1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• PTKM (PETROKEMIJA d.d.)

• st-brajo
    • November 10, 2022 at 9:43 PM

Turska tvrtka postaje većinski vlasnik Petrokemije

Turska tvrtka postaje većinski vlasnik Petrokemije
    POTPISIVANJE ugovora o kupoprodaji s turskom grupacijom Yildirim započeo je proces promjene vlasništva tvrtke Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto…
    www.index.hr
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• st-brajo
    • November 10, 2022 at 9:41 PM
    Quote from Yieldchaser

Slažem se, slažem se. Ali trud i zalaganje nekih pojedinaca su katkad toliki da umre i više nego je potrebno. Ja sam recimo gotovo uvjeren da bi do WW2 došlo i bez onog tipa s brkovima ko Charlie Chaplin, ali ne znam da bi baš bilo Holokausta, tj. u tome obliku u kojem se dogodio.

Tako i današnji neumorni crypto "gurui", guraju mase nedužnih u financijski pakao u kojem će nestati milijuni pravoga novca. Sve te "valute" imaju "vrijednost" izraženu u pravome novcu. To je zanimljivo. Kako ide El Salvadoru? Kako ide ta shema s Bitcoinom tamo?

vidiš stvarno.

nisu se dugo oglasili oko svoje BTC pozicije 🤷

• Ekonomski podaci

• st-brajo
    • November 10, 2022 at 9:23 PM

evo još nešto za gledati.

nije striktni makro podatak, al ukazuje na sentiment

Fear and Greed Index - Investor Sentiment | CNN

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • November 10, 2022 at 9:20 PM
    Quote from emil
    Quote from st-brajo

meni se čini da bi, nakon ovog ludila, emerging marketsi mogli biti bomba.

samo treba pričekati dok se tvornice tamo presele, al tu očekujem eksponencijalni rast 🚀

mozda ZSE ? :D .mozda nije emergings al je BOMBA :D

pa mi čak i nismo tako loši.

ovaj porez na extra profite će nas kratkoročno unazaditi, ali, ako firme naprave kvalitetne alokacije u capex i opex, mogli bi im na neke nove visine 🤷

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • November 10, 2022 at 9:08 PM
    Quote from Junius

Pričate o filijalama multinacionalki koje su prijavile tečajni gubitak, kad se za FI sve preračunava u dolare??? Gubici koji to nisu.

vidit ćemo sve na Q4 i Q1 izvješćima.

mene više brine šta krivulja prinosa na njemačkim obveznicama izgleda slično kao i na engleskima, a svi znamo šta se tamo dogodilo 🤷

Quote from hugh

do jučer su rasli zbog očekivanja da će replublikanci odnjeti oba doma ko od šale jel girdlock indexi povijesno vole.....nije baš tak ispalo u trenu i idu produžetci pa je burza jućer zaronila......danas dobri podaci o inflaciji i to je odličan povod za feštu na indexima......e, to je market......ništa se u glavnom smjeru kretanja indexa još nije promjenilo ali prilike za zaradu tamo postoje i to velike isto kao i za gubitak......šteta što i naš market nije malo jače reagirao ali stigne se popravit narednih dana......iz perspektive našeg marketa pomalo je tužno to gledati jel tamo cijeli indexi u danu narastu ili padnu više nego neka pojedinačna dionica na zse a da ima barem zadovoljavajuću likvidnost dnevnog prometa......bit će zanimljivo vidjeti futurese sutra i ponašanje marketa narednih dana......ima dobre nade za jak završetak godine ali treba na umu imati i da su burze jako prevrtljive i okrenu u trenu jel još smo daleko od "izlaska iz šume".......

to i je glavna percepcija marketa, što ne znači da je i točna.

ovih dana smo imali jedno čudno trgovanje na obveznicama di bi foreign buyers kupovali, a US investitori, nakon otvaranja, prodavali da bi kupovali dionice, i, vjerojatno, se hedge-irali s opcijama koje su, očito, istekle, pa je market danas jurnuo, ali rekao bih, da igra ni približno nije gotova 🤷

• st-brajo
    • November 10, 2022 at 8:52 PM

meni se čini da bi, nakon ovog ludila, emerging marketsi mogli biti bomba.

samo treba pričekati dok se tvornice tamo presele, al tu očekujem eksponencijalni rast 🚀

• st-brajo
    • November 10, 2022 at 8:45 PM
    Quote from Junius

Ameri su već riješili pitanje inflacije. Zadnja 2Q prosječna mjesečna inflacija je cca 0,36%,a godišnjoj razini to bi bilo oko 4.4%...ja ne vidim taj kolaps na vratima, odnosno već se dogodio, što se imalo dogodit. Ova kriza je isključivo problem istočne i djelomično srednje Europe.

ajde, glavno da tržišta kapitala nisu interkonektirana.

zašto onda sve USA firme imaju pušionu u izvješćima zbog jakog dollara, kojeg su btw., naši mirovinski fondovi, cijelu ovu godinu shortali :S

• st-brajo
    • November 10, 2022 at 8:35 PM
    Quote from Junius

Logika...

Politički zastoj pred vratima podigao dionice

Kontrola nad samo jednim domom Kongresa dala bi republikancima moć da zaustave zakonodavni program predsjednika Joe Bidena, što bi u nekim segmentima odgovaralo tržištu kapitala.

“Mogućnost da republikanci preuzmu jedan od domova prilično je visoka, pa bi došlo do zastoja u Kongresu idućih godina. Zbog toga vjerojatno ne bi došlo do povećanja poreza, kao ni do povećanja državne potrošnje, koja bi podržala inflaciju”, objašnjava Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

https://www.poslovni.hr/burze/politick…dionice-4362434

Display More

po meni je ovo negativna vijest, jer sad, gotovo sigurno, možemo isključiti oprost studentskih dugova i sličnu lovu "na ruke", osim ako market baš toliko ne propadne da se i Republikanci prestrave 🤷

• Ekonomski podaci

• st-brajo
    • November 10, 2022 at 7:32 PM

ono šta mene buni je otkud dolazi ovaj rast BDP-a ako su PMI u "bunaru" :/

kod USA mi je jasno, jer se radi o zaradi na izvozu nafte, ali ni EU ni Kina mi nisu jasne.

kod EU može biti izvoz oružja u Ukrajinu, al, s druge strane, kad vidim prinose na ukrajinske obveznice, gotovo je sigurno da tu ide defalut.

kod Kine, jedino može biti izvoz nekih zaliha, tipa električni auti koji tamo nemaju prođu, kao npr. Volkswagen ID. 6, pa ih šalju dalje :/

isto tako, nije mi bilo jasno ni što drži vozarine na dry bulk-u, a onda izađe da rusko/ukrajinsko žito ide u Kinu, što znači da se tamo spremaju za zimnicu, al neki ludi preokret tamo baš i ne vidim, jer kinezi bi trebali pojačati inflaciju da pojačaju potrošnju u svojoj ekonomiji, što bi značilo da bi trebali devalvirati yuan, al očito to još uvijek ne žele, vjerojatno dok Partija tamo ne stavi sve šta je zamislila pod kontrolu :/

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• st-brajo
    • November 10, 2022 at 5:23 PM
    Quote from ivan0003

FTX, ameri, jako visoko pucaju na cijel prostor i Sam je na neka pitanja odgovorio čudno, govor tijela ga je odao da laže ko pas, povukao neke sponzorske ugovore, nešto se ljulja kod njega trenutno.

crypto Frodo, jedan manje :S

• st-brajo
    • November 10, 2022 at 5:06 PM
    Quote from Normani

Aha, dakle, kreš stoljeća tek slijedi?

pojednostavljeno, imaš "kamp" di je bitan samo FED, opcije, trala lala, ukratko, sve ono šta je bitno kad market funkcionira normalno.

i onda imaš "kamp" koji gleda i neke druge stvari (dollar, obveznice, krivulje, prinose, inverzije, itd.).

prvi kamp je 100% u pravu kad market funkcionira normalno (znači, kad nema QE, QT, inflacije, itd.), ali nikad ne predvidi krah, jer ne gleda ono šta drugi kamp gleda.

i onda se prvi kamp domislio da izmisli high frequency trading i razne ekonometrijske modele (gledam banke i fondove, tamo sad sve informatičari rade, a skoro nitko tko se razumije u ekonomiju, a u macro pogotovo), a kad sve krahira, onda vam kažu, a to je burza, jbg.

a svi vam obećavaju neke godišnje prinose, itd., pa evo, mi i obvezno, znači, po sili zakona, uplaćujemo u naš drugi stup, a ekipi je teško alocirat se u cash dollar, iako puše na sve strane, jer im njihovi modeli kažu tko zna što, jer, hej, burza uvijek raste.

reci to onima kojima je II. stup kategorije B sad skurio ili će skuriti hrpu novaca, a onda će ih, isto po sili zakona, zavezati za kategoriju C di su samo obveznice, jer će biti prestari da mogu biti u kategoriji B da im se lova vrati ako se dionice oporave.

protiv ovakvih mlatimudana, ja se hedge-am cash dollar-om.

inače, bio sam se javljao na par mjesta kao analitičar, al naravno da nisam prošao (HR-ovci su se za to pobrinuli :*), jer je*eš analitičara koji ti ne skuri pare, jer mu je "model" rekao da to tako i treba :S

• st-brajo
    • November 10, 2022 at 4:36 PM
    Quote from Normani

Ček, sad sam zbunjen. Zar nisi ti još nedavno na ovim stranicama svakodnevno najavljivao kreš stoljeća ili barem desetljeća? Predomislio si se ili što?

ni najmanje.

al vidim da su svi euforični, pa eto.

ja i dalje čekam da mi dollar rokne na cca 7 kn, pa da dokupim :S

• World politics

• st-brajo
    • November 10, 2022 at 3:52 PM

a Ujguri, a Tibetanci, a ljudska prava, a radnici u Bavarskoj, a skraćivanje dobavnih lanaca? :S

Europa i Amerika zgroženi su posjetom njemačkog kancelara Pekingu. Nastavlja li Scholz katastrofalnu politiku Angele Merkel, samo što će Rusiju sada zamijeniti Kinom?
    "Schölz je pokazao puno povjerenje u kinesku ekonomiju i kinesko tržište. Pokazao je kako Njemačka još uvijek ustrajava na politici strateške nezavisnosti…
    slobodnadalmacija.hr

• st-brajo
    • November 10, 2022 at 2:49 PM

gotovo je.

Powell kralj, inflacija kapitulirala.

tko sutra ne upuca sav cash u burzu i još ne digne kredit, p*zda :S

• st-brajo
    • November 7, 2022 at 10:20 PM

šta je ovo, pada fejk Uber (Lyft), tvorci GTA frašize (ljubitelji znaju o čemu pričam) i tvorci fejk recenzija (TripAdvisor)?

tko je sljedeći na listi za likvidaciju? :/

• Birtija

• st-brajo
    • November 7, 2022 at 10:14 PM

HDZ-ov kapetan Kirk :S

Šeks došao na sjednicu predsjedništva stranke sa šiltericom s natpisom "Budi odvažan"
    ŠEKS je sa šiltericom došao na sjednicu Predsjedništva HDZ-a.
    www.index.hr
  • AGROKOR

• st-brajo
    • November 7, 2022 at 9:58 PM
    Quote from Ledica

Pa to se zna već 3 dana.

Rusi su u nizozemskoj Fortenovi vlasnici 43 % udjela preko svoje tvrtke registrirane u Rusiji SBK ART koju su sada prodali šeiku samo to naši nisu željeli spominjati nego trabunjaju o nekakvim odobrenjima koje šeik nije ni tražio ni dobio ni u NL ni od nas. Zato jer mu ni ne trebaju.

po ovome svemu do sada ispada da je Šejk kupio cijeli portfolio otpisanih Sberbank-ovih investicija, a Ameri dug Fortenove.

znači, ispada da se cijela frka digla zbog kirikija u Šejk-ovom portfolio-u.

baš me zanima šta će utvrditi Horatio i ekipa iz HANFA-e i SOA-e.

ali, čekamo dok dežurni sveznalica, Sanaderov torbar, Bačić, to ne rastumači široj javnosti.

ipak je to čovjek koji dobiva i odluke Ustavnog suda prije nego su i napisane i objavljene, pa vjerojatno ni sada neće biti iznimke 🤷

• st-brajo
    • November 7, 2022 at 9:44 PM
    Quote from accountant

lijepa crvena 15min svijećica

možda konačno dođe i moje vrijeme ^^

jel se ono Scott Minerd ili netko drugi kladio na Carvana-u, koja bi sad mogla u bankrot :S

• AGROKOR

• st-brajo
    • November 5, 2022 at 10:15 PM

Kamal je definitvno stručnjak, a KPMG na glasu kao jedni od najboljih u dubinskom snimanju, uostalom, baš oni sada rade i INA-u, ali, ako nitko od navedenih nije na listi sudskih vještaka, onda su ovaj posao mogli odraditi isključivo kao nečiji "podizvođač", bez svog pečata i potpisa.

znači, optužnica bi mogla pasti iz proceduralnih razloga, što bi značilo da DORH ne poznaje Zakon o kaznenom postupku :D

ovo ne da je za DORH sramota, nego se stvarno postavlja pitanje kakvi to ljudi rade tamo, a imaju pratit samo 2 zakona, Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku, a ni to nisu u stanju, nego samo bildaju dokumentaciju i rade neke čudne pravne konstrukte, pa im onda i optužnice izgledaju kupusasto i zato često na sudovima i padaju.

čak i da su angažirali Kamal-a i KPMG da im sve objasni i rastumači, nisu to nigdje trebali stavljati u dokazni materijal, već, na temelju toga, provesti vještačenje po ovlaštenom sudskom vještaku, koji bi to sve ionako potvrdio, pa nek druga strana predloži nekog drugog ovlaštenog vještaka ako im to ne paše, ali i taj bi teško pobio Kamal-a i KPMG.

i tako si od slučaja koji je mogao biti easy win, dobio kolosalnu pušionu i pljusku 🤦

• Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• st-brajo
    • November 5, 2022 at 10:30 AM
    Jadroplovov ’Sveti Dujam’ prvi je hrvatski brod koji je izveo ovaj opasan pothvat, splitski kapetan priča: ‘Kad su se vojnici pod oružjem popeli, situacija je postala napeta...‘
    slobodnadalmacija.hr

ajde, sad barem znamo da rusko/ukrajinsko žito ne završava u Africi nego gazdi njihovih dugova u Aziji :S

1. Privacy Policy
  2. Kontakt