akter u više dionica na tržištu kapitala
USKOK upao u PPD
POLICIJA je jutros o nalogu USKOK-a započela pretragu u sjedištu tvrtke Prvo plinarsko društvo u Vukovaru.
www.index.hr
akter u više dionica na tržištu kapitala
evo i jedna ususret domaćih i europskih izbora
živo me zanima koga ćemo uskoro "okruniti"
danas me nešto "ide", možda je do onog potresa u Crnoj Gori koji me rano probudio, ali jeste li razmišljali da se intenzivnije počnete baviti poljoprivredom (barem za svoje vlastite potrebe)?
meni je, recimo, san izgraditi svoje samo-održivo "gospodarstvo" (moja struja, voda, hrana, itd.).
imam nešto zemlje koju vlasnički treba okrupniti i dovesti 1/1, a primijetio sam, barem u mom kraju, da je počela prevladavati monokultura (masline).
posljedica toga je da su nam svima prinosi počeli biti neujednačeni, pa čak i količina po stablu opadati, pa razmišljan kako svoje kulture diverzificirati (kao što radim i sa klasama imovine ).
pa bih volio da podijelite svoja iskustva, mišljenja, komentare, itd.
Još da netko tim ljudima javi da plaća može ići i na digitalne banke - npr. Revolut na kojem Fina ne provodi prisilnu naplatu. Dio plaće na zaštićeni račun, dio tamo i ne može im nitko ništa...
poanta priče je da je kod nas upravljanjem ljudskim kapitalom OČAJNO.
i umjesto da konačno počnemo svoje ljude doživljavati kao KAPITAL, a ne kao TROŠAK, mi se krpamo sa uvozom nekih ljudi kojima je naša kultura strana, jer "tako je to u EU, pa ćemo tako i mi".
isto kao što se sad planira povećanje upisnih kvota za gimnazijalce, jer "tako je to u EU", a ni tamo ne mogu raditi, čak ni sa nekim fakultetima, jer to nikome ne treba.
mislim, sad se kuka da fali doktora, a prije 10 god. nisi mogao dobiti specijalizaciju ako nisi "dite od doktora".
priča je krajnje jednostavna.
ljudi su KAPITAL, a svakim kapitalom, pa i onim ljudskim, se treba znati UPRAVLJATI.
barem danas kad se sve može pratiti i digitalizirati, to ne bi trebao biti toliki problem.
ali, prvo bi trebalo porješavati parazite koji i dalje potiču MISALOKACIJU ljudskih resursa (obrazovni sustav), pa tek onda uvoziti neke druge ljude, kad je naš ljudski kapital savršeno OPTIMIZIRAN, ali nam negdje, unatoč tome, i dalje fali ljudi.
di ima volje, ima načina, a ja sam uvijek za PREVENCIJU, a ne za neku vječnu terapiju koja nema kraja 🤷
meni je najgluplje što ovi u dostavi hrane pedaliraju i rade kao nekakav važan posao, dok uglavnom snabdijevaju one, koji kao fol od posla ne stignu normalno otići na objed, tako da samo bespotrebno stvaraju gužvu i smetaju u prometu,
a onda se još i okupe pa prosvjeduju jer su nezadovoljni uvjetima rada, samo što po tom njihovom ustroju nemaju pojma ni protiv koga ni zašto,
još kada vidim gdje borave i koliko njih, ma lud sam naručiti jelo iz njegove torbe
to ti se, dragi moj kolega, zove definicija ekonomije za budale i fukare.
a i to će ići sve dok ima netko tko sve to plaća, tj. sve dok se dopušta gomilanje dugova.
o posljedicama i implikacijama takvog ekonomskog modela malo tko i piše, a većinu je još manje briga.
glavno da se neka para vrti, a o posljedicama ćemo razmišljati kad nas realnost udari u glavu 🤷
naišao sam jako zanimljiv inflation tracker koji se sve više spominje od strane ljudi koji stvarno razumiju kako fiskalno-monetarni sustav funkcionira
i što dodatno potvrđuje moju tezu da su zlato i BTC, pa čak i dionice, zaštita od DEFLACIJE, a ne od inflacije 💡
Što vam kolega nije jasno??? Grebemo sa dna kace, po pitanju imigranata, pa dobiješ imigrante sa dna kace...čast poštenih i radišnim imigrantima.
mi smo država u kojoj je 200.000 ljudi blokirano i, samim time, isključeno sa legalnog tržišta rada i u kojoj još nekoliko stotina tisuća radno sposobnih plaćamo socijalnu pomoć (pa i ti rade na crno).
a sve zato da bi u konačnici uvozili strance da nam rade, jer, eto "nema" radnika.
i tu već imamo 3 fail-a:
1. nerazumno trošenje novaca poreznih obveznika i plaćanje nekome za nerad
2. izostanak plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno od nekih barem 300.000 ljudi, ako ne i više
3. ne vraćanje još više novca nazad u domaću ekonomiju
ostalo neću niti nabrajat, ali sasvim je jasno koliko kupovina glasova čini ekonomske štete.
i, što je najgore od svega, NITI JEDNA politička stranka u svemu ovome ne vidi problem, već samo gleda kome uzeti i kome "preraspodijeliti".
a apetiti samo rastu 🤷
Display Morena zalost, mislim da je gotovo sa hrvatskom kakvu znamo.
kolko god imamo mi budala na slobodi, kultura nam je drugacija, i mi se jednostavno ne bodemo nozevima, dok oni svi imaju noz pod jaknom.
uskoro se gradom navecer neces moci mirno setati kao i prije, a pogotovo ne zene
mislim zamisli doci u drugu drzavu, dobiti smjestaj, i hranu, a ti jedino sto radis je bodes druge ljude
meni je taj sklop uopce tesko procesiurat logicki...i naravno, umjesto da se ove pokupi i deportira, mi cemo ih i dalje nastavit hranit i placat smjestaj
steta...imali smo tu sigurnost kao nitko u europi.
pričekaj dok nekom novom ministru obrane ne padne na pamet da im da i državljanstvo, a kasnije i amnestiju u zamjenu za vojnu službu, ako odaziv domaćih u vojsku bude epic fail (a po svemu sudeći hoće).
možemo samo moliti Boga da u pitanju ne bude neki naš ministar obrane već neki gore sjeverniji, pa da sami pokupe prnje i odu ća 🤷
što ti je Zeitgeist
Kina (u širem smislu) danas...
sviđa mi se ovaj kineski Disneyland.
upumpaju bilione u ekonomiju da bi dionice skočile 5%
A svijet se mjenja drastično brzo, sa novim informacijskim tehnologijama. Dok se prije živjelo više na selu, i sporije sve razvijalo, sporije informacije putovale. Svima je bilo bitno da imaju komad zemlje, nešto za pojesti, obitelj.. bogatstvo se mjerilo zemljom, veličinom obitelji. Mogao si biti bogat u svom kraju.
Danas pojedinci imaju mogućnost da se strahovito brzo obogate, dali legalno, nelegalno... jbga i da onda kupuje sve redom povezujući sve te firme u druge firme, holdinge, zaklade... i to ide u jednom smjeru dok se ne raspadne. Jer je neodrživo da se može tako gomilati preuzimajući bogatstva naroda, država. Apsurdno je da pojedinci mogu imati toliko pod upravljanjem
nije ova situacija ništa što u povijesti već nije viđeno.
ako ćemo najdalje ići, prvo su hrvatski feudalci svrgnuli svog kralja, pa glasali za mađarskog, a prije toga su, u zadnju, postavljali likove kojima se moglo manipulirati.
onda smo jednu cca 830 godina bili veseli vazali, sve do Velike depresije 1929. kad je feudalcima oteto zlato propašću banka.
onda su "naši" izmislili nešto što se zvalo Agrarna reforma koja je feudalcima otela i zemlju i dala ju seljacima, a krajnji vlasnik zemlje je bio kralj.
ali, kako ni to nije bilo dovoljno nekih cca 15 godina kasnije na vlast su došli komunisti koji su onda tu istu zemlju oteli svima (i kralju i seljacima) i pod krinkom "općenarodne" imovine istu razdijelili podobnima.
ali, kako se ipak tada dosta ulagalo i u pučanstvo, sve je štimalo do Hrvatskog proljeća 1971. kada nekima više ni to nije bilo dovoljno.
onda smo opet imali jedan globalni događaj, a to je Velika inflacija koja je dodatno raspirila nacionalističke težnje.
na ovo sve se nadovezala selidba industrije na Daleki istok i totalni promašaj Yugoslavenskog ekonomskog modela koji se maknuo sa puta: iskoristi domaće sirovine i daj im dodanu vrijednost, već je počeo uvoziti smeće da ga prerađuje (pri čemu je smeće bilo denominirano u dollaru što ga je dodatno zatuklo).
onda smo imali ponovni uzlet feudalizma (200 obitelji), ali i oporavak ekonomije, pa opet nitko ništa nije pitao, koji je trajao do 2008.
i sad opet imamo nešto što najviše sliči na period oko 1929. 🤷
Pa ne znam, moje stranke su dosta zezali s nerazumnim KYC zahtjevima, jako su se postrožile banke po tom pitanju, a uvijek traže da bude usklađeno i s podacima u RSV, i to pod prijetnjom zatvaranja računa. Bilo je puno opuštenije dok nisu dobili kazne zbog neprovodenja radnji pod ZSPNFT sad je neka druga pjesma...
Usput koliko je meni poznato imamo najzahtjevniji AML zakon u Europi, to su mi naglasili iz nekoliko banaka. Primjerice svi isti dokumenti koje stranka dostavi matičnoj banci u Italiji nisu dovoljni za društvo kćer u RH.
kad bi bili tako revni prema politički izloženim osobama, onda bi komotno ovu temu mogli zatvoriti
Trebala je ona podnjeti uz prijavu drzavnom odvjetnistvu i da se istrazi vlasnistvo tankerske zaklade iz Austrije 😉. Nitko ne povlaci to pitanje tko se skriva iza zaklade 🙃
Šta se ne bi i to trebalo vidjeti u registru stvarnih vlasnika? Ako ništa imaju banke taj podatak u okviru KYC brzo se to iskopa...
je, kao što se i iskopavaju tajni računi politički izloženih osoba.
za*ebi ti KYC i ostalu regulativu kad tamo opet rade ljudi i sistem ti meni ja tebi, a privilegije se uklope u masu, pa ni regulator nema potrebe reagirati 🤷
pita Maricu Antu:
je li dopušteno trejdati insajderski?
Ante odgovara: a čuješ, kako kome 🤷
a Martina govori Ivani:
pa nećeš valjda zaustavljati trgovanje kad Podravkini insajderi iskrcavaju ono što su opcijski kupili za džabe?
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…a-sata-15436225
Bravo Dario, ima nade. Nema kruha bez pameti i motike
baš to.
motika i PAMET.
fokus EU poljoprivrede bi trebao biti baš na onome što se iz ostalih zemalja ne može uvesti jeftinije, a što se može i izvoziti.
onda ti nikakvi poticaji gotovo pa ne trebaju 🤷
evo ti i ovdi zaklade, koje bjelosvjetski žmukleri koriste kao porezni štit.
"Zaklade, koje je prije desetak godina osnovao Matolcsy i koje su od tada uglavnom ulagale u nekretnine, našle su se pod povećalom Europske središnje banke."
