1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Otvoreni fondovi

• st-brajo
    • August 27, 2020 at 8:12 AM
    Quote from naim

Jel netko možda zna.... ova kupovina Dalekovoda od strane OTP indeksnog.... da li navedeni fond redovito rebalansira svoj portfelj sukladno kretanju cijena odnosno indeksa ili to oni čine samo povremeno odnsono uopće ne rade. Ja imam nešto sitno tog OTP indeksnog.... pa bi bilo zanimljivo vidjeti i možda priupitati upravljače, pa i regulatora na koji se točno način taj fond vodi i koliko je njegovo prosjecno i apsolutno dnevno odstupanje od benchmarka?

ovo je stvarno dobro pitanje.

u USA je frka, jer bi Tesla trebala ući u S&P 500, pa bi je nakon retail milenijaca investitora trebali gurati pasivni indeksi fondovi koju kupuju po defaultu.

po nekoj logici, tako bi trebao i OTP indeksni po defaultu kupovati CROBEX sukladno težinskom faktoru.

ako hoćete, pošaljite dopis Admin koji ćemo dalje proslijediti di mislite kome treba.

• Otvoreni fondovi

• st-brajo
    • August 27, 2020 at 8:05 AM

Tema o otvorenim fondovima

https://hrportfolio.hr/prosirena-tecajnica

• Korisno je znati

• st-brajo
    • August 25, 2020 at 10:08 PM

Vraćanje na monetarni sustav temeljen na zlatu

https://www.poslovni.hr/kolumne/vracan…e-ideja-4247653

Jeftina nafta srušila cijenu plastike

https://www.poslovni.hr/regija/jeftina…-slomom-4247690

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• st-brajo
    • August 25, 2020 at 8:49 PM

Bilbija sa skrbničkog računa na Croatia banci otpustio 5.000 kom.

vidljivo na investiramo.com

• DDJH (Đuro Đaković Holding d.d.)

• st-brajo
    • August 25, 2020 at 2:21 PM

ima još jedan scenarij koji nitko ne spominje, a to je da Đuro ode u predstečaj.

(1) Predstečajni postupak može se otvoriti ako sud utvrdi postojanje prijeteće nesposobnosti za plaćanje. Prijeteća nesposobnost za plaćanje postoji ako predlagatelj učini vjerojatnim da dužnik svoje postojeće obveze neće moći ispuniti po dospijeću.

(2) Smatrat će se da postoji prijeteća nesposobnost za plaćanje ako u trenutku podnošenja prijedloga nisu nastale okolnosti zbog kojih se smatra da je dužnik postao trajnije nesposoban za plaćanje i ako:

− dužnik u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi Financijska agencija ima jednu ili više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje koje je trebalo, na temelju valjanih osnova za plaćanje, bez daljnjeg pristanka dužnika naplatiti s bilo kojeg od njegovih računa ili

− duže od 30 dana kasni s isplatom plaće koja radniku pripada prema ugovoru o radu, pravilniku o radu, kolektivnom ugovoru ili posebnom propisu odnosno prema drugom aktu kojim se uređuju obveze poslodavca prema radniku ili

− u roku od 30 dana ne uplati doprinose i poreze prema plaći iz podstavka 2. ovoga stavka, računajući od dana kada je radniku bio dužan isplatiti plaću.

(3) Postojanje okolnosti iz stavka 2. podstavka 1. ovoga članka dokazuje se potvrdom Financijske agencije. Financijska agencija dužna je na zahtjev dužnika ili vjerovnika bez odgode izdati takvu potvrdu. U protivnom Financijska agencija odgovara za štetu koju bi podnositelj zahtjeva zbog toga mogao pretrpjeti.

(4) Postojanje okolnosti iz stavka 2. podstavaka 2. i 3. ovoga članka dokazuje se obračunom neisplaćene plaće koji je sastavljen u skladu s propisima. Uz obračun podnositelj prijedloga dužan je dostaviti potvrdu Ministarstva financija – Porezne uprave kojom se potvrđuje da je dostavljeni obračun o neisplati plaće sastavljen u skladu s propisima.

kako je država ovdje glavni vjerovnik, ona na ovaj način drži sve karte u svojim rukama, samo treba pričekati da Đuro padne u blokadu.

onda se fino popišu sve moguće i nemoguće tražbine, dug se unosi u kapital, značajno se mijenja postotak glasačkih prava u korist države, jer onda ona ima više od 75% dionica i donosi se odluka o nulovanju, kako bi novi vlasnik mogao preuzeti firmu za iznos koji se navodio u medijima.

prema tome, sve što se sada događa oko Đure je isključivo trejderska špekulacija, a tko ovdje misli biti dugoročno, taj treba pričekati planove novog vlasnika, i nakon što isti preuzme firmu ili skupa s njim sudjelovati u dokapitalizaciji koja će slijediti nakon nulovanja, ako procijeni da mu se ta investicija dugoročno isplati.

inače, nemam ništa protiv trejdanja, al vidim da se na ovoj temi često miješaju kruške i jabuke, jer nitko ne navodi koliko Đuro točno vrijedi, koje su multiple preuzimanja i slično, da investicijska zajednica nečim mjerljivim procjeni isplati li im se kupovati dionice Đure po ovim cijenama kao dugoročnu investiciju ili se ovdje samo trejda.

• Procjena rezultata tvrtki i rizika ulaganja na tržištu kapitala nakon Corona virusa

• st-brajo
    • August 24, 2020 at 10:12 PM

Kako riješiti problem opasno visokog omjera javnog duga prema BDP-u?

https://www.poslovni.hr/kolumne/kako-r…a-bdp-u-4247482

• IGH (Institut IGH d.d.)

• st-brajo
    • August 24, 2020 at 2:26 PM
    Quote from BudFox
    Quote from titulus

Ovdje miriši na akumulaciju i katapulciju :)

Katapulciju? :)

kolega to Pitijski kao obraćanja AZTN-a.

može biti kapitulacija i katapultacija :)

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • August 23, 2020 at 1:55 PM

Poštovane kolegice i kolege,

obzirom da smo primijetili kako se na određenim temama često spominje navedena tematika, odlučili smo otvoriti poseban forum Inicijative za osnivanje udruga malih dioničara.

Udruge dioničara

Unutar navedenog foruma (ovdje) svi članovi mogu otvoriti temu klikom na gumb "+ Create Thread" za svaku dionicu za koju postoji interes osnivanja udruge malih dioničara (npr. Inicijativa za osnivanje udruge malih dioničara – Agrokor) gdje će zainteresirani moći komunicirati svoje ideje vezano za pojedinu udrugu malih dioničara.

Po službenom osnivanju pojedine udruge malih dioničara otvoriti će se novi pod-forum naziva npr. Udruga malih dioničara - Agrokor.

U pod-forumu svoje udruge dioničari određuju pravila i moderatora (npr. moderator može biti predsjednik udruge), te pristup pod-forumu (javni pristup ili pristup samo članovima udruge).

Na ovaj način omogućujemo svim udrugama profesionalnu digitalnu platformu za okupljanje, lakšu komunikaciju, organizaciju te razmjenu informacija.

Kao i do sada, ostajemo otvoreni za sve upite i inicijative koje se tiču malih dioničara.

• Birtija

• st-brajo
    • August 21, 2020 at 9:44 PM
    Quote from zlocesti

Zato što ima lokot.

george

• Preporuka literature za tehničku analizu

• st-brajo
    • August 21, 2020 at 5:48 PM
    Quote from Pavich

Može li prijateljski savjet, odakle si krenuo s edukacijom vezanom uz TA, imaš li neku literaturu za preporučiti?

nemam neku posebnu literaturu.

pratio sam kako crtaju kolege na temi Tehnička analiza ovdje na forumu, guglao na internetu, kopao što znači koji pattern i candlesticks, kako brojiti Elliotove valove, kako postaviti targete koristeći Fibonacci linije, koje indikatore koristiti itd.

kolege na temi TA to jako dobro rade, al naravno, ne mora značiti da će se svaki trejd ostvariti u obujmu koji mislimo.

uz navedeno, treba pratiti i volumene trgovanje, naloge na bidu i asku, itd.

svatko od nas ima neki svoj stil, samo treba učiti i početi crtati sami za sebe.

i naravno, naučeno znati primijeniti.

u početku možda bude i nekih grešaka, zato je bitno znat izračunati risk/reward i da u trejdove ne idete all in, nego da možete procijeniti s kojom količinom možete maksimizirati uspjeh.

nekad Vam TA može pokazati sve super, a da imate neki osjećaj da to baš i neće tako završiti, al to ide s iskustvom.

ovo je doslovce cjeloživotno obrazovanje :)

• Nekretnine opcenito u HR

• st-brajo
    • August 21, 2020 at 4:41 PM
    Quote from tepra

Prva opcija mi je posebno interesantna i mislim da ako poreza bude da će ići u tom smjeru.

