1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • August 31, 2020 at 5:19 PM
    Quote from toluen

Jedno pitanje - pade mi na pamet.

Svjesni smo da su cijene dionica i stvarna vrijednost firme rijetko kada jednake - kao onaj sat koji stoji pa dva puta na dan pokazuje točno vrijeme, a sve ostalo je ili više ili manje od stvarnog.

Dakle ideja je (koja je možda već riješena pa pitam) postoje il analize ili kalkulacije koji bi bar približno mogle uzeti u obzir cijene dionica s nečim što je vezano uz sentiment tržišta pa da se onda u obliku nekih "očekivanih" multipli može bar približno izračunati kao trenutno dobra vrijednost neke cijene s obzirom da date okolnosti. Ne znam da li me kužite.

Primjer neka firma vrijedi 100 kn po dionici. Ali na tržištu ima cijenu 50 (znači x 0.5) jer je takav sentiment i to se smatra dobrom cijenom za takvu situaciju. U drugim okolnostima ta ista dionica na tržištu ima cijenu 500 kn (ili x 5), ali se to s obzirom na okolnosti u datom trenutku smatra normalnom ili očekivanom cijenom. U stvarnosti to doista i jest tako odnosno postoje jasni i dosta dugi periodi u kojima cijene imaju takve vrijednosti.

Prva opcija predstavlja jasnu ulagačku priliku, ali je upitno koliko dugo će ona stajati na toj poziciji, jer mogu proći godine dok se ona promjeni i dobije ili čak preraste svoju stvarnu vrijednost. Druga pak isto predstavlja priliku uz rizik gubitka ako dođe do promjene sentimenta. Imati barem nekakve statističke pokazatelje koji bi to mogli predočiti - mislim da bi bilo prilično od pomoći kod odabira vrijednosnica s kojima želimo postići naše ciljeve u okolnostima koje imaju cikličke osobine.

Imam osjećaj da ti i takvi podaci postoje, odnosno ako se to već ne koristi da su skriveni unutar podataka o trgovanju i bilo bi interesantno otkriti postoji li neki algoritam po kojem bi se mogla procijeniti vjerojatnost nekog događaja s obzirom na praćene parametre.

TA ima neke od tih elemenata, ali ona ima prilično kratkoročnu efikasnost i jako ovisi o nepredvidljivim događajima.

Čini mi se kao zanimljiva stvar za bolje proučiti - mogli bi neki iz ovoga napraviti i znanstvene radove jer se danas čuda rade suvremenim metodama statistike i vjerojatnosti. A povećalo bi i izglede da se štogod zaradi preciznijim izborom vrijednosnica i njihovim trgovanjem u pravo vrijeme.

Display More

i investitori vani se bore s time kako pomiriti TA i fundamentalnu analizu, ubacimo tu još i faktor sezonalnosti koji je na nekim dionicama izražen, pa uobičajenu korekciju za cijenu dividende na dividendnim dionicama i onda imate glavobolju kako sve to pomiriti.

kod nas se tek kod preuzimanja ili potencijalnog preuzimanja firme oslobodi njena "prava" vrijednost, međutim i nakon takvog događaja, cijena opet padne na neke niže razine (npr. Kraš i Lenac)

kod navedenih ovaj virus nije napravio nikakve potrese u poslovanju, a opet cijena dionice nije na razinama iz preuzimanja.

s druge strane, neke od dionica s kojima smo se ovih dana zabavljali su debelo probile svoju vrijednost po fundamentalnoj analizi, pa čak i TA, jer su odradile rast debelo iznad tehničkih targeta i ako ste išli trgovati "školski" propustili ste dodatne impulse na kojima se moglo zaraditi.

pratim dosta YouTube kanala koje vode fond manageri i investitori vani (najviše USA) i njima je teško pomiriti navedeno, jer je kod njih situacija još i luđa nego ovdje.

baš radi navedenog, oni se često sada hedgeaju ulažući u volatilnost i commodities, te zlato, ovisno o tome hoće li slijediti inflacija ili deflacija dok su dionice prepustili indeksnim fondovima i malim ulagačima da se tu zabavljaju dok cirkus traje.

• st-brajo
    • August 31, 2020 at 4:20 PM

čini se da je danas dan oženjenih

https://www.teletrader.com/users-report-r…etails/53094690

• Birtija

• st-brajo
    • August 31, 2020 at 1:59 PM
    Quote from BudFox

Dobro je, mogao je biti Pevec :D

samo da na kraju cijela priča ne završi kao s onim na utakmici Hajduk - Tottenham

https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/e…-sjetim-1035554

ako ništa, od oba navedena Pivca/Peveca možete dobiti promo majicu/dres na poklon :D

• Birtija

• st-brajo
    • August 31, 2020 at 1:52 PM
    Quote from toluen

Jedna od osnovnih grešaka koje radimo kao ljudi je kad ne vjerujemo našim instinktima. Bit ću opet malo čudan u svojem postu, ali iskustvo mi govori da je instinkt gotovo uvijek u pravu, iako ponekad u čistoj suprotnosti s logikom i onim što trenutno pokazuju poznate činjenice ili mainstream u stavovima drugih.

Zato je instinkt u težinskom smislu ono što kod mene gotovo uvijek presuđuje kod donošenja konačnih odluka u bilo čemu pa i trgovanju dionicama. Ako ga ne poslušam obično fulam. Npr gledao sam ATPL na 160 i namjeravao kupiti (instinkt je rekao DA), ali nisam. Bojao sam se da ne ispušim i - ispušio. Propustio priliku za solidnu zaradu.

Stoga moja preporuka je - slušajte svoje instinkte - koliko god ponekad bili u koliziji sa tzv stvarnošću i mišljenjima onih koji o tome znaju više ili barem tako misle. Svakako uvažavati pri tome i realne informacije jer jedna sitna promjena može značiti ogromnu razliku u slijedu razvoja događaja.

A druga stvar je napraviti mudro upravljanje portfeljem tako da se greške iz bilo kojeg razloga svedu u minimum. Na taj način se štitite i od grešaka nastalih zbog samog instinkta kad on zaista nije u pravu. Možda nećemo uloviti sve prilike, ali ćemo izbjeći brojne neprilike. Oprez je uvijek majka mudrosti, ali ponekad treba biti hrabar pa izaći iz zone sigurnosti i napraviti ono što u datom trenutku možda ne izgleda dobro.

Malo to podsjeća na ono kad su u opsadi grada ljudi ispalili iz topa zadnjeg pijevca što je u konačnici bilo presudno da oni koji opsjedaju potpuno pogrešno zaključe da nemaju nikakve šanse. Nikada ne znate gdje leži šansa. :thumbup:

a baš su u opsadi ATPL ispalili Pivca :D

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • August 30, 2020 at 8:09 PM
    Quote from barbosa

kol.st-brajo, što bi se išćuđavao...ali sada je vrijeme da se govori o ovoj korupciji, lažiranju tj. nepotizmu i kijentelizmu...koliko mi je poznato, lažiranje javnog natječaja je kažnjivo po kaznenom zakonu i stoga zašto šutiti, ajmo malo govoriti o tim gadostima

• zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 291.
    • nezakonito pogodovanje iz članka 292.
    • primanje mita iz članka 293.
    • davanje mita iz članka 294.
    • trgovanje utjecajem iz članka 295.
    • davanje mita za trgovanje utjecajem iz članka 296.

pa moj stric je branitelj, a prijatelj invalid, i nikad nisu prošli na natječaju za državnu/javnu službu.

pametnome dosta.

kod nas se ove stvari progone po političkom diktatu kad netko premaši granice dobrog ukusa, kao u primjeru kojeg ste Vi naveli.

kao što sam već i prije naveo, na te stvari EU ne gleda, nego su u nadležnosti pojedine države članice.

dok god je to tako, stvari će se odvijati po već ustaljenom obrascu.

kad netko izgubi političku moć, krene cipelarenje, pa i na ovaj način.

to Vam otprilike dođe kao i kad diler doušnik pretjera, pa mu doma nađu piratizirani softver, pa mu onda i to pribotunaju.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • August 30, 2020 at 7:39 PM
    Quote from barbosa

poštovani kolege, posebno vi mlađi, koliko puta ste imali osječaj ste na natječaju tj. testiranju za posao u drž i javnom sektoru podlo i grubo iskorišteni samo da se zadovolji forma i legalitet natječaja za radno mijesto raspisano za unaprije odabranog kandidata

raspisao natječaj za radno mjesto referenta u Elektri Šibenik u odjelu s korisnicima i Biserka Vujić se javila, uz još 12 kandidata koji su svi morali polagati pisani test. Pet dana prije testiranja Šulentić Josipi Rimac šalje fotografiju testa s pitanjima,

ili da drugačije postavim pitanje, koliko vas je dobilo posao na javnom natječaju isključivo na svoja znanja i vještine(a da niste povlačili neke veze)

...postoji li i jedan jedini djelatnik u drž., lokalnom i javnom sektoru da nije korupcijom i lažiranjem došao na svoje radno mijesto, posebno pikiram na školstvo koje je prošle god, napravilo onaj show oko povečanja plaća

meni stvarno nije jasno čemu se Vi iščuđavate.

pouzdano znam da djeca sudaca i profesora i određenih "uglednih" odvjetnika na pravnom faksu imaju zagarantiranu peticu iz svakog predmeta neovisno o svom znanju, a poslije i "zlatnu kartu" na pravosudnom ispitu.

a isto Vam vrijedi i za djecu doktora (za ostale struke nemam informacija).

samo što se to izvodi na jedan suptilniji način, a ne ovako grezo kao u navedenom primjeru.

mene više iščuđava kako to lumen za EU fondove bivša ministrica Pčelica/Osica stoji već netko vrijeme nezaposlena, a konzultanti za EU fondove su deficitarno zanimanje, čak i u toliko mrskom privatnom sektoru.

• Birtija

• st-brajo
    • August 29, 2020 at 8:39 PM
    Quote from maratonac

Nije hitno... nije u tom problem. Iskazana je želja za kupnjom. Svijet postaje globalno selo ako to već i nije. Ima svega... ima prijevara, al možda se doista radi samo o kupnji. Naime, radi se o novim, ne rabljenim artiklima koji se mogu kupiti i preko ebaya ili Amazona, al ja sam stavio nižu cijenu i to znatno. Možda je to primijećeno. A možda sam samo jako naivan. :)

a možda baš naš kolega preuzme ATPL.

treba prevesti su tu silnu robu iz Kine ;)

• Prodaja preko internet oglasnika

• st-brajo
    • August 29, 2020 at 6:14 PM
    Quote from maratonac

OK. Pretpostavimo da je pokušaj prevare. Al kako će me prevari? :)

Dam im podatke. Ako ne uplate, nikom ništa. Ako uplate, a ja im predam artikl, kako me mogu nasanjkat? Kolegica kaže da uplate preko PayPal-a mogu povuć natrag? Kako mogu išta povuć s mog računa bez mog odobrenja? U pon. zovem osobnog bankara u PBZ gdje imam devizni račun pa da čujem kaj on kaže...

pa prevara i je usmjerena da Vam dođu do Vaših podataka.

kao priče s afričkim pričevima, neki što u RH imaju nasljedstvo i slično.

onda oni počinju s time nešto mutiti.

• Prodaja preko internet oglasnika

• st-brajo
    • August 29, 2020 at 3:26 PM
    Quote from maratonac

Kolege, trebam pomoć.

Naime, prodajem neke sitnice preko Oglasnika. Javio mi se netko izvan RH, ne znam odakle i zainteresiran je za kupnju jednog artikla. Ja bih mu na mail trebao poslati svoje ime, prezime i adresu. Svoj IBAN deviznog računa i Swift adresu banke u kojoj mi je otvoren taj račun. Ako pošaljem te podatke, može li to itko na bilo koji način zloupotrijebiti. Dakle, nikakve druge podatke osim navedenih ne bih slao. Kupac sam organizira i plaća preuzimanje pošiljke na mojoj adresi, ali sam napisao, tek nakon što vidim da su uplaćena sredstva sjela na moj račun. Postoji li tu bilo kakav rizik?

ako je preko LetGo, mislim da se radi o prevari.

meni su se takvi bili javljali za neki rabljeni namještaj, pa nisam odregairao, jer mi je bilo previše sumnjivo.

• st-brajo
    • August 28, 2020 at 1:13 PM

BudFox

zaboravili ste dodati i makedonski berzan ;)

• st-brajo
    • August 27, 2020 at 2:52 PM

Nastavak trgovanja

Otklonjene su poteškoće u radu trgovinskog sustava nastale na strani pružatelja usluge zbog kojih je trgovanje bilo privremeno obustavljeno.

Trgovanja će se nastaviti u 15 h u modalitetu pred-trgovanja te u 15.05 u modalitetu kontinuirane trgovine.

https://zse.hr/default.aspx?id=99166

• st-brajo
    • August 27, 2020 at 2:14 PM

gore kod njih postoji i ovo čudo

https://www.tradegate.de/impressum.php?lang=en

na to su se zadnji put prebacili zadnji put kad je DAX roknuo.

ovo je valjda već treći put u pola godina da je Xetra roknula.

nek nas svih prebace na ovaj Tradegate dok ne skuže što se događa, jer ovo već stvarno postaje neozbiljno.

• st-brajo
    • August 27, 2020 at 1:30 PM
    Quote from toluen

General Failure je po običaju iznenada navratio na server vidjeti kako izgleda stanje na ZSE bojišnici. :)

dobro smo i do podne ipo dogurali.

austrijski futuresi su roknuli još u 11:12.

nama su dali sudačku nadoknadu ^^

• st-brajo
    • August 27, 2020 at 1:28 PM
    Quote from BudFox

Nije kolega kriv, ja sam...taman sam bio u plusu na Optimi i burza se srušila...

Izgleda da mi nije suđeno da zaradim na burzi...?(:/:sleeping:.

Prodajem sve i kupujem nekretninu na moru blizu Dubrovnika... kakve sam

sreće još će ju potres srušiti...=OX(

na Batali ili na Radeljeviću? ;)

• st-brajo
    • August 27, 2020 at 1:12 PM
    Quote from BSOD

https://zse.hr/default.aspx?id=99151

Svaku put kad HHDL krene u let, nešto explodira na serveru!

to naš lovac na nelikvidne kvart99 čvakne nešto što više zaboravimo i da je izlistano, pa prouzrokuje fatal error ;)

• st-brajo
    • August 27, 2020 at 12:49 PM

opet nam burza roknula :cursing:

• DDJH (Đuro Đaković Holding d.d.)

• st-brajo
    • August 27, 2020 at 9:18 AM
    Quote from Manu

O pokretanju psn je uprava razmišljala prije dobivanja pomoći. Izgleda da je svrha pomoći i bila izbjegavanje psn vjerojatno zbog negativne slike u javnosti.

https://www.ebrod.net/slavonski-brod…ecaj-31119.html

- Mora doći idući tjedan jer ako nam se to ne dogodi mi kao uprava dužni smo pokrenuti stečaj, predstečaj, za HRT kazao je Danijel Marić, predsjednik Uprave, Đuro Đaković Specijalna vozila.

slažem se.

al sad je novce dala EU.

uskoro se osniva i ured EU tužitelja koji će kontrolirati kako se novci EU-a troše, a njih uopće nije briga za percepciju javnosti, već za transparentnost.

a tu će tek perje letjeti.

od lažnog korištenja EU poticaja, pa nadalje.

ja i dalje mislim da se manjinski moraju organizirati, čak im uključenje EU-a može biti od koristi, al onda se zna koji su legalni koraci.

• st-brajo
    • August 27, 2020 at 8:53 AM
    Quote from Manu

Ne može se dug pretvoriti u dokap bez odluke skupštine dioničara. A tu bi opet ishod bio sličan.

ako Đuro padne u predstečaj, onda više nije bitna skupština dioničara, nego skupština vjerovnika, a to je većinski država.

poanta je da se kupilo vrijeme, al treba djelovati.

ako su se ljudi organizirali za Agrokor, možete i Vi na Đuri.

samo mi nije jasno zašto Vas ova 2 veća manjinska nisu ponudila organizirati.

onda bi tek imali pravu snagu i kapital za borbu.

• st-brajo
    • August 27, 2020 at 8:47 AM
    Quote from Joda

nitko tu neće ispariti. ne dok je ovakav omjer snaga. ovdje su svi nekako u nezavidnoj situaciji a čini mi se da dioničari nisu u najgoroj jer ipak mogu, za sad, jos uvijek stopirati ovakvu već uhodanu praksu da se nešto proda za kikiriki nakon što se firma sanira. dok god nemaju 75% mogu se slikat. nek naprave dokap i imaju većinu glasova ali onda ce se i neke druge stvari promijeniti. zanimljivo uglavnom.

trenutno da.

al ako Đuro padne u blokadu, otvara se predstečaj, pa ide dokap dugom.

taj scenarij sam Vam već prije opisao.

prijateljski savjetujem, ako ste investitor i ako Vam je stalo do Vaše imovine da se hitno organizirate u udrugu i poduzmete odgovarajuće korake.

poklanjanje vjere u to što će učiniti 2 veća manjinska dioničara jednostavno nema nikakvog smisla, osim ako mislite trejdati i loviti u mutnom, a što sam primijetio da je baš na ovoj temi čest slučaj, jer je dionica volatilna.

• st-brajo
    • August 27, 2020 at 8:25 AM
    Quote from buMBum

U istom krugu u kome se nalazi Djuka radi još oko 4000 radnika u nekoliko firmi. Točan broj ne znam ali znam da radnici uredno dobivaju plaće, da su relativno dobro plaćeni, a isto tako sve te firme istvaruju dobit i uredno plaćaju poreza i doprinose. Isto tako mi je poznato, u što sam se nekoliko puta uvjerio da su ti radnici, uglavnom varioci, bravari, monteri, stojarski inzinjeri, ... izuzetno cijenjeni na EU-trzištu.

Dakle, radi se o firmama koje su u istoj branši i koje godinama, redovno ostvaruju dobit! Glavna razlika je da je u Djuki danas jos uvijek odluke donosi drzava koja je kod nas izuzetno poznata i prepoznata kako se odnosi prema vlastitoj imovini. Odgovornost nula!

Kako je moguće da iz firme ispari 100 miliona a da nitko ne odgovara!

Novac nije nestao i ne moze neststi nego se samo preliti sa jednog računa na drugi. U roku od jednog radnog dana dovoljna su 3 čovjeka da to sve utvrde. Na zapadu obično dolaze u pratnji policije i isti dan, poslije podne ili ranije, se hapse odgovorni!

Zašto toga ovdje nema?

Zato što nema odgovornog vlasnika i uprave koja će za uspjeh biti nagradjena ali isto tako za neuspjeh kaznjena smjenom ili zatvorom!

.

Display More

kolega, apsolutno se slažem s Vama.

poanta je da će ovdje mali dioničari ispariti zbog loših odluka većinskih dioničara.

jedini korak u kojem bi eventualno mogli zaštiti svoja prava je da se organizirate u udrugu, utvrdite koji su većinski dioničari svojim glasovima uredno davali razrješnice upravi i NO za loše poslovanje, dignete kaznene prijave protiv svih navedenih i poslije od istih tražite odštetu.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt