1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 10:58 AM
    Quote from Manu

S obzirom da smo jedinstveno tržište i fiskalna politika bi trebala biti barem približno slična kao u ostatku EU kad već primanja ne mogu biti. Međutim fiskalna politika je izrazito na štetu onih koji financiraju i državni i lokalne proračune, mirovinsko i zdravstveno a to su zaposleni i njihovi poslodavci.

Onome tko zaradi od rada 50 000 eura godišnje država će u startu uzeti 20 000 bez obzira što je i prošli mjesec i bezbrojne mjesece prije platio toliko. I tako cijeli radni vijek.

Onome tko zaradi od apartmana 50 000 eura država će uzeti možda tisuću eura. I taj onda razliku opet reinvestira u nove apartmane.

I objašnjenja tipa platio sam već porez kad sam kupovao armaturu za apartmane su bezveze.

Razumijevanje ovih očitih razlika nije pitanje emocija nego elementarne inteligencije.

čekaj, jel ti stvarno misliš da tamo porez na nekretnine rješava nejednakosti?

ako misliš, onda mi objasni zašto su i tamo nekretnine poskupile, a ne pojeftinile.

i zašto ljudi tamo prosvjeduju protiv tih istih nejednakosti.

koja je svrha u copy/paste rješenjima, kad ista dokazano ne funkcioniraju?

istom logikom se sad vode i u ministarstvu obrazovanja di razmišljaju o povećanju kvota za gimnazije, a ne za zanatske škole, jer je tako i vani, u potpunosti apstrahirajući posljedice, koje su i sada, itekako, vidljive

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 10:51 AM

ja ću se vratiti na našu "stručnjakinju".

ako misli da je javni stambeni fond dobro rješenje, onda nema moralni hazard.

a ako misli da je porez na nekretnine rješenje, onda ga, itekako, ima, jer dobro zna šta bi to značilo za cijenu nekretnina i sutra, proviziju agentima.

prosto ko pasulj

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 10:11 AM
    Quote from accountant

Kod SVB nije čak toliko problem u neadekvatnim mjerama ograničavanja rizika. Iako su to s prodajom obveznica očito zeznuli.

Pogrešan je SVBov poslovni model općenito: borrow short - invest long. Nekaj su gadno u tom Silicon Valleyu pobrkali.

Mene su učili uvijek moraš paziti na pokrivenost dugoročne imovine s dugoročnim kreditima, dok obrtna sredstva možeš financirati kratkoročno. Ne bi me čudilo da im SEC i bankarski regulator pronađu sto nepravilnosti. Uvijek, ali uvijek... sve završi na ljudskom faktoru.

Zato se nadam da je izoliran slučaj, neznanje. Iako može pokrenuti lavinu, o da!

u potpuno si u pravu za ljudski faktor.

evo, recimo, Credit Suisse ima jednog od najcjenjenijih analitičara na Wall Street-u, Zoltana Pozsara, a rade ili su radili, sve suprotno od njegovih analiza, pa su sad, opet, u problemima 🤦

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 9:56 AM
    Quote from zdenkic

nase nekretnine imaju prinos od 3-4 posto, a ne 6-7

strucnjakinja

ja ne vjerujem ovim privilegiranim "stručnjacima" ni kad darove nose.

matematički dokažem da će obična raja, koja ni ovako nije kreditno sposobna, dobiti mrvice od rasterećenja dohodka, al džabe.

isti argument ima i šef sindikata kojemu će plaća porasti više nego npr. učitelju i, naravno, dobro plaćena ekipa iz HUP-a.

i to nikome nije čudno :S

sad kad objavim da te EU potiče da aktiviraš i energetski obnoviš državne nekretnine, sad ni to ne valja, jer je za to kasno, a gro love iz EU green deal-a još nije ni uplaćen.

ako išta u životu mrzim, to su licemjeri

• TUHO (TURISTHOTEL d.d.)

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 9:08 AM
    Quote from nimimada

E moj brajo, ti kužiš samo tamo gdje ti trpaš svoje pare :)

Ništa ne kažem i to može biti ok.

ja samo kužim da morate imati čvrste dokaze da nešto dokažete, obzirom da je dokazano da kod nas institucije nikad, ali baš nikad, ne idu u prilog malih dioničara 🤷

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 9:01 AM
    Quote from accountant

Po ovom što pišu na Twitteru, kol Manu ima pravo: nakrcale su se banke i mirovinci obveznicama, FED počeo dizati kamate preko mjere i 'lomiti' sve pred sobom. Potencijalna rupa se otvara, sad je samo pitanje menadžmenta i balansiranja te aktive i pasive. Predjelo servirano u UK s njihovim mirovincima.

SVB banka je zasad izolirani slučaj jer je venture capital prvi počeo, zbog svojih problema s likvidnosti, povlačiti depozite. SVB prodaje najlikvidnije što ima, obveznice, uz veliki realizirani gubitak (banka je očito brzo rasla pa je dio depozita, koji nisu plasirani, spremila u obveznice u potrazi za nekim povratom). P. Thiel savjetuje kolegama da povuku depozite, tko već nije, jer je btw. preko 97% neosigurano (prelaze $200k uloga). Tako si VCjevi pucaju u nogu, zvone na sva zvona o tome. Dolazi do klasičnog bank run-a.

SVB očito nije tj. vrlo je loše vodila politiku hedžiranja s tim obveznicama plus što ih je imala neobično puno u aktivi.

Naravno da se ovakve stvari mogu ponoviti, tipa tko je sljedeći?

No, ako ste pratili u petak pad yields na US obveznice, i posljedično rast TLT, tržište ima jasnu poruku za J. Pow-a. Još jasnija je i poruka investitora koji su rasprodavali banke (KRE prvenstveno ali i XLF).

U utorak novi CPI.

Nakon toga, uskoro i FED odluka o kamati. J. Pow neće imati lak zadatak ako inflacija ustraje, a prostora za daljni rast kamata više nema.

Display More

pa naravno da su se krcale kad ljudi nisu dizali kredite, a dobili su nezapamćeni fiskali stimulans.

kako bi se drukčije bilanca izravnala?

to je onaj fine tuning između QE-a i QT-a i rast/pada depozita, ali i kredita i njihove kvalitete.

sad će se lijepo vidjeti tko je od banaka imao adekvatne ekonometrijske modele, a tko se, ipak, malo "preračunao" 🤷

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 8:49 AM
    Quote from Tolisimus

Joj izjednačiti aktivu s pasivom?!

Znate li kako funkcionira dvojno računovodstvo?

Aktiva = pasiva

Pokušavate reći nešto drugo ali na na krivi način...

jasno je meni sve.

računovodstveno je sve štimalo, jer su vodili po book value, a ne po at the market value, sve dok se depoziti nisu počeli povlačiti.

btw., to je i razlika između računovodstva i investiranja, jer prvi gleda jel sve štima u knjigama, dok drugi gleda ima li negdi odstupanja, pa onda na to i ulaže.

zato su rijetki i razumili di je bila vrijednost u Optimi, iako su knjige pokazivale suprotno 🤷

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 8:39 AM
    Quote from Manu

U ovom slučaju i te kako ima smisla pomoć države jer je cijela situacija, pa i sama inflacija, prouzročena nizom loših poteza politike. Iako ništa od toga za sada. Uostalom, zašto su svi redom uveli ekstraporeze ako već nisu za sprečavanje težih posljedica njihovih oštrih mjera.

pomoć države?

prije mi se čini da će biti "pomoć" štediša.

tko sad ima preko 100k €ura na banci, mislim da mu se gaće dobro tresu.

u svakom slučaju, bilo bi dobro to sad preraspodijeliti na više banaka, čisto ako "institucije" ne odrade svoj posao 🤷

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 8:21 AM
    Quote from Ivan1902

Ne znam tko je trenutno u bankama, ali nakon Credit Suissa, SVB-a, ovo je slijedeće:

https://www.google.com/amp/s/www.cnbc…king-point.html

kako bi reka ženin dida: "od 45-e naovamo, ništa se primijenilo nije" :S

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 8:17 AM
    Quote from Manu

The industry had become vulnerable after the Federal Reserve’s 4.5% interest rate hike, launched this time last year, blew open a potential $620 billion hole in the sector’s collective balance sheet as the value of banks’ bond holdings tumbled, according to the FDIC.

https://www.google.com/amp/s/fortune.…ance-sheet/amp/

nemoj misliti da je ovo rezervirano samo za USA.

isto radi i ECB, dok BoJ polako diže yield curve control, ali i dalje radi QE.

prvo je u Kini je "puklo" s nekretninama (zato sada oni spuštaju kamate i rade QE da spriječe širenje "zaraze", ne radi se tu o nikakvom stimuliranju, kao što većina misli), onda su na red došli mirovinci u UK (isto zbog dizanja kamata, pa je BoE bila prisiljena raditi QE).

evo kako izgleda bilanca banke:

The assets are items that the bank owns.

This includes loans, securities, and reserves.

Liabilities are items that the bank owes to someone else, including deposits and bank borrowing from other institutions.

dakle, ono što znamo je da ovi su počeli povlačiti depozite, pa je banka bila prisiljena izjednačiti aktivu sa pasivom.

naravno, pitanje je li netko dojavio da je problem sa lošim kreditima, pa su zato ovi počeli povlačit depozite, da i njih ne "poklopi", ali indikativno je da je prije ovog eventa CEO banke rasprodao poziciju :S

https://assets.zerohedge.com/s3fs-public/styles/inline_image_mobile/public/inline-images/bfmB618_0.jpg?itok=MEF6KADy

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 7:57 AM
    Quote from darac11

A sada si probajte zamisliti kako je meni: sa 200 na 75kn😢, ali sreća moja pa sam pobrao 500 kom po 10eur i 500 kom po 11eur i spustio si prosjek na 14eur😁, sada čekam dividende😁

ma bježi.

tu sam uletio nakon prvog pada sa 200 na 130 računajući da će im onaj gadni pad nafte drastično smanjit troškove sirovina (jer se plastika radi od nafte), pa mi je ovaj pad na 90 bio baš šok =O

onda sam cijelu tu godinu trejdao ko Parica da se što prije vratim nazad.

to su bili ludi dani, dobro me cura preživila 😅

mislim, na kraju se ipak odlučila udati za mene, pa sam valjda dobro prošao 😅

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 11:51 PM

btw., evo jedan dobar recap današnjeg dana

"Worst Since Lehman": Banks Break The World Again | ZeroHedge

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 11:10 PM
    Quote from Junius

Inače ovo su Ameri elegantno odradili...danas objavili kao će odmah sljedeći tjedna u S&P index-e uvaliti široki dijapazon banaka, kako bi ih index fondovi krenuli kupovati i opravili cijeni, te tako smirili market.

Te sam termin objave da je propala Silicon Valley Bank je dan u petak, nakon zatvaranja burzi, tako da ulagači imaju cijeli vikend da se smire i da ih pusti panika do pon..

