1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Hrvatski ETF fondovi

• st-brajo
    • November 20, 2020 at 12:26 PM

Što znači da Društvo replicira indeks?

Riječ je o strategiji ulaganja prema kojoj Društvo ulaže u vrijednosne papire, tj. dionice koji čine indeks koji se replicira. To su kod CROBEX10tr UCITS ETF-a dionice izdavatelja sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koje čine navedeni indeks, a kod SBI TOP UCITS ETF-a dionice izdavatelja sa sjedištem u Republici Sloveniji koje čine taj indeks. Društvo se opredijelilo za metodu repliciranja po uzorku što znači da Društvo ne ulaže u sve dionice koje čine indeks.

https://icam.hr/hr/fondovi/intercapital-crobex10tr-ucits-etf

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • November 20, 2020 at 8:46 AM
    Quote from accountant

ovo crveno sam istaknuo

ja bih stavio protupitanje: za što točno da se naši menađeri obrazuju?

koji to imamo visokotehnološki proizvod, k tome izvozni, za koji se trebaš školovati?

pa kod nas pola ekonomije živi na sinekurama i vezama (poslovi s Holdingom i državom) a pola živi od rente (prodavanje sunca na moru i kobasica na Adventu), ostalo što valja i što se stvorilo nije ionako na burzi

ponavljam, već sam dosadan sam sebi: dr. ekonomije, političari, crkveni kler - svi redom 'štede' u ciglama i mortu

u kojoj imovinskoj kartici političara ima AAPL ili ADPL?

kad pitam frendove jel bi ulagali u dionice odgovor je 'pa to treba pratiti, to je teško, moraš se obrazovati... i biti up to date'

eto sve vrli VSS-ovci koji btw rade po državnim firmama, školama i lokalnim monopolima

jel Podravka nakon Vegete izbacila proizvod te kvalitete i profitabilnosti?

ne znamo mi bolje!

Display More

pa dobro ste istaknuli.

a nagradu za Poduzetnika godine je dobila upravo škola za edukaciju (budućih) menadžera :D

vjerujte mi, ni većina ostatka u pravom realnom sektoru nije ništa bolja (znam iz prve ruke, jer sam se nagledao svakakvih ugovora, a neki su čak bili pisani i grafitnom olovkom (ne kemijskom) u par rečenica na bloku od firme 🤦

• st-brajo
    • November 20, 2020 at 8:39 AM
    Quote from Barikb

ERNT tema ima samo 10 stranica. Korisno, zanimljivo i poučno štivo. Kvalitetni komentari protiv neutemeljenih...(jedan zamjera kompaniji što uzima diplomante sa završenih 5 godina studija, a škarta ove sa 3.g. kojima se kao "neda bubat gradivo"...a totalno su unutra u branši 🤣Meni je tako nešto (iako je naravno nonsens) super čitati, jer mi pomaže da tako ne griješim. Radujem se 😊ovoj investiciji, po 1.080 kn nitko nije htio štapom taknuti😊

znači, tu ste se Vi cijelo vrijeme skrivali dok smo svi trejdali na ZSE.

zadnji put ste se bili jako aktivni prije kraha burze u ožujku kad ste se trebali riješiti dionica, i evo Vas opet.

a da odete malo do Poslovnog, pa da tamo navlačite, da nama pomognete? ;)

ekipa draga, mogu Vam iskreno reći da sam počeo sumnjati u svoj "medvjeđi" scenarij i onda nam se ovaj pajdo oglasi.

sjedi na cash i čekaj 8)

• st-brajo
    • November 19, 2020 at 8:48 PM

"Međutim, rezultati ankete među gospodarstvenicima zapravo su poražavajući. A najgori su u kriteriju – kompetencija višeg menadžmenta. Naime, gospodarstvenici su anketom prema kriteriju ''kompetentan viši menadžment'', Hrvatsku stavili na posljednje 63. mjesto. Lani smo prema tom kriteriju bili bolji – 61.

Prema obrazovanju menadžera potonuli smo na 62. mjesto sa 60.-og. Istovremeno statistički pokazatelj koji određuje rang u kriteriju naknada menadžmentu Hrvatsku stavlja na 51. mjesto ljestvice.

Opravdano je zapitati se je li domaći menadžment preplaćen u odnosu na svoje kompetencije i obrazovanje, baš kao što je opravdano zapitati se što i kako rade sve te silne, što popularne, što popularizirane, škole za menadžere? Među poraznim ocjenama je i 63. mjesto po kriteriju motivacije zaposlenika kao i isto to mjesto po kriteriju odljeva mozgova."

https://direktno.hr/kolumne/studij…to-sada-214345/

• DDJH (Đuro Đaković Holding d.d.)

• st-brajo
    • November 19, 2020 at 2:25 PM

ako Đuka ovu likvidnost zadrži do ožujka, još će ga ovaj novi ETF početi kupovati :D

• st-brajo
    • November 19, 2020 at 2:12 PM

nešto mi je tanak ovaj današnji promet.

pa nije valjda da se ovaj ETF ubacuju samo kune u papiru?

a da DORH počne u njega ubacivati onu "smrznutu" imovinu okrivljenika?

ionako kažu da od trenutne imovine ne može država u cijelosti naplatiti, pa da poguraju malo? ;)

• Američki predsjednički izbori 2020

• st-brajo
    • November 18, 2020 at 3:59 PM

iako svi misle da će se s pojavom vakcine sve vratiti na staro, to je daleko od istine.

nedavno je izišla nova kineska petoljetka u kojoj se oni pripremaju za deglobalizaciju.

prvi korak je nedavno potpisani Australo-Azijski sporazum o slobodnoj trgovini iz kojeg je izišla Indija (zbog pritiska poplave uvoza prejeftine kineske robe pogonjene devalviranim yuan-om na steroidima) koja je nedavno potpisala trgovinski sporazum sa USA.

s druge strane, Amerika polako stvara svoj ekonomski blok na krilima USMCA sporazuma, a Europa, Afrika i Južna Amerika su trenutno ni vamo ni tamo.

kako god američki izbori na kraju završili (nije bitno što narod misli već koga će elektori izabrati 14.12.), Trump je pustio duha iz boce.

ljudi su duboko nezadovoljni trenutnim ekonomskim stanjem u zemlji koje se vuče još i prije ove krize, a nekritičko printanje/devalviranje dolara koje Demokrati misle provesti će samo pogoršati stvari, jer su se Amerikanci u potpunosti deindustrijalizirali, a nema plana kako industriju vratiti nazad (dapače, Demokrati još i više misle dignuti porez na korporacije da otjeraju i ovo malo industrije što je još ostalo u USA).

da stvar bude još luđa, američki Demokrati/Socijalisti stalno žugaju kako je Bezos bogat i kako ga treba oporezivati, a onda kupuju na Amazonu, jer su lijeni prošetati do prvog dućana koji možda ima nešto više cijene kako bi poticali male poduzetnike.

ista stvar je i Apple-om, jer j.beš socijalista bez iphone-a.

kako god ova priča na kraju završila, kad ovo sve skupa prođe čeka nas jedna potpuno nova ekonomija.

• Hrvatski ETF fondovi

• st-brajo
    • November 18, 2020 at 2:55 PM

sam svoj ETF

ako mislite da će nas kriza/korekcija zaobići, moj vam je savjet da radije napravite sam svoj ETF, na način da kopirate ovaj koji će vam dizati cijene dobrih dionica (EV/EBITDA < 10), a izbacite ARNT, RIVP i ERNT.

kad neka od preostalih 7 dionica ode iznad evaluacije EV/EBITDA = 10, tu prodate i kupite ostalih 6 koje se traže ispod EV/EBITDA = 10 (ovo vam je inače prosječna multipla preuzimanja, kad je iznad ovoga znate da ste u balonu) ili čuvate cash za ožujak/rujan kad su revizije indeksa i gledate što će novo ući u naš ETF (ako se vrednuje ispod EV/EBITDA = 10, onda kupite tu novu dionicu).

bolje platiti i 10% poreza na dividendu nego vući u portfelju precijenjene dionice.

da imam koji milijun viška, ja bi tako :)

• Hrvatski ETF fondovi

• st-brajo
    • November 18, 2020 at 10:05 AM
    Quote from zlocesti

Da bi mali ulagatelj kupio na sekundarnom tržištu, burzi, udjel, taj udjel valjda mora biti potkrijepljen papirima koji su iza tog udjela.

A papire kupuju novcem " ovlaštenih sudionika" koji ulažu cash, direktno izdavatelju. U zamjenu dobiju udjel kojim mogu trgovati ili ga pod određenim uvjetima prodati izdavatelju, što mali ulagači ne mogu

Da li je to, to ?

Bingo!

Znači, u slučaju potresa na tržištu, prvo se spašavaju veliki, a mi mali možemo samo gledati kako naš udio vrijedi više od imovine fonda.

a onda u panici prodati ili čekati da poraste.

ali pošto neki tako već i kod nekih dionica čekaju, neće im se biti problem prilagoditi na pravila ovog ETF-a ;)

jedina razlika je u tome što ovo ne može pasti u stečaj ili što vas se neće razvodniti dokapom i slično, nego vas samo može pripojiti drugom fondu.

u svakom slučaju, dobra priča ako se kupi na dnu i ako su sastavnice fundamentalno podcijenjene dionice (a RIVP, ARNT i ERNT to trenutno sigurno nisu).

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • November 18, 2020 at 7:58 AM
    Quote from BSOD

Jutro!

Ima koji heroj da je kupio TSLA jučer?

Eno je u premarketu na $460.

:D

Tesla ulazi u S&P 500.

Početak trgovanja 21.12.

Sad će vam pasivni fondovi koji prate S&P na nju navaliti, a očekuje se da će je se sada aktivni fondovi (oni koji prate evaluacije, ako to u USA još uopće više i postoji) riješiti.

"Tesla’s S&P inclusion “WILL trigger strong net index buying,” to the tune of an estimated 12% to 13% of the float, analyst Chris McNally of Evercore ISI said in a note."

https://www.marketwatch.com/story/heres-ho…out-11605633659

• OPTE prodaja - kladionica

• st-brajo
    • November 17, 2020 at 9:59 PM
    Quote from tepra

Od 31.7. je prošlo već dosta vremena. ne znam zasto ekipa ocekuje da ce dionica odletiti u nebo bez neke vijesti. danas se i to pokusalo, no nekome je to smetalo. Valja znati da je danas dosta dionica otišlo u nečije ruke ito po cijeni većoj od 5 kn. te ruke zasigurno ne zele prodati ovo po nize od 5 kn inace nebi imalo smisla.

Rizik postoji, no dionica nije bezvrijedna ukoliko do prodaje ne dode. i dalje ce imati neku vrijednost. ili neće?

ovisno hoće ispasti iz indeksa Crobex10/Crobex10tr.

srećom pa je revizija indeksa tek u ožujku, a do tada će se valjda i napokon prodati ^^

osim ako prije toga ne dođe do korekcije cijele burze :D

• Hrvatski ETF fondovi

• st-brajo
    • November 17, 2020 at 8:18 PM

pojednostavljeno, pasivni ETF (što ovaj i je), u pravilu, samo kupuje na način da balansira udio u portfelju.

on ne radi price discovery (to radimo mi mali i aktivni fondovi).

baš zato su bitne evaluacije i ostale "gluposti" koje mi mali gledamo ovisno o tome je li neka dionica precijenjena ili ne, dok ovi samo kupuju po asku, ako su pravi pasivni fond, ovisno o tome kako im lova kapa i ne pitaju za cijenu niti vode brigu o evaluacijama, jer je pretpostavka da smo mi (ostali sudionici na tržištu kapitala) to već odradili.

zato im i možeš poremetiti koncepciju, pogotovo na nekim manje likvidnim dionicama u indeksu (tipa Optime) di cijenu možeš napucati.

zato i kažem da bi ovu priču trebalo na taj način testirati, pa da vidimo što će biti (da npr. na Optimi svi nestanemo s bida i samo počnemo skidati s aska).

ako su pravi pasivni fond, onda će oni nastaviti skidati s aska ovisno o tome kako primary dealers njima uplate novac ;)

• Hrvatski ETF fondovi

• st-brajo
    • November 17, 2020 at 7:43 PM
    Quote from Manu

Ok, to je točno. Ali još važnije je pravovremeno predviđati revizije indeksa i reagirati prije njih, pogotovo ako im imovina bude rasla brže od indeksnih fondova što je za očekivati.

upravo to.

pa nije onaj propad u ožujku bio slučajan (radilo se baš o tome, o reviziji indeksa i usklađenja imovine mješovitih fondova koji su izloženi i obveznicama i dionicama, a kod nas imaju fine količine, ali nisu u top 10 ;))

ali ako pitate HANFA-u, neće vam ona to ovako fino objasniti kao ja :D

• Hrvatski ETF fondovi

• st-brajo
    • November 17, 2020 at 7:22 PM
    Quote from Manu

Nisi u pravu jer je oni već imaju u portfelju. S obzirom da je već imaju u portfelju rast težine u indeksu usklađen je s rastom udjela u portfelju tako da dokup u slučaju rasta nije nužan. Ne znam kolika im je početna imovina ali udio Optime nije veći od njenog današnjeg prometa na burzi. Inače diversifikacija po dionicama, odstupanja i rokovi za usklađivanje s indeksom opisani su u prospektu str. 53-54

https://eho.zse.hr/prospekt/HRICAMFCR102

DODATAK B - DETALJAN OPIS POD-FONDOVA

poanta priče je da u dionicama di su oni ne izlazite (ako već morate izaći) po bidu nego po asku, jer će vas oni pokupiti ovisno o tome kako im lova kapa.

ako ikad budem imao toliko novaca da se mogu igrati budem to sam testirao.

u protivnom, jedino ih možemo zeznuti ako osnujemo sindikat :D

• Hrvatski ETF fondovi

• st-brajo
    • November 17, 2020 at 6:56 PM

pojednostavljeno, da ja sad osvojim Eurojackpot i napucam Optimu na tipa 8 kn, oni bi trebali nastaviti kupovati dalje po asku (ne po bidu) ovisno o tome kako im lova kapa.

naravno, pod uvjetom da se radi o pravom pasivnom fondu o kakvima se radi na USA marketu.

to vam je inače glavni razlog ovog suludog rasta tamo ;)

bila bi baza da se svi maknemo sa bida na ovim dionicama di su oni, pa da testiramo jesu li stvarno pravi pasivni fond :D

• Hrvatski ETF fondovi

• st-brajo
    • November 17, 2020 at 6:40 PM

poanta priče je da kako lova kapa (od primary dealersa, ne od sekundarnog markera di mi između sebe trgujemo) je da bi vjerno trebali pratiti indeks.

a siguran sam da to ne čine, barem u real time-u, jer Optimu sigurno ne bi gledali na ovim razinama di je sad gledamo.

• Hrvatski ETF fondovi

• st-brajo
    • November 17, 2020 at 6:17 PM
    Quote from LodeRunner
    Quote from st-brajo

čini mi se da se npr. Optime nisu toliko nabralali koliki je udjel u indeksu, a nekih drugih firmi jesu, pa je njihova cijena na burzi poprilično porasla.

Samo sto oni ne moraju kupovati na otvorenom trzistu. Mozda je ono premjestanje OPTE dionica sa skrbnickog od neki dan bilo premjestanje na ETF.

ne možda, nego je sigurno (provjereno u knjizi ;)), kako stvari stoje, na svaki cca milijun kuna Optime, u portfelju bi trebali imati cca 20 milijuna HT-a.

pratio sam ih što rade, i nema šanse da u portfelju imaju Optime koliko bi po udjelu u indeksu trebali imati, a npr. ARNT i RIVP su se poprilično nabrali.

• Hrvatski ETF fondovi

• st-brajo
    • November 17, 2020 at 6:04 PM
    Quote from LodeRunner
    Quote from st-brajo

"ako" je ključna riječ.

dok ne vidimo portfelj fonda s postotcima, ne znamo.

ako hoćeš biti transparentan, nije to toliki problem navesti.

Naveli su.

image-8.png

da.

naveli su sastavnice indeksa.

ali nisu naveli i hoće li se ovih udjela držati u svom fondu kao "pijan plota" ili će i sami nešto kombinirati.

korektno bi bilo objaviti trenutni portfelj fonda po postotcima, jer koliko sam ih pratio, čini mi se da se npr. Optime nisu toliko nabralali koliki je udjel u indeksu, a nekih drugih firmi jesu, pa je njihova cijena na burzi poprilično porasla.

• st-brajo
    • November 17, 2020 at 4:08 PM
    Quote from Moller

gledam Inu, nakon 1mlrd. gubitka nitko više ne brani 2800, koliko uopće sada vrijedi Ina, možda je Plenki stvarno jeftino otkupi

a da bacite jedan short? ;)

• Hrvatski ETF fondovi

• st-brajo
    • November 17, 2020 at 3:13 PM
    Quote from StockValue

Ako repliciraju točan indeks, a čini se da da, onda i nema nekog prevelikog veselja za opte obzirom da ista ima samo 0,85% udjela u crobex10.

Ali obzirom na promet, očito se nekom jučer i danas ipak malo povećao apetit..

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

"ako" je ključna riječ.

dok ne vidimo portfelj fonda s postotcima, ne znamo.

ako hoćeš biti transparentan, nije to toliki problem navesti.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt