1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • February 14, 2021 at 9:33 AM
    Quote from buMBum

Netko je postavio pitanje u svezi cijena u Americi. U nastavku je odgovor koji treba uvažiti jer WB je prošao bar 4 ovakva ciklusa. Zato dobro pazite gdje jajca stavljate jer bi vam se mogla zgnječiti tako da će vam možda samo ljuska, ako uopće, ostati! 8)

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
    The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

ps

Da li je netko kojim slučajem izračunao ukupnu tržišnu kapitalizaciju dionica na ZSE i uporedio sa našim BDP?

Ako ne, da li bi to mogao danas netko od mladjih analitičara pripremiti do sutra u 9?

Bilo bi dobro napraviti ukupno i po sektorima i uporediti sa BDP-om zadnjih 5 godina.

Display More

apsolutno podržavam prijedlog :thumbup:

tko izračuna, po njemu nazovemo "naš" indikator :S

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• st-brajo
    • February 13, 2021 at 10:53 PM
    Quote from verdi

znamo već za preuzimanja manjih operatere za 1000€ po korisniku. na opte bi i takva cifra bila super ali je ujedno i neki moj minimum. onaj milion korisnika na mtel-u se odnosi samo na tv korisnike.

a di su marže i cijene usluga?

svatko tko je uzeo kalkulator u ruke došao je do zaključka da je vrijednost Optime otprilike kao vrijednost Crnogorskog telekoma (to bi bilo 160 M Eura za cijelu firmu s uračunatim dugom, tj. 75 M Eura sa equity cijele firme, tj. 8,10 kn/dionica).

tu se sad možemo igrati ide li na ovu cijenu neka premija za zatvaranje tržišta, računa li se u cijenu cijeli dug ili samo financijski, itd., al po svim mjerljivim kalkulacijama, ova cijena bi bila minimum onoga što prodavatelji traže.

a to bi izišlo negdje oko 7,7 EV/EBITDA za vrijednost cijele transakcije (dug + equity), što opet odgovara evaluacijama kod sličnih transakcija.

u svakom slučaju, sad smo već u fazi da vas, s jedne strane, brani i tromjesečni prosjek, a da li će biti neki nenadani događaj kad će se opet moći uletjeti po jeftnije, tko zna.

u svakom slučaju, onaj tko je ovo kupio na dnu i samo čeka, taj može biti miran, a svi ostali neka sami procjenjuju rizike :S

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• st-brajo
    • February 13, 2021 at 7:53 PM
    Quote from Nevera

St - bajro, ima logike puno komada je prošlo po 40kn po kupnji i prodaji nekakvim bokovima.

Nego znaš li ti definiciju dugoročno

na dionicama bez dividende ili s nikakvom dividendom, a preuzimanje nije u pitanju, na našoj inače nelikvidnoj burzi?

sorry, al tu za mene nema ništa dugoročno.

tu sam ionako prisiljeno dugoročan zbog svog mirovinskog fonda.

vani ima puno bolji izbor stvari za dugoročno, jer ili daju ogromnu dividendu ili imaju ogroman upside potencijal, a uvijek se možeš cash out-ati bez da srušiš bid, ako nekim slučajem, ne daj Bože, trebaš likvidirati poziciju.

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• st-brajo
    • February 13, 2021 at 7:28 PM
    Quote from tin

Jos jedna stvar je bitna u Q3 prosječna SPOT cijena oko 11 000 usd...u Q4 mislim da nije veća od 6500 usd.

a što ako je baš sad većinu pokupio trezor?

zadnji put je ista stvar bila izvedena u petak 19.11, a objavljena u ponedjeljak 23.11.

uostalom, svaku srijedu/četvrtak/petak se može objaviti nešto što nafti ne ide u prilog, a ovaj tjedan je i 3. petak u tjednu kad ističu futuresi, tako da je sve moguće.

nitko ne govori da ovdje treba uletjeti sa pola milje kuna kao ti na početku priče, nego čisto uzeti malo za pokaznu vježbu.

svi tehničari na forumu se slažu da je ovo školski trejd, pa tko hoće nešto naučiti, nekad mora povući i okidač.

na temi TA su navedeni i targeti ulaska i izlaska.

pa tko voli, nek izvoli :S

• Trgovanje pomoću robota

• st-brajo
    • February 13, 2021 at 6:50 PM
    Quote from Lurker458

Nije tesko napisati/upogoniti robota. Tesko je zaraditi istim..

Sve se radi o algoritmu koji sama osoba "ima" u planu implementirati. Moze biti nesto jednostavno tipa kada je cijena na donjoj granici bollingera i rsi je x, zadaj kupovni nalog u 0.x maksimalnog uloga.

Koristiti neke online servise koji nude robotizirano trgovanje je glupost. Onaj tko ima algoritam koji pravi novac, nece ga prodavati (mozda hoce za masne novce) te ga pogotovo nece nuditi za sitne novce.

Napisati program je vrlo lako - ako netko trazi mogu mu napisat custom bot/trader za platforme koje imaju ili nemaju API pristup (npr trading212 nema javni api pristup za izgradnju trading robota, no reverznim inzinjerstvom lako se shvati logika trgovanja i napise se bot koji radi nativno kao sama aplikacija).

Ono sto ja ne mogu je smisliti pravila po kojima taj bot radi, kada da prodaje, kada da kupuje.

Opet ponavljam - ako netko trazi kodera - I'm up for a job!

Display More

jel može bot za Agrama?

da pokažemo malo Koruniću i ekipi da nismo ni mi šala mala :S

• st-brajo
    • February 13, 2021 at 2:42 PM
    Quote from LadyM

Cathie Wood -ARK Invest

Webinar 12.02.2021. MARKET UPDATE

Sve o čemu se pričalo na forumu prethodnih dana ..2018 vs 2021 , korekcije, obveznice i dionice i još mnogo toga:

https://ark-invest.com/webinars/febru…l=tw-2398137084

ova Katica je nešto kao Nediljko Babić Gangster financija.

tko kod nje ulaže bez stop loss-a mogao bi se jedno jutro samo probuditi oženjen :S

p.s. danas sam nešto dobre volje, pa sam spreman i na ban, ako pretjeram 8)

• Što smo danas tržili

• st-brajo
    • February 13, 2021 at 2:38 PM
    Quote from Marielena

Jos bolje Jdpl ;)

Moguce preuzimanje. Dry bulk kompanija. Skolski primjer penny stocka.

to je već mitkko domena.

ovo i Viro su kao altcoin-evi :S

• st-brajo
    • February 13, 2021 at 2:04 PM
    Quote from plavac

Sve u svemu tu smo negdje da US10y krene dolje i onda i dionice

samo nikako da krene više, brate.

al ono što je bilo u petak, meni nije izgledalo normalno, jer je baš bilo očito da zakucavaju VIX i shortaju dollar i US30y obveznicu, samo da još malo iscijede.

nisam gledao što je bilo sa 10y obveznicom, al po rezultatima FED-ove aukcije, bilo je vidljivo da je netko hoard-a.

što je najgore, ubijaju volatilnost, a to tek može izazvati probleme, jer ne daju da se stvari povremeno malo ohlade i onda od trejdera prave dugoročne.

meni ovo "vonja" na osvetu ekipi sa WSB, da im nakon ovoga zviznu jednu "ljutu" prema dolje da ih izbije iz cipela.

al možda i griješim, ne bi bilo... :S

• Što smo danas tržili

• st-brajo
    • February 13, 2021 at 2:03 PM
    Quote from BudFox
    Quote from diokidina

Ja smatram da ce atpl odraditi veci rast nego li tpng(ne dugoročno), iako ta dva brodar su neusporediva sto u svom sektoru, a sto u poslovanju(tpng u dosta boljoj pozicij).

Ali to je burza, kad mislis da si ulozio u kvalitetniju tvrtku sa dobrim prihodima i poslovanju, druga ode sa losijim karakteristikama.

U oba slucaja se radi o kapitalno intenzivnoj industriji, a omjer duga i kapitala u oba slucaja je slijedeci

ATPL

Omjer dug/kapital 151,8%, raste zadnje godine

2018 145,39%

2019 144,27%

Q3 2020 151,86%

https://www.mojedionice.com/dionica/ATPL-R-A

TPNG

Omjer dug/kapital 77,74%, JAKO se smanjuje zadnje 2 godine

2018 105,30%

2019 85,93%

Q3 2020 77,74%

https://www.mojedionice.com/dionica/TPNG-R-A

Disperzija rizika bi bila uloziti u oba, pa sta bude, omjer sami izaberete ;). Naravno, to vrijedi za one koji vole brodare :saint:

Display More

ili u ULPL koja ima pola-pola :S

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• st-brajo
    • February 13, 2021 at 1:41 PM
    Quote from Marielena

Znaci uskoro candy store na HPB, kao i na Tpng?

pa ako se digne likvidnost, zašto ne?

al tek onda "grafologija" dolazi u obzir :S

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• st-brajo
    • February 13, 2021 at 1:29 PM
    Quote from LodeRunner

Todorić u stečaju tvrtke ‘Agrokor projekti‘ potražuje 4,1 mlrd. kn, priznali mu potraživanje

Ukupna potraživanja prema toj Todorićevoj tvrtki iznose više od 4,4 milijarde kuna, a jedino što tvrtka posjeduje dionice su HPB-a tržišne vrijednosti od oko 6,2 milijuna kuna.

U izvješću o gospodarskom položaju dužnika stečajna upraviteljica je zaključila, a sud je prihvatio, da "ne postoji mogućnost daljnjeg nastavka poslovanja te je ovlastio upraviteljicu da unovči spomenute dionice".

6.2 milje kuna nije puno za HPB, no je kad si na nelikvidnom trzistu. Prilika ili neprilika, pitanje je sad..

i onda na vrijeme iscuri informacija da se netko može iskipati prije nego se "bomba" objavi.

ni prvi ni zadnji put.

a mi mali se onda čudimo kako svjećica ispadne iz kanala i slično.

zato i ne objavljujem niti ću objavljivati grafove ovakvih stvari.

jer ili si žrtva insajdera ili ekipe koja zaguši trejd.

a nemam toliko nepotrebnog novca da mogu kupit cijelu burzu, pa čekati bolja vremena 🤷

• Trgovanje pomoću robota

• st-brajo
    • February 13, 2021 at 10:59 AM
    Quote from Ivana

Da li imate iskustva sa automatskim trgovanjem pomoću robota? Da li može neki savjet na što treba obratiti pažnju?

LodeRunner  Lurker458

evo nešto za vas 2.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• st-brajo
    • February 13, 2021 at 9:56 AM
    Quote from jasko

Najavili su u IPO-u da će isplaćivati dividendu, love imaju, ali dividende nema.. Većinski vlasnik koji kontrolira skoro sve zaratio se sa fondovima oko dividendi. Što će fondovi sad napraviti samo nebo zna.

mani se ovakvih stvari.

nisi trebao prodavati jučer i to je to.

tin nije valjda da si i ti prodao jučer?

• Što smo danas tržili

• st-brajo
    • February 13, 2021 at 9:53 AM
    Quote from zlocesti

Svako dno, kada je dno, biva testirano na malom volumenu.

Iznimke su rijetke.

imamo mi ovdje jedan bolji test za dno.

kad se oglasi kolega kojeg dugo nije bilo :S

da nisam odavno stavio graf da se ovo prati, pa ajde de.

bitno da će sad svi odjednom biti pametni.

btw., čini mi se da i kolega Marin83 nešto razumi, pa da nas bude malo više tehničara ovdi ;)

• