1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • March 22, 2023 at 8:16 PM

Interest Rate Projection - Current (2023) 5.1%

May 2-3 - dizanje 5.25%

June 13-14 - flat

July 25-26 - flat

September 19-20 - supuštanje 5.00%

Oct/Nov 31-1 - spuštanje 4.75%

December 12-13 - spuštanje 4.50 %

Interest Rate Projection - 1st Yr (2024) 4.3%

Interest Rate Projection - 2nd Yr (2025) 3.1%

Interest Rate Projection - Longer run 2.5%

• st-brajo
    • March 22, 2023 at 7:32 PM
    Quote from KicanCRO

Mišovi digli za 0,25 uz najavu da je kraj blizu..mogli bi ameri nastaviti rast, nas se to ne tice, samo kad je nesto lose onda reagiramo. A tako smo dobro krenili od nove, likvidnost, rast..zadnjih par dana trgovanje zanimljivo kao bodulu plodovi zemlje.

ako pogledaš "dot plot", ispada da misle dignit još jedanput, a onda rezat.

već vidim meme i s*it tech stocks kako ponovno razvaljuju 🤦

• Otvoreni mirovinski fondovi

• st-brajo
    • March 22, 2023 at 5:50 PM

evo, recimo, otvoreni mirovinski fondovi.

jedino kod Erste i RBA možeš barem vidjeti top 10 pozicija.

dok kod ovih ostalih ne možeš vidjeti ama baš ništa.

meni osobno se to ne sviđa, a opet ljudi kupuju, jer samo gledaju prinose 🤷

• Obvezni mirovinski fondovi i kategorije

• st-brajo
    • March 22, 2023 at 5:22 PM
    Quote from Zlatek

Zar ne bi sad trebalo ući u kategoriju C kad je tako niska valuacija?

Smanjenjem duracije rast će valuacije postojećih obveznica u portfelju?

ne znam.

ja ulaganje za mirovinu gledam kao dollar cost average.

ne vidim kako kamate mogu dalje rasti, istina mogu i padati, al najvjerojatnije će neko vrijeme ostati u rasponu (to je barem moja logika).

moja procjena je da je bolje biti u fondu koji je ravnomjerniji i koji ima dionice koje imaju potencijala "potegnuti" prema gore.

naravno, sve ovisi o tome i koliko godina imate do penzije.

ja sam čisto htio pokrenuti temu da svi skupa malo istražimo nešto šta uzimamo "zdravo za gotovo", jer šta se nas više počne seliti okolo po fondovima, onda će i oni morati više trgovati, a time će se i trgovanje pokrenuti.

ionako svi znamo da nam je i tržište dionica i obveznica nelikvidno, a samim time i price discovery poremećen.

jer jedno je vrijednost u knjigama, a drugo koliko to na tržištu stvarno i vrijedi.

• st-brajo
    • March 22, 2023 at 5:01 PM
    Quote from DonDada

Kolega koji fond bi preporučili? Trenutno sam u RBA-B i promjenio bi u kategoriju A i odabrao bi fond koji agresivnije ulaže u dionice

osobno sam iz RBA-A otišao u PBZ CO-A, a i žena će mi.

njihova alokacija mi najviše odgovara, al ipak preporučam da svatko prije napravi malo "istraživanje".

stvarno nije problem sve naći na internetu, jer su više-manje svi transparentni (neko vrijeme nije tako bilo, pa sam onda izabrao RBA-A koji je tada bio najtransparentniji oko svojih ulagačkih pozicija).

da budem iskren, recimo, za dobrovoljne fondove nisam istraživao, jer ću radije sam složiti svoj "dobrovoljni" fond :S

• st-brajo
    • March 22, 2023 at 10:57 AM
    Quote from Normani

Ja sam svojedobno htio promijeniti fond (i kategoriju fonda), a onda sam utvrdio da se to moglo mijenjati samo u mjesecu rođenja, svake tri godine ili tako nešto...znači, ako to nisam učinio tada i tada, trebalo je čekati nekoliko godina, pa mi se dogodilo da sam poslije zaboravio i morao čekati opet...sve do mirovine tako...dakle, sada su promijenili?

kategorija jednom godišnje, u mjesecu rođenja.

a fond svakih 15 dana.

baš nedavno provjerio Zakon.

jedino što se za svaku promjenu u roku kraćem od 3 godine plaća ulazna i izlazna naknada, a to ti sve skupa dođe oko 1% od imovine, a ionako ga stalno puniš sa uplatama.

nije to ništa šta bi ljude sprječavalo, jer ti fond, ako ima prinose, to nadoknadi u par mjeseci.

naravno, ne moraš trčati svako malo mijenjati, al barem pratiti i, ako treba, svake godine usklađivati, ako ti prinosi ili ti se detaljna struktura ulaganja baš i ne sviđa.

btw., sve se to da iskopati na internetu.

al realno, to je jedini način da pasivce "držimo za jaja" i da ih natjeramo da se pokrenu.

• Forex - Trgovanje valutama

• st-brajo
    • March 22, 2023 at 10:46 AM
    Quote from verdi

prema kome treba stvoriti povjerenje? valjda njihovo stanovništvo koristi te valute. za iste te valute možeš od rusa kupiti nafti i dr. oni da bi živjeli i radili ne treba im dolar, a ponajmanje funta gdje je samo 8% bdp realna ekonomija i koji nisu u stanju sami lansirati satelit i šarafe na nuklearnoj podmornici lijepe super lijepilom. tome svijetu je došao kraj i sad smo u novim okolnostima.

generalno, svaka štednja u valuti je katastrofa (Ameri sad pokušavaju s rastom kamata vezati šta više ljudi i poduzetnika na svoje obveznice), a pogotovo u zemljama di inflacija divlja.

tamo ni poduzetnici ni građani u tu valutu nemaju povjerenja.

uostalom, vidi inflaciju i kamate u EU,UK i Švici, a valuta im jača.

to je već viša razina ludila.

• st-brajo
    • March 22, 2023 at 10:22 AM
    Quote from BudFox

Eto brajo uspio si, nisi tražio, a ni dao likvidnost i gotovo je, gasi internet, motaj kablove

kako nisam?

pa barem sam danas dao likvidnosti, jer sam promijenio mirovinski fond.

da više ljudi financijski pismenije i češće mijenja mirovinski fond, onda bi bilo i likvidnosti.

mislim, sada ga možeš mijenjati svakih 15 dana, a znam ljude koji su godinama "začahureni" u istom fondu ili u istoj kategoriji, a neki ni ne znaju koliko tu uopće novaca i imaju.

o detaljnjoj strukturi ulaganja (koliko točno čega) da ni ne pričam, to rijetko prate čak i profesori ekonomije (znam, jer sam s istima nešto i pričao na tu temu).

btw., ako imate novu osobnu, onda čak ne morate ni ići na Finu (Regos), nego se može preko čitača kartica.

• Forex - Trgovanje valutama

• st-brajo
    • March 22, 2023 at 10:20 AM
    Quote from verdi

euro i yen ne treba ni komentirati. kad kažem svesti dolar u ralne okvire onda mislim na njegovu zastupljenost u svijetu. trenutno je to oko 60% svjetske trgovine. da li je realno očekivati da će npr. indija i kina što je skoro pa pola svjetske populacije nastaviti u međusobnoj trgovini koristiti $ koji je valuta u najmanju ruku konkurentske zemlje? značajno smanjenje utjecaja dolara u svijetu će imati i druge implikacije.

prvo moraju stvoriti povjerenje u svoju valutu.

ne znam nikoga tko bi svoju plaću htio primati u yuanu ili rupiju.

o nekim drugim "egzotičnijim" valutama da ni ne pričam.

njima bi i plaća u BTC-u došla kao budali šamar :S

• st-brajo
    • March 22, 2023 at 9:34 AM
    Quote from abbadon

vidim da je još jedan visoko likvidan dan pred nama....

baš i ja gledam jel kakva greška u pitanju, kad ono, piše otvoreno :S

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • March 22, 2023 at 7:56 AM

evo i slikice

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

btw., od svih navedenih, USA ima najbolju demografiju i najbolje preduvjete za održivi ekonomski rast.

s time da ovi ostali i dalje "printaju" dok FED čak uspjeva i reducirat.

• Ulaganje u zlato

• st-brajo
    • March 22, 2023 at 7:14 AM

vidi ga u Eurima

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

rekla bi koleginica zlocesti scallopi u nizu :S

• st-brajo
    • March 22, 2023 at 7:12 AM
    Quote from verdi

je li sutra fed? možda se ništa neće desiti ali se već priča o 6% kte do kraja godine. američki trgovinski deficit je skoro trilion dolara godišnje. oni imaju u planu da dođu u suficit. kako? ja to ne znam, ali da će to postići kroz nekih narednih 5 godina u to sam siguran. reindustrijalizacija je vidljiva (4čeličane, 2 tvornice poluvodiča i td. i td.) postojeći monetarni sustav je smetnja koliko nama toliko i njima. on je već pušten niz vodu i sad gledamo provedbu tog plana. svesti dolar u realne okvire. bolna operacija.

svesti dollar u realne okvire?

prije će se Euro i Yen morati svesti u realne okvire i tu očekujem drastičnu devalvaciju.

em su više naprintali, em im je godišnja stopa rasta od 2% misaona imenica.

• st-brajo
    • March 21, 2023 at 6:55 PM
    Quote from accountant

ta mantra da se J. Pow vidi kao neka reinkarnacija P. Volckera je totalno promašena

dugo držao kamate nisko, često oklijevao da doda jači gas, a sad će očito pivotirati i dopustiti inflaciju >2%

jer eto banke ne mogu više izdržati, a sve pod izlikom zaštite depozita

znamo čiji se depoziti štite i tko ima pojedinačno više od $250k po računu

sirotinja sigurno nema

ali će tu istu sirotinju smetati veća inflacija da im dodatno nagriza nadnice

Display More

kažem ti, umjetno su izazvali paniku i namjestili mu igru.

šefa supervizije koji je Demokrat trenutno skoro pa nitko ne proziva.

iskreno, nemam pojma šta će sutra napraviti (vjerojatno će se ići na 25 bps).

inače core PCE YoY je 4,7%, a to je obično target za neutralni fed funds, a ovi već sad "urlaju" da treba rezati 🤷

• World politics

• st-brajo
    • March 21, 2023 at 6:00 PM
    Quote from StatusQuo

Malo prilagodjavanje zakona, ovi svicarci imaju nekog balkanca u odborima sigurno

Credit Suisse bondholders prepare lawsuit after contentious $17 billion writedown

Credit Suisse’s AT1 bonds offered higher yields than many comparable assets, in some cases yielding almost 10%, reflecting the inherent risk investors were taking. They also contained a clause enabling them to be written down to zero by Swiss authorities should the bank no longer be viable, regardless of whether stock holders were also wiped out.

Benamou acknowledged that the yield reflected the risk of failure or “non-viability,” but dismissed the suggestion that the write-down was covered by the existing clause. “In reality, they changed the law on Sunday to allow FINMA to write down the AT1 without any constraint. Of course, there is a degree of flexibility in the prospectuses but if they change the law on Sunday, it’s because they didn’t have enough flexibility to write down the AT1s to zero,” he said. However Mark Yallop, chair of the U.K.’s Financial Markets Standards Board and the former CEO of UBS U.K., told CNBC that it was plausible that FINMA took a “technical decision” based on its interpretation of the aforementioned write-down clause.

Equity holders will only receive payouts at the value of the UBS buyout, a fraction of their value prior to the deal.

https://www.cnbc.com/2023/03/21/cre…n-ubs-deal.html

ovo je s*anje epskih razmjera, jer su sad ugrozili i kolateral koji je i napravljen s ciljem da bude "osigurač".

ovo i Lex Agrokor, u pet deka

• st-brajo
    • March 21, 2023 at 3:26 PM

protiv dizanja kamata Ackman, Musk, Cathie Wood,...

Powell-e diži, ako Boga znaš!

kad vidiš tko trlja ruke, i 75 bps je malo!

• Birtija

• st-brajo
    • March 21, 2023 at 3:14 PM
    Quote from havi

Bas imamo puno za birat :)

Ovo dole namjerno pisem malim slovima ;)

socijaldemokrati.................vidovic

ovdi barem znamo da je Zvane krcat dionicama :)

ali, imaju, od nedavno, i Ribića :(

• Birtija

• st-brajo
    • March 21, 2023 at 1:26 PM

evo, i političarima fali likvidnost :S

Marijana Puljak: Moramo dignuti kredit za kaznu od 100.000 kuna. Nećete nas slomiti
    GRADONAČELNIK Splita Ivica Puljak izvijestio je u ponedjeljak da ga je Državni inspektorat kaznio sa 100 tisuća kuna zbog ugovora o rekonstrukciji vodovoda i…
    www.index.hr

• st-brajo
    • March 21, 2023 at 12:26 PM
    Quote from J0sip

st-brajo kao što sam napisao uopće ne mislim da pišeš gluposti. Sve što pišeš stoji. Banke su u problemima, inflacija, fed, ecb, nafta se ispuhuje, a kripto "piči" u nebesa dok banke koje podržavaju takve projekte grcaju u problemima...

Ništa što se događa nema neke logike, ALI činjenica je da se događa.

Ako se događa onda je to jedino ispravno, jer je tržište uvijek u pravu. Ako sutra bude 30% gore ili dolje opet će biti u pravu.

poanta priče je da sada treba pratiti dionice koje, u novim okolnostima, mogu biti interesantne, tj. da se ispravno pozicioniraš prije nego što "tržište" odradi.

vidim da i kolega havi isto ima neku "stock picking" strategiju, a uskoro ću i ja početi sastavljati "watch listu".

• st-brajo
    • March 21, 2023 at 11:47 AM
    Quote from Hrx84

Možemo mi ovdje crnjačit koliko hoćemo. Činjenica je da bi ovakvi događaji u razdoblju prije 2008. bili veliki problem. U ova vremena to nije u stanju ni izazvati korekciju.

nema ovdi prave krize, još.

ovo su sada izazvali ovi tech woke-aši, a baš jučer je Biden potpisao zakon kojim se američki mirovinci moraju nakrcati takvim dionicama.

sada je još važnije da Powell digne kamate, da tu ne uđe baš svako tech smeće, nego samo ono koje može proizvoditi i novac.

majko mila, koja luda vremena

1. Privacy Policy
  2. Kontakt