Maksimalan damage control od strane Amera. :thumbup:

ovdi će samo bit veselo ako ispadne da su ovi krediti startupima imali rejting AAA.

onda bi svugdi moglo postati aaa =O

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 10:59 PM
    Quote from Junius

Igrom slučaja u gotovini, tjedan prije sve prodao ,jer bio zadovoljan prinosima. Ostao nešto sitno bio samo u ZABA-i.

a ja u ADPL.

umro sam kad je sa 130 pao na 90 kn.

zato ga sad ni ne diram dok ne vidim šta će bit :S

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 10:50 PM
    Quote from Junius

Srećom i polako spušta nogu.

di si bijo 2020.? :S

btw., čini mi se da bi telekomi mogli gadne pare okrenuti idući tjedan, kad ekipa panično krene tražiti ima li možda još netko tko je counterparty rizičan :S

Quote from Junius

Baš me zanima koliko će ZABA odolijevati, koja je napumpana u dva mjeseca sa 8,5€ na 12€ iliti cijelih 41% :D

meni je kod Zabe jedina utjeha šta mi se čini da je matica tu u većim problemima nego ona sama, pa se možda ona nekome proda umjesto kolaterala.

kad krene ludnica, svašta je moguće :S

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 10:44 PM
    Quote from Junius

EDIT: A taman nam je bilo lijepo krenulo na ovoj našoj burzici ^^

ZSE je ono, vidila žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu.

samo šta, kad ZSE digne nogu, onda ulagači obično ostanu po*išani :S

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 10:35 PM
    Quote from Normani
    Quote from Junius

Banka je posrnula nakon što su njeni korisnici, uglavnom radnici u IT sektoru i kompanije s poduzetničkim kapitalom, počeli povlačiti svoj novac.

Zašto djelatnici u IT sektoru i poduzetnici povlače svoj novac?

pa vjerojatno zato šta su startupi spalionice novca, pa ih više ne mogu financirati, a djelatnici zato šta dobivaju otkaze, pa povlače štednju.

bude toga i kod nas, ne brinite se, i to ne samo u IT sektoru.

možda baš tako nešto izazove ovaj genijalni nerad nedjeljom i otkazi trgovcima, nikad se ne zna 🤷

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 10:29 PM
    Quote from Manu

Dogodilo im se isto ono što i našim mirovinskim fondovima C kategorije. Samo što u našem slučaju neće snositi posljedice fondovi nego njihovi osiguranici.

Paradoks je da je problem izazvan naglim rastom kamata. Znači da će sada Fed morati dvaput razmisliti prije nego skoči za dodatnih 0.5%.

Ne mogu se istovremeno podizati kamate i čuvati portfelji nakrcani obveznicama. A banaka punih obveznica ima sigurno još.

ja se, na to, baš i ne bi kladio, obzirom da na fiskalnoj strani prijedlozi idu od novih poreza (deflacija, ali i opozicija Republikanaca tome) do oprosta studentskih dugova (koji bi mogli poslužiti kako dobar "kick" ako burza gadno rokne, ali će prouzrokovati i inflaciju, jer je općepoznato da mladi svoj novac troše brzo).

btw., mislim da je ovima prije presudio udio loših kredita i njihovo defaultiranje (jer je poznato da su startupi doslovce spalionice novca), pa su obveznice bili prisiljeni prodavati da izvuku živu glavu, nego same obveznice.

obzirom da konstantno raste i dug po revolving karticama, znači, najgori mogući potrošački dug, pitanje je samo kad će i tu početi dolaziti do neplaćanja, a onda ćemo ovaj lokalni scenarij početi gledati globalno

• TUHO (TURISTHOTEL d.d.)

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 9:15 PM

4600 kn / 7,5345 = 610,452 €

po ovome ispada da ste dobili i par centi više.

ne kužim di je šteta ili netko ima procjenu, crno na bijelo, da vrijedi više, pa Vas ovi, stajanjem na asku, koče? :/

naravno, trebali bi imati i neke dokaze da su ovi uistinu prodali po iznosu između 5500 i 5800 kuna 🤷

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 8:58 PM
    Quote from BSOD

Puče danas "manja" bančica u CA!

Moram li graf ponovno stavljati, ili je sve svima polako jasno?

stavi opet.

dugo nisi povlačio crte :S

1. Privacy Policy
  2. Kontakt