1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Forum
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 210
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 8:15 AM

accountant

prenosim sa teme HPB-a.

Quote from st-brajo
    Quote from Junius

Pa zato i kažu da će knjigovodstveni model mijenjati od držanja radi prodaje i naplate, u model držanja radi naplate( do dospijeća), što će reći da će sve obveznice knjižiti po nominalnoj vrijednosti, ne tržišnoj i otuda rast sveobuhvatne dobiti za 231 milijun kuna, koji je jasno naveden( ne znam, što tu nije jasno). :/

iskreno, meni je prva opcija transparentija, jer se može pratiti vrijednost portfolia i prije realizacije.

ovako će se sad vrijednost "napumpati", što ne znači da se ista ne može i "ispuhati" pri realizaciji.

prva opcija te priprema na to šta će biti kod realizacije, a druga te samo zatekne (pozitivno ili negativno).

u normalnim uvjetima, druga opcija je skroz ok.

u nenormalnim uvjetima, tj. ako moraš nešto likvidirati, za dioničare je transparentija prva opcija.

po meni je ovo korak unatrag, jer smatram da trenutno nisu "normalni" ni financijski ni makroekonomski uvjeti, ali, Bože moj, navikli su dioničari na ovoj burzi i na gore stvari, pa se nitko ne buni :/

Display More

ovo se upravo dogodilo kod regionalnih banaka u US.

hitno je trebala likvidnost, i onda su "maske pale"

• Birtija

• st-brajo
    • March 9, 2023 at 9:05 AM

čekaj malo, svi smo jučer nešto trkeljali po forumu, a nitko da kolegicama čestita Dan žena :/

evo, ja se prvi posipam pepelom.

kolegice, ispričavam vam se i pozivam vas da nam se pridružite ovdi u šta većem broju.

uostalom, tko će nam i ostat kad zlocesti i Ledica odu u "mirovinu" i nakrcaju se "narodnim" obveznicama? :/

a all boys clubovi ionako više nisu najpopularnije mjesto u investicijskom svijetu.

ma nek se pridruže i ovi neodređenog spola, šta nas ima više s različitim background-om, možda se rode i kakve nove ideje ili inicijative i napokon prestanemo na forumu trgovati jedni protiv drugih 🤷

• Porezi i porezni sustav u RH - općenito

• st-brajo
    • March 8, 2023 at 10:47 PM
    Quote from Ledica

https://www.index.hr/vijesti/clanak…li/2444833.aspx

Evo i priznanja, ali neće biti djelovanja, čak ni obećanja. :(

pa rekao sam.

jedina nada je Cerp.

nemaju puno osoblja, spori su i neefikasni.

trebaju rasprodati nestrateški portfolio, a kadar će se već negdi "preraspodijeliti" 🤷

• Birtija

• st-brajo
    • March 8, 2023 at 10:22 PM
    Quote from D_artagnan
    Quote from Junius

Ne znam kolege za vas, ali ja sami si kupio "iPhone 14 pro" 8500kn....

Ima se, moze se 🤣

Da si kupio recimo brodare, na jesen si mogao mozda i 2 ajfona kupit, ako vozarine budu kako mislimo 😅

a Tijanu Ajfon dobije gratis :S

• Birtija

• st-brajo
    • March 8, 2023 at 10:16 PM
    Quote from havi

https://lidermedia.hr/financije/cest…ompanija-149249

Ak nekog zanima....

to kažu knjigovođa i kreditni analitičar.

da smo takve slušali, nikad ništa na Optimi ne bi zaradili.

nekad je sami underlying asset vrijedniji od biznisa, ali, za to se morat znat o kakvom biznisu je riječ.

ima tu još caka i koje druge metrike za koji biznis gledati i koja je logika iza toga.

imam doma i nešto literature na tu temu, al nikako sjest i u miru pogledat 🤷

• Nekretnine opcenito u HR

• st-brajo
    • March 8, 2023 at 9:23 PM
    Quote from Backdraft
    Quote from havi

I Kak onda posteno uvest neki porez?

Netko moze imat vise u umjetnickim slikama nego netko u zidovima.

Ali zidovi su potreba svima, slike nisu.

da pitaš moju ženu i mater, ne bi se složili :S

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • March 8, 2023 at 9:41 AM
    Quote from Brljam

Ček, malo sam zbunjen, obično se ovakve rasprave i zazivanje države upomoć, te škrgut zubima odvijaju na samom dnu marketa? :/

ma šta se regulative tiče, tu nam nema pomoći.

to je i havi dobro na nekoj drugoj temi detektirao i ne postoji nikakva volja da se to promijeni.

i dalje će pojedine klike male dioničare skidati do kosti.

na Cerp bi već mogli računati, obzirom da su nekretnine postale problem, a burza se napokon ukazala na Plenkijevim "radarima".

naravno da će se i tu opet njegovi omastit, ali ostat će "mesa" i za nas male, a za očekivati je i da će se i likvidnost povećati, a i država će nešto zaraditi.

kakav takav, opet nekakav win za svih 🤷

• st-brajo
    • March 8, 2023 at 7:38 AM
    Quote from Normani

Vodeće banke u Hrvatskoj kamatama na štednju ne prate rast kamata na kredite

Sa sličnim problemima suočeni su njemački štediše koji s ljubomorom gledaju kamatu koju dobivaju Talijani

https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…redite-15312883

odgovor je prilično jednostavan.

hrpa ljudi drži cash na banci, što znači da su banke dovoljno kapitalizirane, tj. ne trebaju privlačiti novi cash na svoju bilancu.

kad bi ljudi počeli povlačiti svoj cash sa banaka, onda bi banke počele nuditi kamate na štednju da ponovno privuku cash na svoju bilancu.

glavno je pitanje zašto ljudi ne povlače cash unatoč mizernim kamatama?

pa recimo, baš zato šta postoji:

1. nepovjerenje u naše tržište kapitala (a i po scenarijima na raznim dionicama koje su i na forumu pokrivene, to je sasvim valjan argument),

2. našu poslovnu klimu (pa se ne ulaže ni u biznise)

onda se ulaže u nekretnine (što je apsolutno logičan potez) koje su trenutno scarce asset, baš zbog nereda lokalnih i regionalnih uhljeba kojima trebaju godine da ti izdaju građevinsku dozvolu ili usklade prostorne planove i čuva cash za izvanredne troškove (tipa održavanje nekretnine, itd.).

Hrvati imaju određenu "kolektivnu mudrost" koja uopće nije blesava i nelogična i vlast koja radi sve suprotno od toga (jer ovi sa puno štednje najvjerojatnije ni ne izlaze na izbore, jer ih je ionako malo da išta promijene).

ili da povučem paralelu, Hrvatski štediše kolektivno imaju kupovnu moć nekog Šeika ili Tajkuna, a kao šta i on čeka odobrenje za neku investiciju, tako i Hrvatski štediše sjede i čekaju.

ili da stvar bude još bolja, Cerp će prodati Šeiku ili Tajkunu, jer će on možda napraviti neku akviziciju da uđe na naše tržište, a neće Hrvatskom štediši, jer ne želi prosipati po bidu.

to kod našeg Štediše samo stvara dodatno nepovjerenje.

i tako se stvorio začarani krug.

Cerp ne rješava nestrateški dio portfolia (znači, većinu dionica), Šeik ili Tajkun, kad vidi koliko mora čekati na odobrenje investicije, okrene se i ode ća negdi drugdi, a Hrvatski štediša nastavlja gomilati cash 🤷

• st-brajo
    • March 7, 2023 at 8:57 PM

stiže Zločinačka sutra na ZSE, pa pripazite da vam dionice ne ispare :S

Plenković: Zadržat ćemo najnižu stopu PDV-a na plin, uskoro predstavljamo cijeli paket mjera pomoći građanima
    Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković najavio je da će Vlada u četvrtak predložiti zakonske izmjene Zakona o PDV-u gdje će i dalje zadržati najnižu stopu…
    slobodnadalmacija.hr

"Plenković je najavio i da će sutra u podne u Vladi primiti radnice požeške "Orljave", a prije toga će posjetiti Zagrebačku burzu."

još kad bi ga netko od novinara upitao kad Cerp misli početi prosipati po bidu?

ili misli li HDZ onaj višak novca od lani uložiti u dionice? :S

• Električni automobili - prilika za investiciju?

• st-brajo
    • March 7, 2023 at 9:52 AM

da bar i Crvena Zastava uvede ovako nešto ili ću na kraju morat kupit Četvorku za u polje? :/

Imate stari Renault? Evo koliko će vas koštati prelazak na struju
    KULTNI Renaultovi klasici su sve traženija, a time i skuplja roba. Sada imaju priliku dobiti novi život.
    www.index.hr
  • World politics

• st-brajo
    • March 7, 2023 at 7:47 AM

nekad su se ovdi prali novci nacista, a sad su i komunisti došli na svoje :S

Subscribe to read | Financial Times

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • March 7, 2023 at 7:20 AM

neki od ovih bi htjeli voditi državu, a nisu u stanju ni stranačke financije dovest u red 🤦

Stranke objavile financijska izvješća: Četiri parlamentarne stranke su u minusu
    U PROŠLOJ godini nije bilo izbora, što se ogleda i u stranačkim financijama, prihodi su im manji nego u izbornoj 2021., manje su, primjerice, dobivali od…
    www.index.hr

naravno, i HDZ je ostvario plus jer je odgodio investiciju, a tako vode i državu.

ono šta je prvi i osnovni postulat je namirit raznorazne stranačke i parastranačke parazite, a investicije🖕

i onda kad mi sindikati, HUP i ostali ekonomski "stručnjaci" krenu objašnjavati kako bi oni preraspodijelili porezno opterećenje i uveli nove poreze da, eto, izjednače društvene nejednakosti 🤡

naravno, nitko ne spominje koliki udio proračuna je predviđen za plaće, mirovine i ostale benefite, a koliki za investicije.

u svakom slučaju, da nema love iz EU-a, investicije bi opet dobile🖕

a opet, gledajući neki track record ovih naših vlastodržaca, trebali bi ovi na Trgu klečati da i te investicije ne odu opet u nešto krajnje neproduktivno.

a tu nam stvarno treba Božja pomoć 🙏

• World politics

• st-brajo
    • February 27, 2023 at 9:47 AM

ovo ide sve bolje od boljega.

nakon imenovanja partijskih sekretara u nadzorne odbore stranih firmi, evo sad još malo rektalnog alpinizma

Subscribe to read | Financial Times

nešto mi govori da nitko ništa nije naučio od sličnog odnosa EU-a prema Putinu, ali, hey, kako se ono sada voli kazati, this time is different :S

#nolanding

• Birtija

• st-brajo
    • February 26, 2023 at 11:31 AM
    Znate li tko su Ždral, Sunđer Bob Kockalone i Boža Derikoža? To su nadimci srpskih političara, evo kako su ih dobili
    Na srpskoj javnoj sceni aktivna je tradiciju davanja nadimaka, po kojima su najčešće bili poznati kriminalci poput Vlade Budale, Velje Nevolje, Zveri, Legije i…
    slobodnadalmacija.hr

da Sunđer Bob Kockalone, a ministar finansija je Boža Derikoža 🤣

• Ulaganje u obveznice

• st-brajo
    • February 25, 2023 at 8:43 PM
    Quote from Junius

Zašto se razduživati kad je inflacija 15%??? Razdužuje nas inflacija.

glavno da se uhljebi ne razdužuju, jer njima raste za inflaciju, a onda, naravno, pate investicije.

btw., ima li netko podatak koliki postotak proračuna trošimo na plaće uhljeba, mirovine, socijalnu pomoć, branitelje, crkvu, zdravstveno, kulturu, obrazovanje i sport?

ako nam na ovo sve skupa ode preko 50%, to je, realno, groblje, onda računajte koliko nam ostaje za investicije.

da nema EU fondova trebali bi plaćati punu cijenu investicija, a ovako plaćamo tek 15%.

stoga je logično da se razdužimo, jer bez daljnjih investicija, EU para, turizma i doznaka iz inozemstva...

a uvik možemo uvest i neki novi porez, čisto da se uhljebi usklade s inflacijom :*

• Porez na kapitalnu dobit

• st-brajo
    • February 24, 2023 at 10:24 PM
    Quote from Junius
    Quote from accountant

jer zašto bi se tete s porezne bavile vašim obvezama? ovako si sam 'pucaš u nogu'

Platiš pa obave drugi za tebe...

Također, porezni obveznik – imatelj financijske imovine može izabrati da SKDD vodi evidenciju istovrsne financijske imovine, utvrđuje dohodak od kapitala te obračunava porez na dohodak od kapitala i o istom izvješćuje Poreznu upravu za cjelokupnu financijsku imovinu. U tom slučaju financijski posrednik odnosno sam porezni obveznik za 10 kapitalne dobitke ostvarene u inozemstvu bez tuzemnog posrednika, dužni su dostavljati SKDD-u sve podatke bitne za utvrđivanje poreza na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka, a osobito podatke o stanju istovrsne financijske imovine na početku i na kraju obračunskog razdoblja, kao i podatak o ostvarenim kapitalnim dobicima koji ne podliježu oporezivanju. Navedeni podaci dostavljaju se SKDD-u najkasnije do 15. siječnja tekuće godine za prethodnu godinu. SKDD je dužan do 31. siječnja tekuće godine za prethodnu godinu poslati obračun poreza poreznom obvezniku sa svim podacima temeljem kojega je napravljen obračun. Prema navedenom obračunu porezni obveznik je obvezan uplatiti porez do kraja veljače tekuće godine. U istom roku SKDD je dužan Poreznoj upravi dostaviti JOPPD obrazac.

to sam i ja vidio, a onda niti sam našao stavku u cjeniku, niti način na koji to mogu odabrati :S

• DRY BULK

• st-brajo
    • February 24, 2023 at 5:56 PM

vidim ja da ovi šta kupuju futurese za ožujak bolje i od PBoC-a znaju šta će se dogodit

Kineska središnja banka objavila plan za gospodarstvo
    KINESKO gospodarstvo trebalo bi se ove godine oporaviti, objavila je središnja banka.
    www.index.hr

inače, ovo je gospodin premijer koji u ožujku ide ća, koji je u kineskoj vladi zadužen za ekonomska pitanja, a neki ga se možda sjećaju kad je u RH došao za delegacijom poduzetnika koji su naše škverove "pohvalili" kao muzeje, a htjeli su kupiti Političku školu u Kumrovcu

Li Keqiang - Wikipedia
    en.m.wikipedia.org

i ukratko o njemu:

"Economically seen as advocating liberalization, Li has been described as representing the more pragmatic and technocratic side of China's leadership.

Some believe that Li has been sidelined by Xi Jinping's consolidation of power.

In August, Li gave a speech in Shenzhen praising Deng Xiaoping and economic liberalization which was later censored by the Chinese government."

• Birtija

• st-brajo
    • February 23, 2023 at 8:47 PM

ne znam di ovo stavit, ali Google je direktno kupio Photomath.

inače bi proces išao IPO, izlistavanje na burzi, pa tek onda akvizicija.

ovako je big tech istusnuo hrpu posrednika.

iskreno, sad očekujem val akvizicija od strane big tech-a i big pharma-e, osobito ako burze ljosnu.

btw., ne znam što se događa s ovim cloud dijelom biznisa, al to je opasno ko smrt, a ljudi im svojevoljno daju svoje osobne podatke i brojeve kartica, koje oni ko fol štite po GDPR-u, a nitko ih ne može kontrolirati.

sad ubrzano, sa svim tim podatcima, razvijaju i AI.

to mi samo govori da će autentifikacija putem blockchain tehnologije postati nužnost da se tvoj osobni identitet zaštiti i da biraš koje točno ćeš podatke otkriti pri autentifikaciji.

mislim, iovako nemaš baš puno mjesta di možeš pisati bez da ti moćnici skoče za vrat, a obzirom da su isti ruku pod ruku sa korumpiranom vlašću...

ako se ovo sa blockchain-om izvede kako treba, jedino tako će narod vratiti vlast u svoje ruke.

u protivnom, slijedi nam sustav kasti 😕

• st-brajo
    • February 23, 2023 at 8:29 PM

ja bi radije da država pobaca narodu ovaj svoj portfolio od Cerp-a i sličnih po bidu.

odma bi otiša izvadit člansku i zalipia pršut na čelo :S

• Porez na kapitalnu dobit

• st-brajo
    • February 23, 2023 at 8:26 PM
    Quote from Marsonia

Greška u komunikaciji, glavno da je svima jasno. JOPPD od 2022. općini, a od 2023. državi, ne znam šta je gore

gore je šta je državni.

ovako bi moga s nečim ucjenjivat Puljka da i meni ne stavi deponij ispod ponistre :S

• 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 210
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt