1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• OPTE prodaja - kladionica

• st-brajo
    • November 3, 2020 at 2:11 PM

ma ništa od svega dok ne potvrdi pajdo od 1€ ^^

• Plaćanje poreza na zaradu od tečajnih razlika

• st-brajo
    • November 3, 2020 at 10:50 AM

hvala na pojašnjenjima.

al ionako me nikad nije zanimalo ta priča sa izvedenicama nego isključivo transakcija s mojom bankom.

promijeniš, čekaj, promijeni nazad.

za iznose iznad 200.000 kn dobije se i dosta povoljniji tečaj :)

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • November 3, 2020 at 10:39 AM

majstore, dođi na ZSE

https://www.index.hr/mobile/clanak.…port&id=2227102

#saveCrobex

• Plaćanje poreza na zaradu od tečajnih razlika

• st-brajo
    • November 3, 2020 at 10:23 AM

pitanje za kolegu accountant

plaća li se porez na zaradu od tečajnih razlika (fizička osoba nepoduzetnik)?

npr. kupim dolar u svoj banci, jer mislim da će gore, a onda ga promijenim natrag u kune?

• INGR (INGRA d.d.)

• st-brajo
    • November 2, 2020 at 8:37 AM
    Quote from accountant

ovdje se slažem s kolegom naimom, što jes' jes': Detroit Bankruptcy (vox.com)

najbolje mi je kad 'naši' govore o tome kako se nešto ne može

i on je dr ekonomije i predaje na fakultetu

i onda se čudimo kakvi nam kadrovi izlaze s fakulteta, još su i dobri

pročitajte gornji članak i vidite kud neumjereno trošenje vodi, pa makar i na penzije

i onda povucite paralelu sa žičarom (grad Zagreb) ili neplaćanjem države prema veledrogerijama i stanjem po bolnicama

i zbrojite 2 + 2

da ne mogu bankrotirati... za ne povjerovati

st-brajo

plati država, plati sve dok ima odakle, tako je bilo i u Detroitu, godinama

Display More

baš to, država plati dok ona ima.

država je, barem kod nas, jamac of last resort.

sve ovisi o tome koliko Ingra ima jak ugovor.

a da kašnjenja i problemi sa isplatom rata mogu dovesti u pitanje i poslovanje same Ingre, i to je isto istina, jer iza veledrogerija stoje i sami proizvođači lijekova, dok iza Ingre ne stoji ama baš nitko.

• INGR (INGRA d.d.)

• st-brajo
    • November 2, 2020 at 8:16 AM
    Quote from naim

Ma daj?

Misliš ako to nije (ili ako tako jest) predviđeno zakonom da grad ili lokalna zajednica ne može defacto pa i deiure bankrotirati? Ili mislis da može “besplatno” prebaciti problem i rizik na državu?

Nadam se da nećeš imati priliku uvjeriti se u stvaran slucaj i kako to u praksi funkcionira.

nema defaultiranja.

na kraju plati država (imaš po medijima slične situacije s manjim općinama).

istina je i to da Grad Zagreb može tražiti i da se smanji rata i produlji rok otplate, a može i prestati plaćati, osim ako u samom ugovoru nemaju klauzule i mehanizme izravne naplate (imaš slučaj sa Spaladium arenom, al tamo se vodi sudski spor oko aneksa ugovora, jer uz samu arenu nije izgrađen i poslovni toranj koji je inicijalno bio bitan sastojak ugovora kako bi sama arena bila ekonomski isplativa)

• INGR (INGRA d.d.)

• st-brajo
    • November 1, 2020 at 10:41 PM
    Quote from naim

A sto se događa kad grad defaultira i kako onda Ingru štiti ugovor za Arenu?

Naime, iz nekih događanja, ponašanja i službenih i neslužbenih informacija grad je u ozbiljnoj kreditnoj i likvidnosnoj krizi i cini se da će mu dugovi ići u refinanciranje i djelomični otpis? Kako će Ingra odnosno njezino ovisno društvo nastaviti vracati kredit ako grad ne bude u mogućnosti vise uplaćivati ugovorene i dospjele kamate i glavnicu?

jedinice lokalne i regionalne samouprave ne mogu proglasiti bankrot, jer za njih jamči država.

• Američki predsjednički izbori 2020

• st-brajo
    • November 1, 2020 at 10:39 PM
    Quote from buMBum

.

