2022 at 2:54 PM
    Quote from accountant

izašlo kvartalno za WOLF

koji dizaster: kv. izvještaj i PR Release

ništa se nije promjenilo, čekam ga na $82

danas mi nema Charlie-a iz Nomure, pa sam malo upalia Kramera da me nabrije prije današnjeg otvaranja :S

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• st-brajo
    • May 5, 2022 at 11:54 AM
    Quote from Milijarder

Nije dobro stavljati uhljebe i umirovljenike u isti koš, jer nemaju apsolutno ništa zajedničko!

Svi ćemo jednog dana biti umirovljenici, i trebali bi imati mirovine od kojih se može živjeti, a ne samo preživljavati.

A uhljebe treba riješiti pod hitno i digitalizirati sve sustave, gdje se oni množe!

i tu bi se dalo raspravljat, jer najveći postotak penzionera čine upravo bivši uhljebi i prerano umirovljeni.

u normalnoj državi, plaće uhljeba i mirovine se usklađuju sa stopom gospodarskog (onoga od kojeg ovi isti bježe kao vrag od tamjana) rasta, a ne s inflacijom, koje tamo kreira privatni sektor, a ne država svojim zaduživanjem.

naši sada dizanjem prihoda neproduktivnom sektor ovu inflaciju doslovce gase kerozinom.

da itko ovdi ima muda i pameti, sad bi dizao doprinose na plaće iznad 1000 €, jer upravo ovi kupnjom trajnih dobara dižu inflaciju i rade pritisak na opskrbni lanac, a napunio bi mirovinski i zdravstveni sustav di je vječna rupa.

nažalost, mi operiramo po kineskom modelu ekonomije di se sve trpa u neproduktivnu imovinu (nekretnine) koja rastom svojih cijena radi privid bogatstva.

tamo kod njih je na kraju završilo da ih je u iste te nekretnine pozatvaralo "zbog virusa" da ne bi puno pitali di je nestala lova koju su dali Evergrande-u i kumpaniji za stanove.

sad ću ja malo "zaglumit" Capaka, pa ću pretpostaviti da će epidemija potrajati dok vlada tamo ne iznađe neki modalitet kako tu situaciju riješiti da sve ne ode u krasni ku*ac.

a šta se nas tiče, ja se ne bojim.

Ribić će to spasit, jer je općepoznato da kad nečega nema na policama ili crpkama, u dovoljnoj mjeri, da se to najbolje rješava davanjem novca neproduktivnom sektoru kako bi to pomoglo da se zasade limuni u Turskoj ili žito u Ukrajini :S

• st-brajo
    • May 5, 2022 at 11:09 AM

ne razume ovi iz Europe da se gospodarski rast ostvaruje na način da konstantno povećavaš plaće neproduktivnog sektora (uhljeba i penzionera).

Ribiću, novoodlikovani viteže, školuj ih sve, samo jako 💪

UŽIVO Ribić o uvođenju eura u Hrvatsku: Eurozona nije spremna za Hrvatsku
    MATICA hrvatskih sindikata drži presicu oko uvođenja eura.
    www.index.hr

• st-brajo
    • May 5, 2022 at 10:57 AM
    Quote from StatusQuo

Ne slazem se Fed meeting je jako bitan, drugi problem je sta je postao manje bitan taj dan Fed meetinga iz razloga sta taj isti meeting u vecoj mjeri iskomuniciraju prije meetinga pa postaje manje bitan taj dan , ali zapravo se sve vodi oko tog meetinga i odluka, samo su zbog komunikacije prije pripremili market na ocekivanja pa market onda to s vremenom odradi odluku pa ima manji utjecaj, ali nisu marketi uvik nervozni na taj dan bez razloga jer povijest je pokazala da odluke znaju i iznenenadit, jer postoji vjerovatnost da se to desi koja je realna.

pa naravno da ti je bitan kad si krivom trejdu, jer je ekipa jednostavno lijena pratiti šta se događa pa se pouzda u to da će FED napraviti domaću zadaću za njih, pa ih onda nešto i iznenadi.

drugi jednako briljantan izum tih istih lijenčina je pasivno investiranje prema težini u indeksu koje isključuje podatke o valuaciji firme, pa se samo nekritički prodaje ili kupuje, ovisno o tome kako lova u fond ulazi ili izlazi (inače, i naši mirovnici operiraju na isti način, a mi im plaćamo naknadu za "upravljanje").

meni osobno je taj FED miting živi cirkus di se ovi polome od rasprodaje, hedge-anja, pa ponovne kupnje dok Powell priča.

i zamisli sad da uslijed toga npr. Ruski ili Kineski fond likvidira u strahu da im ne zamrznu imovinu.

da se ekipa ne pre*ebava, tržište to ne bi ni osjetilo, a ovako sami izazivaju potencijalni black monday.

npr. jučer sam trgovao sve do 19h, a poslije mi nije palo na pamet, jer znam da čim ovaj počne pričat, jedno vrijeme nitko nema pojma šta radi, dok valjda neki odrasli u sobi ne isključi mašine i kaže, dobro je dečki, sad možete počet skidat s aska.

mislim, jučer su NVDA spustili za 7 dolara i cili dan držali dionicu na dolar dva spread-a, ali to me na kraju prislilio da otkrijem trgovanje opcijama, di se može zarađivati i na minimalnim pomacima.

meni je ovo sve skupa toliko komično, i sad, kad sve to znam, sad bi kao trebao imati neki long term portfolio, po mogućnosti na ZSE, jer su izvješća firmi "razvalila" (a kad korigiramo za inflaciju? :/) i jer kao "FED" (čitaj: krivo pozicioniranje) na nju ne utječe (a što je downside hedge-ingom, kojeg nema).

ma ni u ludilu, dok sve margine ne popucaju.

btw., meni je jasno da će mi, u jednom trenutku, II. mirovinski stup jednostavno "izgorit", a zato ne uplaćujem ni III. koji je isti k.

jednostavno, nitko me nije uvjerio da zna šta radi (nije lako, al za to si plaćen, a ne da mi na svaki pad burze kažeš, jeb*ga, jer ti ulažeš pasivno, a naplaćuješ mi naknadu za aktivno).

zato ovdi prvenstveno pokušavam stvari shvatit (a onda i zaradit kad skužim koji trejd funkcionira), jer lako je zarađivat kad lova u dionice ulazi, a što kad izlazi, sjedat i plakat?, šta su mnogi doživjeli na ZSE i opet nisu ništa naučili niti će, koliko vidim po pisanju, ikad i naučiti.

naravno, da je lako, nije, ali, Bože moj, skupila se ok ekipa na ovoj temi i svak da neki doprinos, a nema ni onih koji pogađuju vrhove i dna (i bolje da ih nema, jer bi onda skroz otišao s foruma).

nego, *ebeš FED, šta kaže Charlie iz Nomure? kako mašine našpanane?

prema gore ili prema dolje? :S

• FED kamatne stope, posljedice, prognoze, preporuke

• st-brajo
    • May 5, 2022 at 9:26 AM

da vidimo malo šta kažu naši prijatelji iz Indije

1. Privacy Policy
  2. Kontakt