Ovi su vec uhljebili , a grbin i ekipa , tek bi krenuli uhljebljivat , tako da ,bolje ne eksprimentirat
Hmmm, a da smo primjenili tu logiku 1990 -91 gdje bi danas bili ?
pa problem je u tome što je nismo primijenili.
ima jedan naš stari film u kojem je Mustafa Nadarević glumio udbaša koji hvata emigranta Ivu Gregurevića.
došla "nova" država, došao i naš Ivo veselo iz inozemstva, kad ono u uredu opet sjedi Mustafa.
samo je na stolu bila slika drugog predsjednika.
nije više u pitanju bio Drug, već njegov najmlađi general.
pametnome dosta 🤷
za Christophera Wallera
opet je izišao jedan Waller-ov "članak" u kojem zaključuje:
da bi FED i njegova monetarna politika bili efikasni, sa bilance trebaju pobacati MBS (nije Mohammed bin Salman, već mortgage back securities) i fokusirati se na otkup trezoraca, uz puštanje dugoročnih državnih obveznica da "ispare" s bilance.
ovo njegovo je vrlo zanimljivo, obzirom da je i Loretta Mester, šefica Cleveland FED-a rekla da bi banke, nakon ukidanja BTFP-a, trebale već početi pripremati prihvatljiv kolateral za discount window i prestati ići prema FHLB kao izvoru likvidnosti.
“It is also worth considering requiring banks to pre-position collateral at the window in proportion to their short-term runnable funding, including uninsured deposits, so they would be ready to borrow at the discount window should that funding start to run.”
Mester also said possible changes that could curtail how banks can borrow from the Federal Home Loan Banks could curtail a key liquidity source and drive banks toward more risky funding sources, which in turn increases the risk of liquidity troubles in times of stress.
"This increases the need for banks to be prepared to use the discount window as a source of contingency funding," the official said.
obzirom da mi je apsolutno jasno što za neku banku znači kad se "ukaže" da koristi discount window, jasne su mi i implikacije i posljedice.
btw., nakon Waller-ovog članka, zlato je "probilo" na ATH.
istina, Waller je u članku spominjao nešto i u vezi hedge fondova i razdvajanju američkih i ne-američkih financijskih institucija, al obzirom da će i ovo što sam napisao malo tko shvatiti, neću se niti truditi da kopam i objašnjavam detalje 🤷
Ovi lijevo su još gori od HDZ-a 10x. Bogatstvo se stvara radom i štednjom, ne oporezivanjem i preraspodjelom.
Sanjam dan kad ćemo imati hrvatskog Mileia, ali još je uvijek prejak trag Jugoslavije i neprežaljenih socijalističkih neradničkih radnih mjesta.
nema govora o nekom Milei-u.
naš Milei je bio Franjo, a novi će doći tek kad socijalisti opet sve raz*ebu.
koliko pratim, pravi socijalizam, uz nacionalizaciju (čitaj: otimačinu) će prvo doći u Kinu i Japan, nakon implozije privatnog duga, a lako je moguće da slično zahvati i neke zemlje EU-a di je privatni dug 2-3x BDP-a.
kod nas ni privatni ni državni dug nije toliko problematičan.
a koga god da odaberemo, naloženo mu je da domaće proda strancima.
HDZ bi im prodao državne firme, a Mažemo i ekipa privatne nekretnine (nakon što penzići ne budu mogli plačati pričuvu nakon "energetske" obnove i porez na nekretnine).
i to je sukus ovih izbora.
a ne tko krade ili "ne krade".
jer kradu, na ovaj ili onaj način, SVI!
Ako HDZ opet pobjedi u 2028 imat ćemo 3 mil stanovnika i bar milijun škurih a sve ostalo je besmisleno i spominjat, nije država skup financijskih pokazatelja .
je, ako vjeruješ linearcu Bakiću.
do izbora 2028. će i kod nas na red doći da ćeš morati birati hoćeš li dati ili uhljebima ili penzićima ili ćeš radno sposobne skinuti sa socijale i to transferirati u dječji doplatak.
ako je vjerovati povijesti, dogodit će se ovo zadnje i Gen Alfa
(rođeni od 2008. do 2024.) će se napokon početi *ebavati u realnom, a ne virtualnom svijetu.
btw., već vidiš da je polako u pripremi zakon da Škure više nećeš moći slagati u stanove ili poslovne prostore kao palete.
znam da je teško razmišljati kompleksno u svijetu u kojem dominira linarno razmišljanje, a koje je trenutno i lukrativnije.
ali, iz okolnosti proizlazi da neće to još dugo 🤷