Zivimo u izuzetno interesantnom vremenu iako mi se čini da nam se ponavljaju 30. godine prošlog stoljeća. Konkretno danas kao u jesen 1936. godine i zato su ovi izbori od posebne vaznosti za cijeli svijet.

Kada sam prvi put čuo za

America first!

posjetilo me to na pozati slogan

Deutschlan ueber alles!

Svi smo čitali kako je to završilo.

Display More

koliko ja znam, on je jako dobar sa Židovima, a arapski saveznici mu nisu na meti.

Quote from buMBum

Da, u zadnje četiri godine nisu započeli novi rat ali najveći ugovor za koji smo saznali i već zaboravili je 110 Mrd $ naoruzanja samo jednoj zemlji. Što će oni s tim? Da li su to platili i ako nisu kako će i kada?

Da, imaju oni nafu ali sa današnjim cijenama teško će to platiti.

Ali to je naravno manje bitno od problema koji sa Iranom do danas nije riješen. Ovu isporuku vidim kao najavu rješavanja tog problema ili konačnog obračuna sa Teheranom.

Da, nismo imali novi rat ali je nastavljena politika drugim sredstvima i to ovaj put protiv svih pa čak i protiv WHO i to svim mogićim strdstvima. Koliko je to pogrešno pokazuje 230 T mrtvih samo u Americi i 1,2 Mio u svijetu.

vojni lobi u USA uvijek treba kompenzirati.

ako će netko pokretati ratove, to će biti Demokrati, da maskiraju kakve su s*it hole države napravili od Kalifornije i sličnih koje moraju prodavati ULICE da bi imali za isplatiti penzije.

WHO je žmirio na oba oka na kinesko kršenje patentne zaštite (cijeli svijet s time ima problem, al Trump jedini odbija o tome šutjeti).

Quote from buMBum

Svi znamo koliko su zagadjena mora, zrak, zemlja i da ovko više ne ide. Problem je zasigurno povezan sa virusom što je pokazalo prvo zatvaranje u 4. mjesecu.

Problem zagadjenja ne moze riješiti Greta ili jedna zemlja sama nego svi zajedno. Najveći zagadjicač kaze

- Ne, to nema veze sa nama, burza je na vrhuncu i idemo dalje kao zadnjih 4 godine!

Najveći besmisao politike zadnje 4 godine je zid na granici prema Meksiku. Koji smisao ima zid kada više ne mozete nigdje putovati?

neće Demokrati riješiti problem zagađenja nego će ga samo maknuti sa očiju većine.

Kalifornija većinu struje prima iz koksara koje su u drugom statu, al hej, oni su zeleni.

Quote from buMBum

Posebni problem je zasigurno ogromno zaduzenje i novac bez pokrića upumpan u trzište novca. Sve upumpano će jednoga dana doći na naplatu a trenutak naplate će odlučiti ovaj put Kina i to u trenutku kada njima bude najviše odgovaralo.

Kolike će kamate tada biti i tko će moči vraćsti kamate a o glavnici da i ne pišem!

Izbor Tumpa vodi u katastrofu kakvu još nismo imali. Sve ono što je godinama gradjeno je uništeno u samo 4 godine. Tu mislim na Sporazume sa Meksikom, Kanadom, EU i Kinom.

Demokrati ovaj dug žele još više predimenzionirati printanjem "novca za sve", što bi značilo hiperinflaciju, slabi dolar i poskupljivanje uvoza iz KIne i ostalih zemalja.

Quote from buMBum

Sankcije Rusiji nisu donijele ništa do štete EU gospodarstvu. Podrška Brexitu je posebna tema koja je kao glavni cilj i zadatak imala i ima slabljenje EU gospodarstva. Koliko je to teško pokazuje 5 godina pregovora koji do danas nisu donijeli rješenje. Najbolji pokazatelj te politike je tečaj £, ali to je druga tema.

ovo je problem EU-a što glumi "malu Ameriku", onako kako je inače Demokrati vode, umjesto da vodi svoju gospodarsku politiku.

Quote from buMBum

Očekujem veliku korekciju na burzama i minuse koje sam već najavio prošli tjedan. Balun je napumpan previše i prassk će se čuti daleko. Pad od 60% na američkim burzama ne bi me čudio.

S tim u vezi vidim i najave zatvaranja, policijske sate i ostale represivne mjere najavljene za idući tjedan.

Ako u narednim danima ostanemo iznad 1500 bodova na ZSE biti će dobro.

ovo mogu potpisati.

veliki su deflacijski pritisci i uskoro će krenuti rasprodaja svega da bi se namaknuli dolari kako bi ostale zemlje mogle isplaćivati svoj dug.

meni je zanimljivo kako je kolega u svojoj kritici Trumpove Amerike zapravo nesvjesno otkrio što čeka EU, pa i nas, kad se Kina skine s američke i nakači na EU sisu.

već je sklopljen trgovinski sporazum između Rusije i Kine, te Kine i EU di se trgovina namiruje u rubljama, yuanima, pa i eurima.

mislim da vam je sad jasno tko će kupovati ove zelene Euro obveznice iz kojih nama ide 22 mlrd. Eura ;)

• Američki predsjednički izbori 2020

• st-brajo
    • November 1, 2020 at 7:21 PM

neće izbori izazvati potres na burzi, nego sistemski problemi koji su sada skriveni ispod žita.

šta se tiče unutarnje politike, nema tu neke prevelike razlike.

Trump je sada u krizi testirao MMT/UBI jer je većini ljudi isplaćivao socijalnu pomoć veću nego što sami mogu zaraditi.

isto tako, tranzicija prema zelenoj energiji je gotova priča, al ni nje nema bez one prljave ugljične, samo što većini ljudi ista neće biti pred očima (npr. prijevozna sredstva neće puštati ispušne plinove nego će prašiti pogon u nekoj vuko*ebi kako bi se proizvela "čista" letrika).

USA ima puno unutarnjih problema koji se moraju rješavati.

jedina razlika je u tome što Trump ne želi ratovati da bi to zamaskirao, za razliku od ekipe sakrivene iza Bidena koja jedva čeka da puška opali, što znači veći priljev islamista prema Europi (hvala, ali ne).

budimo realni, svi znamo da prosperitet zapadnog svijeta počiva na financijskoj i drugoj eksploataciji ostatka (problem s Kinom je nastao baš kada su izbacili proizvod koji je superioran zapadnjačkoj tehnici).

jedina razlika je u tome što Trump nije licemjer da se skriva iza "širenja ljudskih prava" u cijeloj priči, nego je fokusiran na to da Amerika i dalje nastavi eksploatirati, samo bez ratova, i da uz sve to, proba biti što više samoodrživa.

veći problem je to što se događa u Europi koja nije na vrijeme riješila Tursko pitanje prije nekih cca 15-ak godina, jer im nije bio politički povoljan trenutak, pa sada imaju poplavu sabljara i glavosječa, umjesto da je tu ekipu poslala u, tada sekularnu, Tursku na prilagodbu životu u Europi uz otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u EU (sjetite se glupavih razloga kojima su nama tada blokirali članstvo u EU tada i pristup tržištu rada).

vjerojatno sada s ljubomorom gledaju Trumpov "muslim ban", jer znaju da oni sad nešto tako pokušaju da bi Turska jednostavno digla ogradu i pustila migrante da navale.

stoga u trenutnoj situaciji i Europi odgovara pobjeda Trumpa da se napokon počne baviti sama sa sobom, i iako otvoreno navija za Bidena radi "ljudskopravaškog" licemjerja, potajno moli Boga da pobijedi Trump.

• Birtija

• st-brajo
    • October 31, 2020 at 7:27 AM

Huanito Garica Kovačević

https://dalmatinskiportal.hr/hrvatska/kovac…od-drzave/79118

#FreeHuanito

• st-brajo
    • October 28, 2020 at 9:56 PM
    Quote from Marielena

Pa eto o tome pricam. Male dionicare su rastjerali sa ZSE. Tko ce onda trgovati i na temelju cega ce rasti onda?

P.S. pa onda mozda onaj Neov target za Sapn od 170 kuna postane stvarnost pa cemo skupa kupovati Sapn po 170 kuna

;)

polako, kolegice.

ove godine sam se s trejdovima vratio na pozitivnu nulu.

s druge strane, da mi se to nije desilo, ne bih nikad otkrio koliko ne znam i koliko još moram učiti.

idući ulaz negdje mi je tek kad vidim da se odvija scenarij koji sam zamislio.

još uvijek ne znam što će to biti.

• st-brajo
    • October 28, 2020 at 9:18 PM
    Quote from Marielena

Kolega Brajo pa u tome i jest stvar, kada oni rastu mi ih ne pratimo.

P.S. kako ste u cashu? Ja mislila vi ove mjesece skupljate Sapn ;)

A ne znam niti ja iskreno gdje to vodi i hoce li se propad iz ozujka ponoviti.

A sto se tice naseg dragog kolege Nea, on je svaki dan pricao nesto drugo. Tko bi vise pratio sve sto je pisao :D

davno sam ja prestao sa skupljanjem bilo čega, jer sam primijetio da sentiment jednostavno više ne prati.

nakon što sam se ofurio na ožujku što sam javno i priznao, držim se one Fool Me Once.

• st-brajo
    • October 28, 2020 at 9:01 PM

nitko ništa ne zaziva.

ako je netko ikad proučio strukturu ulaganja svog II. stupa mogao je primijetiti da su naši mirovnci (osim kategorije C) i ostali fondovi poprilično izloženi ulaganjima u fondove izvan RH.

financijski sustavi, pa tako i naš, je prilično premrežen sa financijskim sustavima vani, pa se neravnoteže na svjetskim tržištima prelijevaju i kod nas.

meni je zanimljivo kako se nitko nikad nije zapitao kako je Neo znao da dolazi pad i na to je upozoravao (i za to sam mu javno skinuo kapu), a nikome nije palo na pamet da malo prouči kako je došao do takvih informacija.

ja sam se samo malo potrudio i sad vam iznosim ono što ja vidim kao potencijalni problem.

hoće li se ponoviti propad iz ožujka, to doista ne mogu tvrditi, ali meni se osobno ono što vidim ne sviđa i čekam u cashu dok ne vidim kako će se sve odvrtiti.

a svatko je sa svojim novcima slobodan raditi što god hoće.

• st-brajo
    • October 28, 2020 at 8:24 PM
    Quote from st-brajo

nema pad veze sa ničim navedenim nego sa ovim

https://hedgopia.com/cot-peek-into-…positioned-176/

ekipa iz hedge fondova brutalno shorta USA 30-godišnju obveznicu u nadi da će prinosi na nju porasti.

https://www.marketwatch.com/investing/bond…_quote_advanced

međutim, prinosi i dalje padaju, a vjerojatno će se i sunovratiti jer FED najavljuje još 3,5 trillion QE-a, a možda i yield curve control.

kako hedge fondovi budu pokrivali shortove, morat će rasprodavati sve ostalo, a onda će se vjerojatno dogoditi jedna junačka korekcija koja će se preliti i na nas.

Display More

evo ga.

FED će kupovati 20+ godina obveznice 3 puta.

https://www.newyorkfed.org/mar…-details#current-schedule

počinju sutra i rokaju sve do izbora.

i još u 2 navrata i nakon njih.

padne li kamata na 30-godišnju ispod 1.4 %, to je to, puca tehnička potpora.

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• st-brajo
    • October 28, 2020 at 7:47 PM
    Quote from zlocesti

Da li je to Opte imala plus od 55 tisuća IP nečega ? :S

Čitam naputke i dopse za posao, puna mi glava, pa ne stignem ići u izvješće viriti. Pa mi ne zamjerite

Češće mijenjaju naputke nego li ljudi mijenjaju gaće :S

ma ne.

nije to ništa novo.

stabilizirao se pad korisnika, dugovi su i dalje veliki, ali se polagano otplaćuju.

doslovce se čeka dok kupac ne ispljune koliko prodavatelji traže.

nema mjesta ni crnačenju ni euforiji.

jednostavno, nije takvo vrijeme.

prije bi rekao da se svi ovdje spremaju otvoriti čarapice ako se neka žešća korekcija prelije i na nas.

samo strpljivo.

• st-brajo
    • October 28, 2020 at 7:28 PM
    Quote from Headhunter

U svrhu daljnje nadogradnje kapaciteta IP/ MPLS jezgre paketne, transportne mreže te podizanja razine kvalitete u trećem kvartalu 2019. godine dovršen je natječaj za nabavku nove opreme i odabrana je oprema proizvo- đača Cisco, serije ASR 9910 te se započelo sa instalacijom opreme u 4 glavna čvorišta, u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Oprema je ugrađena na lokacije i međusobno poveza- na telekomunikacijskim vezama kapaciteta 100Gb/s kako bi se provjerile osnovne funk- cionalnosti. Primopredaja sustava odrađena je u prvom kvartalu 2020. godine i započete su prve migracije transportnih veza i poveza- nih funkcija sa postojećih usmjernika na novi transportni IP/MPLS sustav. Tako se u drugom kvartalu nastavilo s prebacivanjem telekomu- nikacijskih veza regionalnih mrežnih čvorova na nove uređaje uz širenje kapaciteta u mreži. Prebačeni su mrežni čvorovi u Zadru, Šibeniku, Puli i Pazinu dok su gradovi Knin i Sinj proši- reni sa 10Gb/s telekomunikacijskim vezama te spojeni na nove IP/MPLS usmjernike. U trećem kvartalu se nastavilo s proširenjima kapaciteta mrežnih čvorova te su tako Vinkovci, Vukovar, Dubrovnik i Cavtat spojeni sa 10Gb/s vezama. Istovremeno, dovršen je natječaj za nabavku novog MPLS usmjernika sa 100Gb/s sučeljima kojim će se povećati kapacitet čvora Varaždin.

Bome kapacitet je spreman doslovno bi sa istim mogli kupiti A1 i ubaciti ga u svoju mrežu bez problema😂

Kad ono:

https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2225664

ma mlada je spremna za udaju.

sve je već rečeno i nema se smisla ponavljati.

gledajući i strukturu Optiminog duga, ovdje nema rizika niti da se u igru uključi i netko treći, jer su većinski dioničari i većinski vjerovnici, a jedan želi, a drugi mora prodati.

naravno, po njima prihvatljivoj cijeni.

kažem, ovdi su samo bitni cijena vašeg ulaza i vrijeme čekanja potrebno za prodaju i isplatu.

i to je to.

ja se samo nadam da će našem MickeyM bar ovdje posrećiti :)

• OPTE prodaja - kladionica

• st-brajo
    • October 28, 2020 at 6:01 PM
    Quote from Moller

a jeste li vi za vrijeme te odgovorne funkcije dali dionice na upravljanje odvjetničkom društvu ? niste? e pa naravno da je to sukob interesa i jako ste dobro prošli, jer vas kao vrlo tolerantni članovi foruma nismo prijavili gospođi Nataši Novaković pa se vi lijepo pred njenom komisijom znojite i opravdavajte zašto niste prodali po 7 nego ste dočekali 4,5

moje su na skrbničkom računu, pa nitko nikad ne zna koliko imam :D

• st-brajo
    • October 28, 2020 at 4:30 PM

srećom da kolege maga i mikromakrto vide što sam i ja vidio dok sam još bio moderator, pa me se pozivalo za pristranost.

da uprava ima mandat za financijsko restrukturiranje, vjerojatno bi već neke stvari i poduzela.

mislim da je sada i više nego očito da uprava ima mandat isključivo da "drži vodu" dok se firma ne proda i da mogućnost da se Optima neće prodati kad-tad sa sigurnošću možemo otkloniti.

bitno je samo da stigne ponuda koja svih zadovoljava.

sad isključivo možemo pričati o korekcijama prosjeka ulaska/izlaska ili kao i kolega verdi jednostavno čekati.

• st-brajo
    • October 28, 2020 at 4:15 PM
    Quote from mikromakrto

jedan od slajdova te prezentacije je jasno pokazao da su najveći sudionici tržišta kapitala u RH - mirovinski fondovi, daleko više nego u bilo kojoj drugoj državi EU. koliko je to dobro ili loše, neka svatko elaborira za sebe.

ali je jako loše što je udio "civila" na tržištu kapitala užasno nizak. s druge strane, to je prilika za veliki rast, ovisno kako si tko gleda...

meni to govori samo jedno.

ako vanka junački grune (nije to još uvijek to), bid bi mogao presušiti.

a onda je prilika da se i mi mali fino ukrcamo.

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• st-brajo
    • October 28, 2020 at 4:12 PM
    Quote from tin

http://www.livecharts.co.uk/MarketCharts/crude.php

Nastavi li nafta ovako padati mogli bi za 15 -tak dana opet početi koristiti tankere za skladištenje...zadnjih dana pada po dolar dnevno.

hvala, kolega.

nije da ja prvi to nisam najavio, pa ste me prozivali, al sve ok.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt