1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Porezi i porezni sustav u RH - općenito

• st-brajo
    • September 10, 2023 at 2:00 PM

btw., još jedna tema za razmišljanje.

zašto kod nas doniranje nije više porezno stimulirano?

zašto država na taj način ne potiče bogatije sugrađane da se više angažiraju oko zajednice?

ja bi, iskreno, radije donirao, pogotovo ako mi to drastično može smanjiti poreznu osnovicu, nego davao političarima, da oni u moje ime de facto nekome nešto daju i onda se još naslikavaju 🤷

• st-brajo
    • September 10, 2023 at 1:44 PM
    Quote from havi

Ne rentam na moru apartman pa me " bas briga " al evo palo mi nesto drugo na pamet.

Zasto se drzava ne pozabavi sa radom na crno: davanje instrukcija, koliko obrta radi na crno u obiteljskim kucama, koliko se svinja, janjaca, purana proda na crno, koliko drva svake godine na crno, koliko voca povrca, koliko se livada pokosi na crno, koliko se stanova preuredi, krovista promjeni? Itd itd....

Koliko ljudi prima socijalnu pomoc a radi na crno ?

Trebalo bi uvest digitalnu kunu, sve da ide prek porezne i da se ne moze ni zvakaca kupit bez kartice, pa da onda vidimo dusebriznike i postene gradjane.

Imas koliko imas i ne mozes cent preko onoga koliko si prijavio potrosit.

ili jednostavno ograničit cash transakcije do nekog iznosa 🤷

• st-brajo
    • September 10, 2023 at 1:34 PM
    Quote from Manu
    Quote from zdenkic

trebao bis navijati da se ti javni troskovi smanje

nakon sto dignu porez nekom drugome, i ti ces doci na red

nije vlasnik apartmana tvoj neprijatelj/problem, vec drzava

Postoji nešto što se zove načelo porezne ravnopravnosti. Da svi snosimo porezne troškove podjednako. Iznajmljivači apartmana su od toga izuzeti. Znači da su povlašteni u odnosu na druge. A pokazalo se da to ima dalekosežne posljedice za društvo. A tek će imati. O tome se ovdje radi. Država je problem ali zato što je tako nesimetrično uredila stvari.

oboje ste u pravu.

problem je što država bira pobjednike i gubitnike na tržištu, koje bi trebalo biti regulirano, i sa jasnim pravilima igre.

država odučuje tko plaća koliku osnovicu (obrt, slobodno zanimanje, direktor) iako su svi, većinom, privatni mikro i mali poduzetnici.

pa opet, država kažnjava rad plaćama koje nose veće prihode (veća porezna stopa).

pa opet, država potiče iznajmljivače na uštrb dugoročnog najma.

pa onda, država di daje poreznu olakšicu ako ti supružnik, legalno, ne zarađuje.

pa onda, država ti kaže da iako plaćaš obvezno osiguranje, moraš platit i dopunsko, a i ti i onaj koji ne radi imate istu razinu usluge i stavljeni ste na listu čekanja, samo dok ti radiš i uplaćuješ, ovaj vuče socijalu, pa mu je čekanje na listi čekanja čak i plaćeno :S

pa onda, uplaćuješ u mirovinsko, ali, jbg., država je prislino 90-ih umirovila ljude u naponu snage, pa je sustav pred pucanjem, pa moraš čekat da biologija odradi svoje, da bi se stvar iznivelirala.

pobrojite ove gore podjele i dobili ste doktrinu političkog djelovanja, tj. zavadi pa vladaj.

i onda vas mediji uvjeravaju da je ono kad negdi skinu 1%, a dodaju 2% porezna "reforma" :S

poanta priče i jest u tome da ako je trenutno jednome malo bolje, onda treba sve napraviti da većini bude jednako loše.

prvo napravi kaos na tržištu, pa onda ponudi rješnja za kaos na način da ga napraviš još većim.

ali, hej, pa to su reforme i nešto "radimo" 🤡

• st-brajo
    • September 10, 2023 at 12:57 PM
    Quote from Manu

Nisi shvatio poantu. A poanta je u tome da mlade obitelji bez generacijskog bogatstva koje su prisiljene na najam stana ionako nemaju nikakvih izgleda protiv turista. A poreznim zakonima njihov položaj je još dodatno pogoršan. Što bi država trebala stimulirati? Mlade obitelji ili turističku zaradu? I onda će kao protumjeru uvesti poticaje za podstanarstvo koje će se opet preliti u cijenu najma. I onda Plenković predizborno još jučer roni krokodilske suze zbog demografske katastrofe koju će on kao riješiti povećanjem dječjeg doplatka. A od čega se ono dječji doplatak plaća?

Najbolja demografska mjera bila bi porezna povlaštenost dugoročnog najma u odnosu na turistički a ne obrnuto. Ovo je katastrofa.

razumio sam ja poantu, itekako.

problem je, dijelom, i u ovome o čemu je kolega zdenkic pisao.

imam stan u najmu, i kad sam tražio kome ću iznajmit igrali su mi ili penzioner ili uhljeb, a na kraju mi je uletio pomorac.

ako država (točnije, opet lokalna samouprava, čija je to trenutna zaknoska obveza) hoće omogućit nekretninu mladim obiteljima, najbolja strategija je POS za najam, sa mogućnošću otkupa nakon x godina.

da se mene pita, ukinuo bi socijalnu pomoć za radno sposobne i ta sredstva preusmjerio u dječji doplatak za svako dijete.

ovaj POS za kupnju je bio katastrofa na više razina, i mislim da se svi u tome slažemo.

i sada se opet radi greška sa ovim poticajima za najam, umjesto da se gradi POS za najam, na način da država pomogne lokalnoj samoupravi besplatnim ustupanjem zemljišta i/ili i financijski, možda povući i EU fondove, itd.

ako ćemo striktno gledati zakonske ovlasti, opet bi lokalna samouprava trebala biti ta koja bi sredstva od poreza na "vikendicu" trebala namjenski utrošiti u izgradnju POS za najam.

država se, na ovaj način, opet bespotrebno miješa u nešto šta ni nije njena zakonska nadležnost...

• st-brajo
    • September 10, 2023 at 11:57 AM
    Quote from Manu

Očito je da se ovo radi s namjerom.

Trebali su barem izjednačiti trajni najam sa turističkim a to su propustili i ovaj put napraviti. Znači porezna osnovica jednako prihod minus 30% troškovi. S tim da je porez na dugotrajni najam sada isti za cijelu Hrvatsku dok je turistički prepušten volji lokalnih šerifa. I u ovakvom frankeštajnovskom modelu porezni tretman apartmana ostaje povlašten. Osim toga ovaj porez na kuće za odmor ovako blesavo definiran ostavlja prostor za ustavnu tužbu i to iznajmljivačima što je tek najveći paradoks. Mada ne vjerujem da će do toga doći jer bi im tek onda mogli uvesti neki ozbiljan porez.

ma kakva crna ustavna tužba?

porez na kuće za odmor uopće nije blesavo definiran, nego se samo blesavo zove.

po zakonskoj definiciji, trebao bi se zvati "Porez na povremeno korištenu nekretninu".

tko poznaje pravo, ali i gramatiku hrvatskog jezika, apsolutno mu je jasno i koja je volja zakonodavca i tko je obveznik ovog poreza.

ti imaš problem šta su lokalni političari nepismeni krkani i šta ne znaju ili ne žele znati svoje zakonske ovlasti.

neki su više vege, kao Šjor Odrast u ZG, a neki više vole mlatit janjetinu.

u konačnici, mentalni kapacitet je sličan, ali se narod zavarava, jer jedan fino govori i vozi biciklu, a drugi tare mast sa usta rukavom.

shvatite napokon da su nacionalni izbori nebitni i da je težište kvalitete života stavljeno na lokalne sredine (a što po Ustavu i treba biti).

nema više Yuge i Velikog vođe i da državna politika načelnike vodi za ručicu kao maloumnike.

nema meni što politička "elita" iz ZG određivati kako ću živjeti u svojoj sredini.

naravno da je oporba s time nezadovoljna, jer ih "na terenu" nema nigdi i uopće se ne angažiraju oko potencijalnih birača, nego čekaju da im vlast padne u krilo.

a izbori se dobivaju "terenom" (uostalom, tako ih je i Tomašević dobio) 🤷

• st-brajo
    • September 10, 2023 at 10:54 AM
    Quote from D_artagnan

A svi ti apartmani su fantasticni za oprat $$$$, jer kad napravis rohbau i ono glavno, dalje sve mozes radit sa kesom, opremati, a da te nitko ne pita od kud ti €€€€, u konacnici uvijek ce reci, od rentanja drugog apartmana 😎

pa to i jest modus operandi 🤷

npr. u ST je preko zime pola ugostiteljskih objekata "zatvoreno zbog preuređenja" :S

• st-brajo
    • September 10, 2023 at 10:13 AM

zlocesti

realno, za većinu ekipe koja se bavi aparmatnima, ovo je prvi nekakav susret sa poduzetništvom.

bruto 2, porezi i doprinosi, su za njih misaone imenice.

znam osobno iz priče s nekima, kad ih suočiš sa činjenicom kolike cifre plaćaš kao poduzetnik, onda njihov odgovor bude u stilu, pa ti i više zarađuješ, pa je normalno da više i plaćaš.

to šta su ti iznosi eksponencijalno veći, ne može to njima uć u glavu, niti da im sve staviš na papir.

otud i tolika mržnja u narodu prema poduzetnicima, umjesto da je ista usmjerena prema poreznim otimačima i očajnim raspodjeljivačima.

za zdravlje nacije bi bilo puno pametnije da ti na žiro ili tekući sjeda bruto 2, s automatskim trajnim nalogom za isplatu poreza i doprinosa.

čisto nek im malo ti iznosi plešu po tekućem i tuku ih u glavu.

mislim da bi pojedinci nakon toga brzo zašutili, a neki bi se možda i pobunili kad shvate kolike cifre plaćaju za očajnu uslugu koju dobivaju.

nažalost, i brojni poduzetnici podržavaju iznajmljivače, jer se vode logikom, pa bolje da je legalan i plaća nešto, nego da radi na crno i ne plaća ništa.

za državu bi pak bilo pametnije da više poreznih inspektora radi u odjelu za nesrazmjer imovine, a ne da se bave sitnim prekršajima u poduzetništvu.

ali, kako bi onda političari lagodno živjeli od mlatimudarenja?

nađite mi ijednog političara koji je nakon odlaska s funkcije izišao s razmjernom imovinom koju ima, čak i ako uračunamo veću plaću koju je imao kao političar?

mislim da je i ludome onda jasno tko političku kastu, u biti, financira 🤷

• Birtija

• st-brajo
    • September 8, 2023 at 8:32 PM

miš mi je stranku popasel, popasel, joj si ga meni kom bum zel :S

Ovo je SDP-ova reklama: "Bolje je štrik oko vrata nego se mučiti"
    SDP NIZOM objava na društvenim mrežama želi upozoriti na tešku situaciju u Hrvatskoj, poglavito što se tiče umirovljenika.
    www.index.hr
  • AGROKOR

• st-brajo
    • September 8, 2023 at 5:48 PM

ovo se i prvi put moglo, a i sada treba, riješiti jedino pretvaranjem duga u equity.

onda se rješavaš i Pave i šeika, a bivši držatelji duga traže novog kupca, za cjelinu.

naravno da će se nešto pitati i Plenki-a, obzirom na razne koncesije koje Fortenova ima.

a čak bi mu i javnost mogla povjerovati da su ga Borgovci prvi put, zbog neiskustva, "izradili".

još samo fali Washington :S

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• st-brajo
    • September 8, 2023 at 1:09 PM
    Quote from SOUR

Pa kratkoročno novi uspon cijene, a na duže, nije ovaj investitor kupio ovu količinu da ne očekuje dobru zaradu. Samo mi nije jasno što je čekao do sada s tom kupnjom da nije kupio po nižim cijenama.

prekasno je pročitao post na Facebook-u/LinkedIn-u :S

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • September 8, 2023 at 1:06 PM

ajde, sad barem znamo na kojoj su strani naloga insajderi iz HNB-a.

ili možda znaju da će nas turizam opet izvući pa drukaju na pad :S

HNB očekuje pad ekonomije. Do kraja godine Hrvatska možda tehnički uđe u recesiju
    HNB JE SMANJIO prognozu rasta gospodarstva Hrvatske ove godine. Ako se nastavi tromjesečni pad BDP-a, onda Hrvatska na kraju godine ulazi u recesiju.
    www.index.hr
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• st-brajo
    • September 8, 2023 at 11:40 AM
    Quote from Junius

Kamate na depozite su dignute, barem u HPB-u...zaparvo dignuli su svi osim ZABA-e.

priča je prilično jednostavna.

banke će početi dizati kamate na depozite kad primijete da im se depoziti smanjuju, upravo iz razloga da popune rupu od "bježanije", koja, ako se pojačano nastavi, ih može urušiti.

zbog uvođenja Eura, imali smo ogroman priljev depozita.

i sad ćemo, opet, imati isto zbog sezone.

samo je stvar koliko su leverage-irane.

ali, činjenica je da su ljudima gurali kredite "niz grlo" netom prije je ECB dizao kamatu.

btw., ECB sad može dignit kamatu i na 50%, ali ako nitko nema potrebu za refinancirati, onda, efektivno, nema ni "stezanja" u realnoj ekonomiji.

btw., zato su dionice i FED-u i ECB-u rekle :P

e, ali, ako netko ima velik kratkoročni dug, koji se treba refinancirati ili isplatiti, a nema dovoljno cash-a, ja baš i ne bi bio u takvim dionicama.

kod banaka jedini problem može biti neka nagla inflacija, koju depoziti (najviše plaće i mirovine) ili kamata ECB-a, neće u dovoljnoj mjeri popratiti, jer im je trenutno asset strana "ispod vode".

btw., kome je kamata na depozit mala, neka si uzme državne obveznice ili trezorce 🤷

• Birtija

• st-brajo
    • September 7, 2023 at 7:50 PM

i tako, dođe jednom Tomica na gablec u Ministarstvo financija:

Tomica: gospon Marko, što danas imate u ponudi?

Marko: pa, evo, danas u ponudi imamo poreze

Tomica: dobro, dajte meni onda jedan porez s prirezom

Marko: mislite prilogom?, prirezi više nisu u ponudi, šef kuhinje ih je uklonio s meni-a 🤷

Tomica: dobro, dajte mi onda jedan porez, sa Senf-om :S

• Birtija

• st-brajo
    • September 7, 2023 at 7:38 PM
    Quote from verdi

evo nulte novčanice.

100 cigli :S

• st-brajo
    • September 7, 2023 at 4:55 PM
    Quote from Paulie

Prava bi reforma bila 10% flat porez na sve, na rad i na kapital, jedna jedina stopa za sve. Doprinose u mirovinsko neka svatko plaća po vlastitom izboru, ili nek ulaže sam. Zdravstvo može ostat solidarno, ali do neke visine, recimo da se max. može platiti 300 eura mjesečno. Kakvo nam je zdravstvo i to je puno.

Da sam premijer napravio bih najjednostavniji mogući porezni sustav.

u mirovinsko bi opet trebalo uvesti dokup staža i uvest da ne možeš vući sredstva prije 65 godina (može i ranije, ali samo pod uvjetom da si nesposoban za rad), a "rupu" u zdravstvu bi trebali krpati na način da ovi koji ne plaćaju iz doprinosa to plate kroz dopunsko.

ovako samo prelijevaju iz šupljeg u prazno, tj. drpaju iz PDV-a, jer onda taj dio opet plate, uz ove koji ne rade, i ovi koji rade, a koji su svoj dio već ionako platili.

realno, kad gledamo druge zemlje, porez na kapital je nizak, ali, isto tako, i tržište ti je nelikvidno i nerazvijeno, ali, kad vidiš koliko poreznih prihoda tu prikupe, pametnije bi bilo da to ukinu i puste da se tržište razvije.

ali naravno da je to problem kad u sve miješaš paradigmu "socijalne države", jer onda vučeš poteze koji samo dobro "zvuče", a šustinski rade štetu.

ista stvar ti je i s isplatom socijalne pomoći ljudima koji ne rade, a radno su sposobni, pa rade na crno, a poslodavci uvoze Nepalce.

bolje bi bilo da ta sredstva prebace u dječji doplatak i da to ograniče na način da se taj novac može trošiti samo na potrebe djece (pelene, školski pribor, itd.), obzirom da ti je struktura populacije živa katastrofa.

nažalost, kad vidim kakvi su ovi ostali i koliko je narod glup, ispada da je HDZ trenutno najbolji izbor, jer koliko - toliko kuže kako ekonomija funkcionira.

nema druge nego začepit nos i zaokružit 🤮

• st-brajo
    • September 7, 2023 at 4:17 PM
    Quote from D_artagnan

..beš me ako ovi znaju šta rade.

Kao pomoći će onim sa najmanjim prihodima, ubiti ćete i njih ovakim pristupom.

Nikakve kalkulacije za rezanje rashodovne strane, smanjenje PDVa u neke normalne stope na razini ostalih u EU.

Ovakvu politiku može voditi i baba sa placa, tj. ona bi to bolje i odradila X/

pa tko je lud dirat rashodovnu stranu, pogotovo pred izbore? :S

smanjenje PDV-a isto ne igra, jer su smanjili doprinose, a "rupu" tamo ionako pune prihodima od PDV-a.

e sad, jedino šta bi bilo zanimljivo je bi li činjenica da je PDV recimo 15% dovela do toga da se smanji siva ekonomija i poveća broj izdanih/fiskaliziranih računa, pa da se na taj način prihodi od PDV-a možda još i povećaju? :/

• st-brajo
    • September 7, 2023 at 4:02 PM
    Quote from Manu

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Nove stope su očekivane kao zamjena za prirez ali ovi financijski učinci za neke stavke su smijurija. Ne diraju paušale na apartmanski najam a više zaradi u sezoni jedan vlasnik s 15-20 kreveta nego što je cjelokupan učinak od kapitalnih dobitaka. I to se još usuđuju zvati poreznom reformom.

pa palica je fino prebačena lokalnoj samoupravi.

prema tome, svaki (grado)načelnik ima pravo raspaliti paušal na 200 € po krevetu i porez na "vikendicu" od 5€/m2.

ako hoćeš manji porez na dohodak reci Šjor Odrastu da raspali porez na "vikendice" koje su ovima s obale upravo stanovi u ZG 🤷

ekipa bi se bavila preraspodjelama, a ne zna ni koje ovlasti imaju (jedna od njih je i pokosit travu i pokupit smeće, btw.) :S

• st-brajo
    • September 7, 2023 at 2:50 PM

triba vidit koliki će bit porez na dohodak tamo di netko ima vikendicu ili didovinu.

ako su tamo načelnici manje pohlepni, onda tamo prijavit prebivalište, a imat "vikendicu" u gradu, dok ovi iz gradova ne skuže da svi iz nekih vuko*ebina baš tu i imaju svoje "vikendice" :S

triba kupovat vrime kako uhljebima rastu zazubice

• st-brajo
    • September 7, 2023 at 2:41 PM

evo i cijeli ppt ispod članka

VIDEO Vlada mijenja poreze
    VLADA na sjednici danas u drugo čitanje u Sabor šalje paket poreznih zakona koji bi trebali stupiti prvog dana iduće godine.
    www.index.hr

• st-brajo
    • September 7, 2023 at 2:38 PM

Roki

ima li negdi cijeli ppt, pa da zalijepimo u temu porezi?

1. Privacy Policy
  2. Kontakt