1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• st-brajo
    • January 21, 2021 at 8:42 PM
    Quote from alias

Pa cekaj malo. Ako se ide logikom. Oni su tu imovinu prvo prodali pa ponovo iznajmili. Recimo da su je prodali po tih 300 mil kuna. Moze i 400. Nemam volje raditi NAV. Ako se ti brodovi vode u knjigama po 800 mil. onda će samo od ovih transakcija biti gubitak u RDiG od oko 400 mil kuna. Svakako ce biti zanimljiv FI. Mislim, ne mora biti 400 mil, ali ce se napokon vidjeti prava vrijednost imovine ATPL-a, a koja se je vjesto skrivala ovih godina

a kako se mornari vode u knjigama?

jel nešto kao korisnici kod Optime ili i njih angažiraju preko agencije za zapošljavanje?

jesu li samo ovi iz gruada ili ih ima i iz ostatka RH ili su možda angažirali Filipince? :/

• Forex - Trgovanje valutama

• st-brajo
    • January 21, 2021 at 8:36 PM
    Quote from buMBum

Pomno pratim kanadski dolar i s njim usko povezanu cijenu nafte.

Kanada ima visoku cijenu vadjenja nafte koja je oko 50$ tako da cijena iznad tog iznosa postaje za mnoge isplativo crpiti i prodavati naftu što utiče na rast kanadskog $.

Trenutno stanje u Kanadi zbog virusa je katastrofalno tako da i to pratim.

Najveći trgovinski partner je USA tako da će nedavne promjene u značajnoj mjeri uticati na normalizaciju odnosa koji su zbog uvidjenja carina na kanadski čelik u zadnje 4 godine, a time pozitivnih uticati na izvoz i tečaj.

ma Kanada je zemlja samo takva, puna neophodnih prirodnih resursa i za klasičnu (nafta) i za "zelenu" energiju (rude, uranij).

slična situacija je i s Australijom, tako da sam bullish što se tiče njihovih valuta općenito.

čak ni funta nije za baciti ako Boris zaista promjeni zakonodavstvo pa uz zlato (obzirom da je tamo najveći svjetski sef), postanu i "hub" za crypto.

a ni Biden nije toliko lud da dolar zakuca u bescjenje.

meni su nekako Euro i Yen najveći kandidati za devalvaciju, a Yuan-u nitko ne može vjerovati jer Kina tu manipulira sve u 16.

punac neće da ulaže u ništa (taj je gori od mene :D ), pa sam mu rekao da složi neku košaricu valuta da se hedge-a protiv Eura.

otvoren sam za razne prijedloge (moj je bio AUD, CAD, GPB, USD, EUR, Kuna, sve na jedanke dijelove :) )

• st-brajo
    • January 21, 2021 at 6:21 PM
    Quote from Moller
    Quote from Goran42

Danas sve neke super vijesti, BDI raste, cijena dionice raste, nema vise Trumpa...

Kakva su vam ocekivanja kada cemo preko 200?

sve se lijepo odvija, manje je brodova, manje zarade, manje dioničara i samo je pitanje da li je više onih što misle da treba podignuti jedra ili onih što su se nagurali na kontra stranu broda, a kormilar ionako tjera po svom kursu 100-600

čeka se samo da uprava objavi da su i mornare prodali i iznajmili nazad :S

• Forex - Trgovanje valutama

• st-brajo
    • January 21, 2021 at 10:10 AM

buMBum

bome, funta je odlično odradila.

čini se da Vas dobro idu ovi currency swapowi.

koju valutu iduću imate na meti?

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • January 20, 2021 at 11:28 PM
    Quote from diokidina

Ameri u debelom zelenilo.

ma sad kad je Joe uzjahao, očekujem Dow najmanje na 40.000, S&P na 5.000, a Nasdaq na 15.000, a kad već tako dijelimo, može i Russell na 3.000.

čim je baka Yellen zasjela, printer se već užario, bez da je ona i dugme pritisnula.

ovo je sve skupa postalo toliko nezdravo da ili će rast dollar ovo sve skupa napokon skucati ili će nam šuduknuti fina inflacija, pa će se na taj način evaluacije iznivelirati.

• Američki predsjednički izbori 2020

• st-brajo
    • January 20, 2021 at 10:51 AM
    Quote from havi

https://www.logicno.com/politika/tko-j…-joe-biden.html

Malo gledanja iz drugog kuta, vidjet cemo za par godina kakav ce bit .

srećom po američku demokraciju, već krajem 2022. su izbori za 1/3 Senata, 39 guvernera i cijelog donjeg doma.

možda je Trump ekipi bio malo previše "slan", al ne bi me čudilo da Republikancima glavni igrači za kampanju postanu upravo Senatori i Guverneri koji su od svojih state-ova napravili pravo malo ekonomsko čudo, dok će Demokratskim state-ovima slijediti raspad sistema.

Joe zasad samo pumpa s pričom, a što više pumpaš, ljudi imaju veća očekivanja, tako da se neće još dugo moći izvlačiti na virus.

ne bojim se ja za Amere, ja se bojim za Europu.

• st-brajo
    • January 20, 2021 at 10:10 AM

pošto se svi ovdje kladite na Kinu, evo malo pogleda o onome što se događa iza kulisa.

https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2247960

• CORONA virus

• st-brajo
    • January 20, 2021 at 10:04 AM

posljedice kontrole cijena na stvarima vezanima za virus.

nema besplatnog ručka.

ne daj Bože bolesti ni najgorem neprijatelju.

https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2247942

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • January 20, 2021 at 10:01 AM

Jack se vratio nakon "preodgoja" i najavljuje veselje na Alibabi

https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2247971

• PODR (Podravka d.d.)

• st-brajo
    • January 20, 2021 at 9:26 AM

šta ne bi bilo bolje da je Luka Banja Luka direktor, a Martina Borg savjetnik uprave? ;)

• Američki predsjednički izbori 2020

• st-brajo
    • January 20, 2021 at 9:19 AM
    Quote from buMBum

Konačno je došao četiri godine očekivani dan!

8) 8)

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

slažem se.

valja ove napuhane balone još više prepucati, jer će buduća korekcija biti veća.

malo "mentalne higijene" i šupljih priča su idealni sastojci.

ionako kažu da u budućnosti nećeš imat ništa, a bit ćeš sretan.

osim ako budeš imao cash-a da povoljno kupiš nakon korekcije ;)

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• st-brajo
    • January 19, 2021 at 12:42 PM
    Quote from miljenka5

Po meni je razlog za dividendu u ESOP-u.

Radnicima su podjeljene dionice koje će se otplaćivati preko dividende. Ako nema dividende teško će radnici otplaćivati dionice (nisu to multimilijunaši). U biti se njima ide u susret i isplatiti će se onoliko koliko je dovoljno da se otplate te dionice.

Drugo u prospektu za uvrštenje u prime market piše da će isplatiti dividendu uvijek kada su u mogućnosti pa se moraju držati i prospekta da ne bude mrtvo slovo na papiru.

ma to je sve super.

al ako ti sveobuhvatnu dobit na tečajnim razlikama ždere slaba rublja, dugoročno nije najpametnije da to kompenziraš s kreditima.

bolje isplatiti maksimalno koliko možeš, umanjeno za gubitke na rublji, nego se krcati kreditima, jer je nekome nešto "obećano".

da su se prije vodili takvom politikom onda ne bi ni mjere trebali povlačiti za ovu godinu.

to i ova neizvjesnost s porezima na plastiku su mi jedina prepreka da se ovim i ja (uz svog mirovinca) nakrcam.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• st-brajo
    • January 19, 2021 at 11:51 AM

mene ovdi brinu samo dvije stvari:

1. hoće li se nastaviti s praksom dizanja kredita da bi se isplatila dividenda (ovo Rusi prave pritisak radi slabe rublje, da izvuku više kuna koje mijenjaju za Eure)?

2. kako će EU porezi na plastiku utjecati na njih? (nabavljaju li sirovinu direktno od firmi za preradu nafte (PVC prah) ili od reciklaže, pa se mogu prodati kao "zeleni").

inače, firma je taman po veličini, brzo prilagodljiva, relativno jeftina radom, geografski na dobrom položaju i spajanja u autoindustriji im idu u prilog (nema opasnosti da se ovo preseli u Kinu).

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• st-brajo
    • January 15, 2021 at 6:08 PM
    Quote from mitkko

Prenosim graf jednog stranog tehničara. DXY bi kratkoročno mogao ići gore, a to znači da će sve ostalo dolje. Treba biti pažljiv.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

koliki mu je target Dixie-a?

• st-brajo
    • January 15, 2021 at 11:09 AM
    Quote from tin

Čini se prema početnom trgovanju se da je ZABA trenutno u fokusu...pojelo nalog od 4000 komada za čas...prati li netko ovu dionicu...kakve su procijene....grafovi.

ZABA je po grafu full pregrijana, a ni ostale fundamentalne okolnosti joj ne idu u prilog.

tko ovo napucava i zašto to radi, ne znam.

al obzirom što sve u zadnje vrijeme raste, rekao bih da to netko kupuje po reflation algoritmu (gleda što rade fondovi vani, pa i ovi naši tako), jer nitko neće dobiti otkaz ako trguje po konsenzualnom trejdu.

drugi par cipela je to što šira slika govori da se tržište malo zaletilo (novi lockdowni i ostalo).

neka neki drugi tehničar ovo crta, jer ne želim nikoga imati na duši ako se ovo sve skupa strmoglavi ?(

• st-brajo
    • January 15, 2021 at 9:12 AM
    Quote from LodeRunner

Osobno sam mislio da ce se napraviti neka baza kao sudski registar za poduzeca samo sa popisima skrbnickih racuna. Kao i obicno, krivo sam mislio. Naravno, jasno da tu i dalje mogu biti zamijenski i fiktivni vlasnici no korak po korak. Porezna ima uvid u to vec par godina, kako je i tin spomenuo u starom clanku iz 2019.

Vec standardno sa slucajnom hrvatskom drzavom, stvarni koraci lagano kaskaju za papirnatim. Jedno desetak godina..

ma sve da se to i napravi, opet će to, kao i do sada, porezna sankcionirati po političkom diktatu.

pa će se nekima (malom čovjeku) račun blokirati i zbog lipe duga, a nekima neće ni zbog miliona ili će se s njima nagađati da plate u ratama (i onda se čudimo kako porezna naplati svega 50% ostalih poreza, osim PDV-a koji se plaća na mjesečnoj bazi).

to je čisto forme radi da Brisel vidi da mi tu kao nešto radimo, al tu nikad neće biti volje da se priča do kraja raščisti, jer

1. tako političari izvlače novac sebi

2. EU komisija to izravno ne nadgleda

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• st-brajo
    • January 14, 2021 at 9:36 PM
    Quote from maga

st-brajo je u pravu, radi se novom vlasniku, uocite da szaif drzi i opte obveznice u znacajnom dijelu...

da.

6. pozicija umjesto HPB-a, 14.344.034 komada (vidljivo preko SKDD-a)

• INSP (INSPIRIO ZAIF d.d.)

• st-brajo
    • January 14, 2021 at 8:44 PM

ajmo, insajderi.

jel nam ovo Sizif kupio dionice Optime ili se cijelo vrijeme skrivao na 10. poziciji iza kodnog imena HPBS-6?

nije da ih nismo ovdi na temi prozivali da su ovakva ulaganja baš ono na što se trebaju fokusirati :)

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• st-brajo
    • January 14, 2021 at 8:41 PM
    Quote from harpun

promjena skrbnika

OPTE SZAIF D.D.----593,304

jeste sigurni da nije ipak kupnja?

ovo je knjizi bilo iskazano kao HPBS-6, kao da je neki fond u pitanju.

koliko pratim SZAIF, oni su uvijek uredno iskazivali svoje pozicije pod svojim imenom.

• st-brajo
    • January 14, 2021 at 8:33 PM

majke ti mile, nije valjda da ovi sa Index-a čitaju naš forum :D

nedavno je bila ovdje na temi rasprava, a evo sad i njihov članak (vjerojatno prepisan od negdje, po običaju)

https://www.index.hr/mobile/clanak.…mame&id=2246532

eto, ako nas Indeksaši čitaju, ja ulažem prigovor na naziv rubrike Index Mame i tražim preimenovanje u Index Roditelji :S

1. Privacy Policy
  2. Kontakt