Protiv takvog poreza nemam ništa protiv. Mislim da bi mnogi internetski nomadi (kojih je zbog korone sve više) volili živjeti u nekom manjem kraju bez mnogo stresa i buke. Na kraju krajeva; svatko od nas prije ili kasnije poželi izaći iz vreve "metropole". Na ovaj način bi se dosta toga u takim sredinama stavilo na prodaju i baš po povoljnim cjenama.

Ovdje sam dosta subjektivan, ali mene bi tako nešto stvarno razveselilo.

ma naši ne razumiju da tim ljudima treba samo dovesti kvalitetnu infrastrukturu da imaju brzi internet i to je to.

neko je vrijeme je baš bio trend da se oni u Kaliforniji iz gradova sele u predgrađa i tamo se bave sitnom organskom poljoprivredom za svoj račun kao neki vid razbibrige da malo odmore oči od ekrana.

cijela Slavonija bi mogla od takvih stvari profitirati, jer bi ti ljudi tamo uplaćivali poreze, doprinose i sve ostalo, a zemlja i sela ne bi ostajala pusta.

• st-brajo
    • August 21, 2020 at 3:24 PM
    Quote from BudFox

Smijemo se, ali vrijeme je za tugu kada gledamo ovu ZSE na kojoj samo milenijalci trejderi zarađuju, a mi stari(ji) smo valjda već za otpis. Možda bi trebalo uvesti temu: Koliko smo bureka danas zaradili?

Ionako forumaši samo zarađuju i nitko ne gubi. U stvari gube tamo neki nepoznati ljudi koji nisu forumaši ;)

kolega, priča je pola pola.

mogu Vam reći iz osobnog iskustva da sam mislio da sam pametniji od burze, jer sam se bio ukeširao u veljači, pa sam prčkao po nekim dionicama u ožujku misleći da neće cijelo tržište propasti (da sam bar uložio u INA-u ^^).

tu mi se desilo gadno otriježnjenje.

nakon toga sam se odlučio malo više educirati, posebno u domeni TA, i na trejdovima sam nadoknadio skoro sav minus iz ove godine.

lanjska godina mi je bila vrhunska, jer sam na njoj uduplao svoj početni ulog, tako da sam trenutno na pozitivnoj nuli.

nažalost, u bear marketu di smo sada, trejdanje je skoro jedina taktika koja uspijeva ili naći nešto brutalno podcijenjeno i prepoznati promjenu trenda.

• st-brajo
    • August 21, 2020 at 1:46 PM
    Quote from Moller

a nema se, kriza je kolegice, ali ako su prodavači kupili ispod i ostvarili u prosjeku više od 10% , pa to je 2500kn i to je svakome 100 ojra, a možda je to samo jedan prodavač na sve tri, u tom slučaju se dobro opario:)

bojim se samo da bi prodavači mogli biti i oni s 90% gubitka

meni se čini da ovo trguju oni koji bulje u neažurirani displej na EFZG.

kolegice Marielena, ubrzajte malo Vašu aplikaciju :)

• st-brajo
    • August 21, 2020 at 12:47 PM
    Quote from Moller
    Quote from Marielena

Djuro i Jdpl pobjednici dana. Komedija😂

i reklo bi se Varteks se očajnički bori za drugo mjesto

JDPL 10,00 +11,11%
    DDJH 1,78 +10,56%
    VART 10,00 +10,50%

kad vidimo što su prvaci burze, čovjek bi rekao da su se milinijci napokon uključili na ZSE.

čekamo još da HHLD i MGMA okrenu trend :)

• st-brajo
    • August 21, 2020 at 12:36 PM
    Quote from mikromakrto

da, ali u zagori ili slavoniji ljudi nemaju po pet nekretnina koje se ne koriste, a cilj je takve oporezovati, a ne one u kojima se živi.

kolega, nitko nema na sebi 5 nekretnina (osim banaka).

ako mislite na fizičke osobe, to se isprebacuje na ženu, djecu, itd., ili se otvori nekoliko firmi pa se te nekretnine stave na njih.

pitajte Bandića i kumove kako se to radi, oni iz toga mogu doktorat napisati.

po meni jedino može proći varijanta A: porez na nekretnine koje nisu privedene namjeni (ruševine, nedovršene zgrade, neobrađeno poljoprivredno zemljište).

ili varijanta B: dignuti štednju s banaka, pa da oni prodaju nekretnine u svom vlasništvu, kako bi iznivelirali bilancu, što uopće i ne bi bilo loše, jer bi se onda prisilili plasirati kredite u gospodarstvo, a ne u beton.

• st-brajo
    • August 21, 2020 at 11:25 AM

ma taj porez na nekretnine je čisti politički populizam koji je u praksi neprovediv.

primjera imate koliko hoćete.

u nekim malim sredinama jednostavno nema nikakvih nekretninskih transakcija po kojima bi porezna uprava mogla taj porez razrezati po nekoj realnoj tržišnoj cijeni, jer ista ne postoji.

pa npr. za nekretninu u Trogirskoj zagori, gdje bog svoga nema, razrežu Vam porez kao da ste istu kupili u samom centru grada.

a ako bi vještak za građevinu išao to procjenjivati po cijeni uloženog materijala i trenutnom stanju nekretnine to isto ne bi bila realna tržišna cijena ako ni po toj cijeni kupca nema.

u Iloku se ljudi ne prihvaćaju nasljedstva pa te kuće onda ostanu gradu/općini koja to poslije nekome proda za 1kn i još mu daje bespovratno dio sredstava za uređenje, samo da se tu naseli.

jedini porez na nekretnine koji bi se trebao uvesti je porez na nekretnine koje nisu privedene namjeni (ruševine, nedovršene zgrade, neobrađeno poljoprivredno zemljište) kako bi se ljude prisililo da o svojim nekretninama vode brigu i kako bi se spriječila bjesomučna betonizacija svega.

a ove priče sa nekretninama banaka.

pa da svi navalimo dignuti štednju, ostala bi im rupa na jednoj strani bilance koju bi trebali popuniti, a jedan od načina je prodaja imovine.

samo kod nas ekipa krca novac na banke iako su kamate 0%, a onda se čude što im banka hoće stan prodati po balonskim cijenama.

kad prestanete krcati novac na bankovne račune, oni će biti prisiljeni prodavati nekretnine u svom vlasništvu.

i eto Vam korekcije tržišta.

• st-brajo
    • August 20, 2020 at 7:48 PM

i službeno ulazimo u secular decline ciklus

https://www.seebiz.eu/nekretnine/hnb…-poslova/239305

• st-brajo
    • August 20, 2020 at 2:45 PM
    Quote from Marielena

Kod nas se trgovati na burzi moze jedino posredstvom brokera. Nismo mi bas USA. U pravo se ja ne razumijem bas.

https://zse.hr/default.aspx?id=33481

O tome kako popularizirati ZSE dosta razmisljam. Otvaranjem nekih sajtova ili slicno.

Quote from Roki

Uvrstiti ZSE na ponudu Revoluta...

Al opet, i ovo stanje na burzi mi savršeno odgovara, dobre firme sa P/E ispod 10...

ako kamate na obveznice ostanu na razini 1%, a gledajući kroz povijest mogle bi idućih bar 5 godina, a burza na ovim razinama, ne piše nam se dobro.

skrivena inflacija ovih 1% prinosa začas pojede.

nisam ni programer ni financijaš, ali neka kombinacija aplikacije za trgovanje i malo veći angažman alternativnih fondova, mogao bi ovo dignuti na neke normalne razine.

svaka inicijativa je dobrodošla, jer su to sutra penzije za mlađe generacije.

• st-brajo
    • August 20, 2020 at 2:20 PM
    Quote from Marielena

U planu je kolega.

bravo!

svak na svoj način treba dati neki doprinos da se naše tržište kapitala ojača i učini transparentnijim u kojoj god mjeri je to moguće.

kad već vidimo da fondove nije briga za naše mirovine, trebamo uzeti stvari u svoje ruke.

bilo kakva i bilo čija inicijativa je dobrodošla.

• st-brajo
    • August 20, 2020 at 1:23 PM
    Quote from Marielena

Predrasude kolega. Introvertirani programer.

Mene najvise od dionice odvlaci nelikvidnost. Volim trejdati na narodnima:igh, dlkv, atpl, rivp...

Jedina voljena nelikvidna je tpng.

kolegice, dajte napravite (Vi ili neki Vaši kolege) neki Robinhood ili nešto slično za ZSE.

trebamo milenijcima i ovim mlađima ovo spustiti na mobitele.

moglo bi to biti hit ove zime kad se svi pozatvaraju kod kuće.

dosta dionica je i već sada jeftino, a ako bude korekcije, bit će još jeftinije, pa da mlađi mogu i trejdati i investirati, što god hoće.

vidimo da ova priča starijima ionako nije napeta, jer su se već mnogo puta opekli, a i sami znate da kad stariji nešto govore protiv toga, onda mlađi još više grizu.

iskreno, napravio bi ja tako nešto da se išta razumijem u tu struku.

ovako mogu samo nabaciti ideju, pa da netko tko zna zaradi.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt