1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • May 13, 2022 at 8:36 AM
    Quote from LodeRunner
    Quote from LodeRunner

Cra$h is king!

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Powell: Hard landing is a possibility

United States Federal Reserve chair Jerome Powell stated in an interview following the Senate confirmation of his position, that, due to factors outside of the Fed's control, the current plans for reducing inflation may imply a "hard landing" for the US economy.

Display More

danas prvo ide odbijanac od sletne piste :S

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • May 13, 2022 at 8:35 AM
    Quote from LodeRunner

Da mi je netko pred desetak godina rekao - ako ostanes bez love samo resetiraj sustav - proglasio bi ga idiotom prve klase.

Terraform Restarts Blockchain Behind UST Stablecoin, Luna

The fix is designed to help avoid so-called governance attacks against its protocol -- a way of manipulating the fundamentals of a given blockchain by acquiring enough tokens to force a majority vote. Following the patch's release, Terra said earlier that the network would go live again once two-thirds of the voting power belonging to validators came online to finalize the update. In previous outages for blockchain networks like Solana, this process has taken several hours to complete as validators can reside across multiple time zones.

jesi upalio i ugasio modem? :S

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• st-brajo
    • May 13, 2022 at 8:16 AM
    Quote from karlo

po mojim brzinskim i grubim procjenama, samo na LUNA TERRA gubitak je 25 MILIJARDI dolara najmanje...

ljudi ne kuže: da bi netko zaradio, netko mora izgubit, u idalnom bi to dalo nulu kad se sve zbroji i oduzme, ali kako je u crypto inflacija konstantna, i imaje skoro u svakom kriptu, kad se zbroju i oduzmu, više je gubitka nego dobitka....

žao mi je što se crypto, koji je inicijalno zamišljen kao valuta, s kojom sam i sam kupovao dok je BTC bio 750-1000 dolara, pretvorilo u "investiranje"...

crypto je trebao biti i ostati VALUTA za jeftine decentralizirane međunarodne transakcije, ali ljudska pohleda je učinila svoje....

i kad mi je kad se smiju "kakva je to zarada" kada kažem da ja u prosjeku na 1000 kuna godišnje dobijen 20-30 kuna prihoda dividendi od blue chip dionica...

a najžalosnije mi je što sada države i vlade imaju "izgovor" za nadzorom crypta ;(

Display More

crypto vjerojatno nikad neće bit valuta, ali će pametni ugovori i NFT-evi riješit hrpu problema i olakšat život

Genijalci iz MIOC-a razvili aplikaciju putem koje ćemo se moći logirati i spajati kao što sada radimo s Googleom: Svatko će imati svoj ‘digitalni potpis‘, a tehnologija nam je jača od Vise!
    Da je vrli novi svijet u dobrim rukama pokazali su maturanti iz splitskog MIOC-a, čija aplikacija za online glasovanje osvojila treće mjesto na natjecanju…
    slobodnadalmacija.hr

npr., ja sam se mislio zaletit doli do škole i pitat dečke da uložim nešto u ovaj njihov projekt, al tko mi garantira da se sutra neće pojavit netko tko vrti milijun transakcija u sekundi ili još i više od toga?

ovo sad je ogromno tržište u razvoju, stalno izlaze novi protokoli, a paru će brat onaj čiji protokol bude najšire prihvaćen.

tko će bit taj, to još nitko ne zna.

i zato će hrpa ovih projekata otić u nulu, uključivo ove šta se njima trguje kao valutom, digitalno kamenje, majmuni i slične majmunarije 🤷

• World politics

• st-brajo
    • May 13, 2022 at 12:31 AM

zaebani su igrači ovi Kinezi.

dok smo mi (Europa) tamo 2008. provodili "mjere štednje", oni su obilazili zemlje emerging markets-a i davali im kredite u zamjenu za kolateral (sirovine), a sada, kad su ovi prezaduženi, ne misle im te iste kredite reprogramirati.

šta mislite kako će se onda naplatiti?

btw., zbog lockdowna, nitko više ne priča o Evergrande-u i pucanju nekretninskog balona tamo, a i ta će se priča vjerojatno riješiti na način da ćeš moći birati hoćeš li živjeti zatvoren u stanu u Pekingu ili Šangaju ili ćeš prihvatiti preseliti u neki od onih njihovih "gradova duhova" po izboru, jer Evergrande ti gotovo sigurno neće vratiti već uplaćeni novac.

dapače, drugi gradovi ti čak daju kredite da tamo preseliš.

p. s. šta zbog sporazuma s Rusima šta zbog ove gore opisane situacije u emerging marketsima, vidimo da Kina uopće više neće kupovati sirovine na tržištu, pa se s razlogom postavlja pitanje na kojim osnovama ovi špekulanti nabijaju cijenu na "tržištu" kad zemlja koja ima najveći demand tamo više ni ne kupuje.

bit će stvarno zanimljivo kad jednom okinu margin call-ovi kolika će stvarno bit cijena sirovina :S

• Inflacija

• st-brajo
    • May 12, 2022 at 10:48 PM
    Quote from hugh
    Quote from Marin83

ECB ne smije dizati kamate stope, jer bi PIGS zemlje propale preko noći, prvenstveno zbog visokog javnog duga. Ovdje je prvenstveno problem Italija, a cijela EU je njen taoc. Tako da nam ostaje Status Quo i da molimo Boga da sve prođe što bezbolnije.

al dizat če ih, u 7 mjesecu ne?......to se ne može izbječi......ne vjerujem u neke bezbolne situacije u EU kao ni u soft landing kod amera......trebat će samo biti jako dobar "plivač" na tržištu kroz te situacije......

bilo danas na CNBC-u.

u svakom slučaju moraju dignit kamate na rezerve koje banke drže kod njih, jer trenutno prisiljavaju banke da pojačano emiriraju kredite prema recesijskoj ekonomiji.

btw., to isto, samo još luđe, rade i Švicarci.

i tu leži gro problema, jer mogu izazvati bankarsku krizu uslijed pada vrijednosti kolaterala, a banke su ionako morale otpisati sve alocirano prema Rusiji.

to nema nikakve veze sa državnim dugoročnim obveznicama, jer se tu uvijek može intervenirati ako tržište krene s rasprodajom.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • May 12, 2022 at 10:03 PM

btw., vidim da Croatia osiguranje traži portfolio managera, pa ako se neka dobra duša s foruma tamo zaposli, neka s nama podijeli spreadsheet-ove, pa da svi imamo uvid u nešto šta neke kolege s foruma imaju, ali ne žele dijeliti :S

• Inflacija

• st-brajo
    • May 12, 2022 at 9:50 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Yieldchaser

Svatko tko sad kupuje dobar dio njihovog techa i dalje ga debelo preplaćuje. Ni ne mora doći do nekog naglog pada. Može se polako mrcvariti preko dve godine dok opet trumpisti ne dođu na vlast. Čiči je ionako podrška pala 30%, i to po njemu sklonim anketama. Rasipa milijarde, tiskaju novac ko da nema sutra, zaduženi su preko glave.. Umjesto da se fokusiraju na vraćanje duga, oni idu u proxy war koji će im biti veći fijasko od Vijetnama. Kamatne stope moraju kad tad gore, a kad odu, ljudima će automatski dionice postati manje zanimljive..padne potražnja za njima pa im pada i cijena. Ponavljam - istinsko dno će biti kad investitori odustanu čak i od AAPL. Još smo daleko od toga.. AAPL bi se mogao u budućnosti tržiti na 1/3 sadašnje cijene.

17 smak svijeta od Corone, samo hrabro, jednom "ćete" pogoditi ^^

kamate će ići prema dolje jer bond market "miriše" recesiju, a smak svijeta će pogoditi oni koji "spavaju" sa ekipom iz fondova, jer će, u nekom trenutku, skužiti da imaju pušionu u alokaciji izvan RH, a knjige se, kad tad, moraju izravnati 🤷

• Inflacija

• st-brajo
    • May 12, 2022 at 9:44 PM
    Quote from komot
    Quote from Hrx84

Baš gledam kako sam zaglavio. Vidim da nisam jedini.

2014. sam kao samac mogao dividendom pokrivati sve životne troškove. Još sam uz to kupio Bmw i sredio izgled i život mi je bio super.

Danas moram uzdržavati kćer i ženu koja ima malu plaću te plaćati stambeni kredit za St nekretninu pa su mi se životni troškovi skoro utrostručili.

Postao privatnik, ali od početka kovida mi se posao polako kvari.

Uglavnom sam propustio protekli bull market zbog predefanzivne strategije.

A iza me inflacija udesila.

Eto došla 2022 i realno sam u lošijoj poziciji nego 2014.

Display More

Ha, i žena i kćer nešto vrijede. Treba i to pribrojiti.

Display More

žena i kćer sprječavaju da inflacija opadne :S

• st-brajo
    • May 12, 2022 at 9:16 PM

btw., di nam je Kolanović nesta? :/

jel još uvik kupuje dipove? :S

btw., Russell 2000 se vratia na vrhove iz 2018. i 2020.

ko je investira u indeks, napravia je puni krug :S

a ni Dow jones nije daleko.

btw., zlocesti kolegice, di nam je target za ovaj šampon na SPY? :/

• st-brajo
    • May 12, 2022 at 9:15 PM
    Quote from komot

Ko vjeruje da su kriptovalute budućnost, evo dobre prilike dok su jo gotovinci jeftini da kupi jeftino i obogati se brzo.

pa evo, čini se da je BTC našao neko privremeno dno.

ka šta bi Marko Kolanović reka, buy the dip :S

• st-brajo
    • May 12, 2022 at 8:45 PM
    Quote from zlocesti

Štrumfovi moji, samo short side

Malo je strašljivo, otvorili sa velikim gapom nakon premarketa, dokle će još padati ?

Oni sa long biasom gledaju mjesto ulaska, rano je još za to

ma ja sam uklonio premarket iz grafova.

samo me zbunjuje.

čak danas nisam ništa ni dirao skoro pola popodneva dok mi setup nije rekao da je vrijeme za ulazak.

p. s. danas je netko, u dva navrata likvidira po 350.000 kom NVDA, a market uredno progutao, jer je cijena pala samo za 1 pišljivi $ 🤯

• st-brajo
    • May 12, 2022 at 8:41 PM

danas se MSTR mogao fino voziti i u longu i u shortu, ali ja sam se ipak odlučio d*kati sa NVDA.

glavno da je pozitivno, al osjećam se ka da san vrt okopa 😅

• st-brajo
    • May 12, 2022 at 11:23 AM
    Quote from accountant
    Quote from Lemi

Danas bitcoin dirnuo 25845$, hoce li jos nize?

ameri povlače $45-60 milijardi svaki mjesec, i tako bar godinu, godinu i pol (trebalo je bit i $90 pa su smanjili)

kod coinova sve ovisi o pušci, tj. naboju za pušku

bez likvidnosti možeš se slikat'

naravno može biti da baš nisam u pravu i da nemam pojma... samo razmišljam na glas zdravorazumski

razlika između kocke (špekulacije) i ulaganja je ako možeš ući danas, zaboraviti na to i nakon par godina, kad se probudiš, vidjeti da je to ulaganje donijelo neki povrat (čisto kao budući novčani tok tog businessa)

no opet, coinovi nisu business :/

Display More

najviše povlače boomeri koji idu u penziju sa bolje plaćenih pozicija, nego šta uplaćuju Gen Z i milenijalci koji ulaze na tržište rada.

kako više love izlazi iz pasivnih fondova nego šta u njih ulazi, fondovi onda moraju likvidirati.

u zadnje vrijeme, pasivni fondovi su imali nekih 5-10% alokacije u crypto, a bili su izloženi i dionicama i obveznicama, pa je sve tankiralo i još uvijek tankira, a aktivni money manageri se pitaju wtf.

ako je inflacija peak-ala, sad će aktivni money manageri i ona hrpa love šta stoji u reverse repo ići prema obveznicama, a pasivci će nastaviti prodavati, s time da će aktivci posušiti obveznice, a dionice i crpyto neće, dok god nisu sigurni da smo ušli u risk on (a nismo ni nećemo dok god traje rat u Ukrajini i dok se ne smiri situacija oko Kine, lockdown i Tajvan uključivo).

pitanje je svih pitanja je hoće li ova volatilnost povući i likvidaciju nekoga koji je, uz sve ovo, izložen i sirovinama (vjerojatnosti govore da hoće), a tek onda će bit kud koji mili moji 🤷

• World politics

• st-brajo
    • May 12, 2022 at 10:35 AM

koji su ovo šupci, pa to nisu istine.

glavno da Rusija nije bila prijetnja svjetskom poretku dok ste mogli cicati naftu i plin jeftino, što sad rade Indija i Kina, pa su kompanije odbijale prijelaz na obnovljive izvore energija.

a da napokon počnete nešto proizvoditi u Europi, pa vas za svjetski poredak ne bi bilo briga.

mislim, kupujem proizvode za dijete i doslovce sve je Made in China, pa derete na marži (cijene tih proizvoda su sulude u odnosu na utrošak materijala), umjesto da nešto od toga proizvodite u Europi.

fuj!

p. s. pohvale našem MTČ-u 💪

Von der Leyen: Rusija je ogromna prijetnja svjetskom poretku. Brine me jedan pakt
    RUSIJA je "najizravnija prijetnja" međunarodnom poretku zbog svog "barbarskog" rata u Ukrajini, upozorila je predsjednica Europske komisije Ursula von der…
    www.index.hr

• st-brajo
    • May 12, 2022 at 10:21 AM

trebao sam ostati u prekonoćnom shortu gospodina Mornara.

koji zaeb.

samo da mi SEC ne pošalje dopis u stilu HANFA-e zašto ga toliko shortam, imam li neku povlaštenu informaciju? :S

• st-brajo
    • May 11, 2022 at 7:44 PM
    Quote from StatusQuo

Gledam malo ovi BTC I ETH i jedan i drugi sa ljepim H&S medjutim ova desna glava izgleda bas kratko jel ovo moguci false breakout sa jos jednim testiranjem vrha desne glave ili ova desna glava upucuje da bi propad mogao biti dosta brz i brutalan sta tehnicari kazu na to ??

evo, ja se nešto drljao sa NVDA, sad shortam MSTR iliti Michaela Saylora.

Firma ima katastrofalan balance sheet, a sastoji se većinom od duga i BTC-a, pa ispadne ka short BTC-a s polugom.

Daboga Mornar izdao još dionica da se pokrije da se makne onaj SEC restriction :S

• st-brajo
    • May 11, 2022 at 9:52 AM
    Quote from accountant
    Quote from hugh

morat će ameri sutra opasno naštimat podatke o inflaciji ako tržištu žele dati bar malo zraka i lažne nade.......

Lee Cooperman, CEO & Office Chair of Omega Advisors, jedan od financijaške gerijatrije, dinosaur (sad ih sve dijelim prema tom ključu koji je dao P. Thiel) kaže da nismo vidjeli dno u SPX (prva njegova procjena je bila 4.050, a jučer smo ronili i do 4.000)

poslušajte ovdje što čiča kaže o formiranju dna (oko 0:45): najbolji dokaz dna je kad izađe earnings kompanije koji je ispod očekivanja, dionica otvori dan s gapom na dolje, no vrati se natrag i dan završi u zelenom; to još, kako kaže, uopće nismo vidjeli

dapače, jučer redom potop na: Bausch&Lomb (BHC), Unity SW, RBLX, TTD...

također govori o inappropriate combination of fiscal and monetary policies koja je dovela do veće potražnje bez osnove, o povećanju duga US države daleko većem nego je gospodarski rast itd.

no predviđa za ovu godinu 4.800 mogući vrh ukoliko ne bude recesije, koju onda svakako treba očekivati nagodinu kad će se desiti novo dno ;(

Display More

tek kad krene navala na dugoročne USA obveznice, tek onda ćemo vidjeti dno.

do tada, market će bit volatilan do bola.

bitno je samo da imamo intraday volatility na dionicama, tj. da lagano padamo, al bez prose*a, jer onda je nemoguće trgovat 😅

EDIT: danas ćemo vidit je li inflacija peak-ala.

ja mislim da je, pa će sad lagano slijedit rotacija 🤷

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • May 11, 2022 at 8:03 AM

trejder Ribić :D

Ribić dobio povlaštenu informaciju iz HNB-a? Izvukao je milijune iz propale banke
    AKTUALNI savjetnik predsjednika Zorana Milanovića Boris Cota, inače bivši član Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB), te dugogodišnji sindikalac Vilim Ribić,…
    www.index.hr
  • Birtija

• st-brajo
    • May 7, 2022 at 10:59 AM
    Quote from st-brajo

ja samo znan da danas po ovim cijenama možeš jedino dobit Cock :S

U Osijeku autom bježao policiji i udario u hidrant. Našli mu 500 tableta za potenciju
    U OSIJEKU je uhićen muškarac (34) koji je u četvrtak pokušao automobilom pobjeći od policije, zabio se u hidrant i nastavio trčati. U stanu su mu pronašli…
    www.index.hr
  • Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

• st-brajo
    • May 7, 2022 at 10:34 AM
    Quote from emil

a hebiga. kad udjemo u eurozonu trguj eurima ne dolarima pa te konverzijem nece biti nego ces samo placat konverziju euro dolar prilikom svake kupnje :)

Al ima i dobre strane kupovat eurima. Ako je dolar narastao onda ti je i zarada veca za tu razliku euro/dolar. naravno da postoji i druga strana toga.

Nomos bit na burzi a da te ne deru sa svih strana :(

ma platit ću im tih šugavih 10% + prirez.

ionako to ide mom gradonačelniku, a ne ovim uhljebima gore u vladi.

još da se i vijećnici malo opamete, pa da ne raspuštaju vijeće prije nego donesu odluke kojima se doslovce milijuni mogu uštedit, poslao bi im i čestitku i namirisao kuvertu :S

1. Privacy Policy
  2. Kontakt