1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• World politics

• st-brajo
    • January 13, 2024 at 11:13 PM

čovjek dovršio Kissinger-ovu misiju izručivanja Kini, pa sad može u zasluženu mirovinu i grickati🍿dok se predstava odigrava

Bivši američki državni tajnik John Kerry odlazi iz Bidenove administracije
    BIVŠI američki senator i državni tajnik John Kerry napustit će dužnost posebnog izaslanika predsjednika Joea Bidena za klimu nakon tri godine.
    www.index.hr
  • World politics

• st-brajo
    • January 13, 2024 at 8:03 PM
    Quote from verdi

nisam sad nešto u toku događaja. treba malo da se slegnu doživljaji pa da vidimo. u glavnom najbolji nosač aviona gerald ford je na putu iz sredozemnog mora do amerike. valjda će im trebati kod kuće. 8)

možda navlače Kinzu da napadne? :/

samo, zašto bi on to radio ako papirići uredno stižu, a Kinza zatrpava EU i SAD "zelenom" tehnologijom, a u zadnje vrijeme i kineskim migrantima (čitaj: nepodobnima)?

čak, štoviše, naveliko se spekulira da bi se, umjesto Bidena, za predsjednika USA mogao natjecati Gavin Gnjusob, BFF Big Tech-a i kineskih komunista.

tako da, Kinza nema nikakvog razloga da sad napada, jer mu sve ide na ruku.

bolje mu je pustit da se EU i SAD samounište 🤷

• World politics

• st-brajo
    • January 13, 2024 at 6:05 PM
    SAD: Ne podržavamo neovisnost Tajvana
    RANIJE tijekom dana predsjednički kandidat tajvanske vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP) i potpredsjednik Tajvana Lai Ching-te pobijedio je na…
    www.index.hr

verdi

upravo su nam pustili predstavu kako deindustrijalizirati EU i USA, u zamjenu za bezvrijedne papiriće i kilobajtiće.

a i Davos počinje sutra

uzdravlje! 🥂

• Aktualno (vijesti)

• st-brajo
    • January 12, 2024 at 7:40 PM
    Quote from KultLicnosti

Sve je to bolje nego da narod pita koliko materijalne štete je svojim propustima napravila Zlata H.Šipek.

kad smo već kod Zlate, mislim da će Plenki izborom novog glavnog DORH-ovca otkriti karte ide li na mjesto Šarl Mišela ili pak ostaje premijer.

meni je, recimo, to interesantnija priča iz Zokine današnje pressice, dok su se svi odmah bacili na ovaj "veseli" dio.

idiokracija nikad ne razočara :S

• World politics

• st-brajo
    • January 2, 2024 at 9:04 AM

U subotu je Narodna banka Kine objavila da je odobrila zahtjev za uklanjanje kontrolnih dioničara u Alipayu, sveprisutnoj platformi za digitalno plaćanje, koju vodi Ant Group Jacka Ma.

Xi Jinping u TV obraćanju priznao da je Kina u problemima
    KINESKA poduzeća se bore, a nezaposleni ljudi imaju problema s pronalaženjem posla, priznao je kineski predsjednik Xi Jinping tijekom svog novogodišnjeg govora.
    www.index.hr

verdi

Disneyland :S

• Birtija

• st-brajo
    • December 31, 2023 at 3:02 PM

u novoj 2024. želim vam više dice, da Bakić prestane pisat katastrofične demografske postove na LinkedIn-u :rolleyes:

JAVILA SE IZ BOLNIČKOG KREVETA Marija Zadravec otkrila kako se priprema za Svjetsko prvenstvo u seksu
    'Imat će grupa smrti...'
    dalmatinskiportal.hr

manje tapkanja, više akcije :S

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • December 31, 2023 at 2:15 PM

ja sam samo naveo neke weak points, jer ova ekonomija ne funkcionira za većinu.

od tuda i stalno kmečanje da se uvede porez na SVE nekretnine, iako će efekti toga biti kontraproduktivni.

recimo, onaj tko razumije o čemu pričam i koji tako upravlja svoja ulaganja je, svima omraženi, gospodin Pavo.

ako netko do sada nije primjetio, fokus njegovih ulaganja su energija, poljoprivreda i infrastruktura potrebna za sve to + šta do svega dolazi otkupom dugova, dok vi ulažete kupnjom equity-a.

a realnost je pokazala tko na kraju, u cijeloj priči, bolje prođe.

i ja bih rekao da je to tema koja nas čeka kroz 2024. i 2025.

pazite se firmi s velikim kratkoročnim dugom, gdje su CFO-ovi u Lockdown-u spavali zimski san, a ne gledali kako dug, po nikad nižim kamatama, zaključati na što dulji rok 💡

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • December 31, 2023 at 9:48 AM

Junius

nije kuna trebala devalvirati na HRD preiod već HNB raditi otkup državnih obveznica denominiranih u dollaru/euru i raditi kontrolu krivulje prinosa.

i to od 2008. naovamo, a ne raditi mjenjačke poslove na FX marketu.

tj., trebalo je održavati kamate na prihvatljivim razinama, uz kontrolu inflacije oko 2% godišnje, prvenstveno kroz kamate na državni dug.

onda bi se to preselilo i na privatni dug, i na tečaj.

i to samo ako je strategija bila dignuti proizvodnju, prvenstveno poljoprivrednu.

ali, sad vidimo da je glavni mandat HNB-a bio učiniti hrvatsku što više ovisnom o uvozu i na tome im treba čestitati 👏

sreća u nesreći je baš to što nas izvači turizam, IT, doznake gastarbajtera, itd., tj. sve ono što ne ovisi o nama interno već eksterno, a i to će trajat do točke kada više nismo konkuretni.

evo, sad nas izvače EU fondovi di tendere za infrastrukturu dobivaju Kinezi, Turci, itd.

energetske firme nam kupili Mađari, a mi se uvijek čudili kako je sve u Mađarskoj jeftinije nego kod nas.

ali, glavno da smo mi jaku kunu, i to toliko jaku da više nemamo ni svoje banke.

kako to da s tom kunom nismo mi išli okolo akvizirati već je akviziralo nas?

a di je još, uz sve to, devastacija ljudskog kapitala?

mikromakrto

što se Argenitine tiče, njima baš treba jaka valuta i Valentićev scenarij, jer imaju, za razliku od nas, izvrstan ljudski i resursni kapital, koji može samo prosprerirati.

dok nama treba inflacija, jer jedino što sad možemo je inflacijom brisati dugove, a barem su političari eksperti u tome, ko Oprah Show: every uhljeb gets a raise!

i tu je dobro što Plenki ne ferma ECB/Lagarde, koja kaže da države moraju obuzdati fiskalno, i to u godini izbora 🤡

a privatni sektor će se, da preživi i bude konkurentan, morati prilagoditi situaciji 🤷

• Ulaganje u nekretnine na međunarodnom tržištu

• st-brajo
    • December 30, 2023 at 9:59 AM

evo opet Dubai.

Stanovi u Dubaiju jeftiniji nego u Splitu i Zagrebu
    Za akvizicije u najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata odlučuje se i sve više Hrvata
    dalmatinskiportal.hr

realno, mlade obitelji koje gnjile u nekoj međunarodnoj korporaciji u ZG nemaju što dalje razmišljat, jer bi im baš preseljenje mogla biti prilika života 💡

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • December 28, 2023 at 3:15 PM

porez na najam/zakup = porez na dividendu

porez na promet nekretnina + odvjetnik + agent + javni bilježnik + sudske pristojbe = brokerska provizija

pogledajte samo koliko je "brokerska provizija" kod nekretnina veća nego kod dionica.

možda je i to razlog što se dosta nekretnina "pasiviziralo"?

zamislite koliko bi bio promet na ZSE da je brokerska provizija 10%, kad je i ovako "spektakularan" :S

nekretnine i dionice od poreza dijele još i porez na kapitalnu dobit, i oboje bi trebalo ukinuti, jer dodatno pasivizira tržište.

btw., ljudi koji se razumiju u investiranje kod nekretnina namjerno žive u nekretninama koje imaju najmanji komercijalni potencijal, a one koje imaju najveći daju u "pogon", da im vrte novac.

a kod nas nitko, pa ni stariji bez djece ili unučadi, ne ide živjeti na selo :/

recimo, tu se apsolutno slažem da treba povećati porez na "kuće za odmor", i to na nekih 10-15 €/m2, a možda i više, jer se taj porez ne plaća ako je nekretnina u stalnom korištenju (najam, zakup, stanovanje vlasnika ili člana obitelji).

samo treba zakonski proširiti definiciju i na nekretnine koje se uopće ne koriste, jer sad imamo pravnu prazninu.

i to je jedini oblik poreza na nekretnine koji bi zdušno podržao jer ne bi dovodio do općeg osiromašenja velike većine pučanstva, a onda bi i sami iznajmljivači procjenili isplati li im se više najam za turizam ili za podstanare.

ali, onda imamo pravo tržište!

a porezi moraju poticati više tržišta i konkurencije, a ne manje 💡

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • December 27, 2023 at 3:33 PM
    Quote from nascar

danas se plaća komunalna naknada pa ne vidim baš da se zbog toga prodaju nekretnine. država treba naći način kako će nekretnine biti dostupnije mladim ljudima, a ne da žive s roditeljima cijeli život u nasljeđenoj nekretnini. meni nije normalno da se na najam nekretnine plaća tako mali porez. sve koji nekretnine kupuju špekulativno treba na neki način demotivirati.

btw. ne znam baš da ćeš Hrvatu iznajmljivat stan za 2000€ s obzirom da nas je u državi sve manje, a stanova sve više. možda jedino stranim radnicima uspiješ iznajmiti.

ovo se rješava ciljanom gradnjom stanova za najam, s mogućnošću kupnje, uz ispunjenje određenih uvjeta (mirovina, invalidnina, itd.) da imaš što za ostaviti u nasljedstvo, a ne s ovim šta smo do sada imali (sufinanciranje kredita, sada i najamnine).

to bi mlade poticalo i da štede za crne/stare dane, jer bi si mogli staviti i neki cilj.

btw., sve do 1960-ih si živio u onome što su ti roditelji ostavili, a gomilanje nekretnina je "izum" ovog novog doba.

problem je šta od 2013., nakon QE raznih centralnih banaka, "sustav" izrazito favorizira gomilanje imovine, a ne rad.

btw., porezi s time nemaju nikakve veze već nobelovac Ben Bernanke i ekipa koji su i sami priznali da je cilj QE "napucati" vrijednost imovine da bi se ljude "prislilo" da više troše, pa da to "pogura" ekonomiju.

problem sa paradigmom našeg nobelovca je šta su potrebni i drugi supstrati za rast ekonomije kao što su povećavanje produktivnost, mlađa demografija, itd., a na tom polju se, još uvijek, ništa promijenilo nije.

osim šta je privatni dug prešao brojku od cca 150% BDP-a.

inače, porez će se, gotovo sigurno, uvesti, a ljudima će doći iz gu*ice u glavu tek kad na dobrim lokacijama cijene odu u "nebo", a penzioneri budu, pod pritiskom dugova, prisiljeni iseliti.

btw., neće uzrok biti samo porez na nekretnine već i povećana pričuva zbog prisilnih energetskih obnova zgrada.

samo polako, narod će dobiti baš ono što hoće, i to s kamatama, a vjerojatno i uz dodatnu inflaciju i još veće klasno raslojavanje 🍿

• DJ is so hot, glazbom predvidjamo trendove

• st-brajo
    • December 26, 2023 at 11:14 PM

evo, da ne živite u balonu i da možete pratiti što vam mladi slušaju :S

Extra FM – Uživo, Zagreb 104.5 MHz

• Birtija

• st-brajo
    • December 26, 2023 at 11:03 PM

ZG, glavni grad RH i najveća birtija na Balkanu :S

"Najveća kafana na Balkanu": Prodane su sve karte za narodnjačku večer u Areni Zagreb
    ZA DVA dana je party u Areni.
    www.index.hr
  • Nekretnine opcenito u HR

• st-brajo
    • December 26, 2023 at 10:44 PM

pravno, ako netko nešto posjeduje, može biti vlasnik, a i ne mora (npr. ako je u najmu/zakupu onda ima faktičnu vlast na stvari, po ovlaštenju vlasnika).

poanta članaka je da su i novinari, ali i statističari pravno nepismeni.

šta bi onda uboga javnost iz svega ovoga gore nabrojanoga trebala zaključiti?

btw., ako je nekretnina stečena u braku radom (ne nasljedstvom), onda je bračna stečevina.

još ako i djeca u njoj stanuju, onda su i ona u posjedu iste, tj. svoju faktičnu vlast deriviraju od roditelja.

iz ovih članaka, kako su napisani, ja mogu jedino shvatiti da su 9% Hrvata beskućnici, a da je to istina, onda bi u svakom gradu imali mini San Francisco.

mislim da je došlo vrijeme da članke počne pisati ChatGPT jer bi valjda jedino on i skužio koliko bračnih drugova su vlasnici svoje nekretnine, a koliko ih je u posjedu, bilo da žive s roditeljima jednog od supružnika, bilo da su u najmu.

e sad, ako ćemo zbog ovih u najmu uvoditi porez na nekretnine, onda iz ovih članaka možemo zaključiti da isti nije pomogao ni mladim Švicarcima da steknu vlastitu nekretninu.

ali, možda je pomogao mladim Švicarcima da više love potrpaju u Credit Suisse, da oni za njih radije negdje ulažu, a svi znamo kako je to završilo :S

• Sretan Božić i Novu godinu žele vam Dionice.NET

• st-brajo
    • December 25, 2023 at 9:14 AM

Na dobro vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo!

• Čudna vremena

• st-brajo
    • December 23, 2023 at 12:31 PM

baš razmišljam kako će o ovim vremenima pričati različiti društveni slojevi i generacije:

1. Gen Z - počeo/la sam raditi, dobivao/la veliku plaću, a nisam znao/la ni upola kao stariji kolega/ica Milenijalac/ka.

Zabvaljala sam se na koncertu Aleksandre Prijović (žene) i trpila nasilje Princa u bijelom BMW-u.

Išao sam na koncerte Desingerice (muški), on bi mene tukao patikom po glavi, a ja poslije svoju curu.

2. Milenijalac - išao sam na dobre fakultete, polagao puste dodatne certifikate, a onaj očajan u školi, koji mi sad dođe nešto popraviti ima svoj stan i vozi skuplje auto od mene.

Ali, ja sam uložio u BTC (ili neki drugi drugi crypto po izboru) i indeksni fond, pa ću ja njega, s vremenom, preteknuti.

3. Uhljeb - ništa nisam radio, ali kako su stalno bili izbori mogao sam kmečati.

Vlada mi dala veću plaću, a i dalje ne radim ništa. YOLO!

4. Umirovljenik - mala mi penzija since oduvijek

5. "Poduzetnik" - dao svima otkaz, zaposlio Nepalce, nabio ih ko sardine u 20 kvadrata.

Trgam nikad više janjetine. YOLO!

6. Ostali - rad vlade ne podržava 70%, a HDZ dobiva izbore.

Porez na nekretnine će riješiti sve naše probleme.

Ja ću radije gledati jedan od 10 talent show-ova po izboru i zabiti glavu u pijesak (piti kavu na Rivi).

Bit će bolje, "sistem" će se za mene pobrinuti.

Zaključak: ovo vam je slika i prilika današnjeg društva.

znači, teška idiokracija.

nema nikakvih lidera ni kritičke misli.

vode nas glasni kreteni koji samo potenciraju dodatne podjele u društvu.

nikakva prava rješenja se ne nude.

ali, glavno da burza ide ko da je uzela afričku šljivu, pa će barem mi dioničari u svemu ovome najbolje proći 🤷

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • December 22, 2023 at 10:51 PM
    Index Afere - Bog prašta, Index pamti
    Registar svih korupcijskih afera u povijesti Hrvatske
    www.index.hr

a CROBEX potegnuo i kolege misle da će dogodine još i više.

predlažem zatvoriti ovu temu, jer sad imamo i empirijski dokaz da nam na burzu ne utječe ni politika niti krivosuđe, pa samim time nema ni sistemskih rizika :S

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • December 22, 2023 at 10:01 PM
    Quote from accountant

Svaki pokušaj dipa se kupuje preko bare, nevjerojatno! Never short the bull market!

polako, majstore.

ja se jako dobro sjećam kako sam izgorio u VIX-u jer sam ga prodao prije Nove godine 2022.

da sam pričekao, zaradio bi x puta.

činjenica je da market prajsa dosta rate cut-ova, pa je dosta njih već potrčalo u TLT, ali, s druge strane, ova situacija sa Hutima će, vrlo vjerojatno, biti inflatorna.

trenutni trend je da inflacija pada, ali će ovo sa Hutima to zaustaviti.

još jedna stvar, o kojoj nitko ne priča, je i ta da se još uvijek ne zna što će biti sa BTFP, koji banke trenutno drži iznad vode, isto kao što i Lagarde još uvijek printa preko PEPP.

šta ćemo, i sa jednim i sa drugim, ako inflacija nastavi, jer i jedno i drugo pupmpaju likvidnost u sustav (btw., Japan to nikad nije ni prestao).

inače, uvijek ističem Japan, Švicu i ECB, jer, zbog valunog swapa, samo oni mogu kreirati nove dollare u "sustavu" (recimo, Kina nema ništa s tim).

hoćemo li imati situciju di i dalje printaju, ali i dižu kratkoročne kamate?

šta će onda biti sa TLT i sa mirovincima?

to su sve jako bitni faktori vezani za pozicioniranje, tako da, po prvi put, uopće nemam mišljenje o tome di će market.

inače, u povijesti kad smo god imali dugotrajni inflatorni scenarij P/E bi bio manji od 10, a teško ovu sada inflaciju možemo nazvati dugotrajnom, a uostalom, i market je to "prokužio" i kroz nju samo protutnjao, ali što ako inflacija počne ponovno rasti + šta ćemo imati i shit show sa američkim izborima i podijeljeni kongres koji, u ovoj sada situaciji, pokušava budžet staviti pod kontrolu?

kako ono pametnjakovići kažu da market zna šta će biti pola godine unaprijed.

e, pa sad me živo zanima kad će market počet uračunavati novi spike na kontejnerašima i koliko će inflacije to ubaciti u sustav?

inače, ne mislim da nas čeka neki scenarij katastrofe, jer su svi lideri, osim Putina, koji je već dobio što je htio, hrpa bezmudnjaka, pa i Kinez, koji nešto tamo preslaguje brodovlje u Južnom kineskom moru, a ni on ne zna bi li piškio ili kakio, i to u godini Zmaja.

sad se već slažem s kolegama koji su tvrdili da će Kinezi zbacit Partiju s vlasti, jer ovi su ništa, a ne lideri.

dobro je rekao Kissinger, da ga najviše brine šta svijet koji je ostavio nema jakih lidera.

ovi samo znaju printati novac, povećavati nejednakosti u društvu i šutati probleme sve dalje.

btw., sad znaš radi koga nikad više ni nekretninu nećeš moći jeftino kupiti.

po svom setup-u, upravo su Milenijalci trebali biti generacija koja će početi čistiti kaos, a jedino šta oni znaju je učlanit se u sindikat i kupovat indeksni fond 🤦

živimo u totalnoj idiokraciji bez ikakve odgovornosti za išta, ali *ebe mi se.

ili će mi zaradit short opcija ili mirovinac, ili će mi aprecirat nekretnina i deprecirat cash ili obrnuto.

"gatanja" prepuštam pametnijima od sebe 🤷

• Birtija

• st-brajo
    • December 22, 2023 at 6:20 PM
    Quote from Infinity

Kod nas bi svaki panel bia po 5 min u hladu dok ga vlak prođe

je, al koliko su nam pruge "prometne", napravili bi struje više nego sve HEP-ove elektrane 😅

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• st-brajo
    • December 22, 2023 at 6:05 PM
    Quote from deny_09

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/di-je-…ofenziva/190079

I t r

al svaka im čast.

stvarno sve rade po p.s.-u.

bit će ovo sve skupa elitno kad se sredi, nemate brige za to.

još da oni (ili netko drugi) kupe onu rupčagu između Marjana i zgrade Jadroplova 👌

1. Privacy Policy
  2. Kontakt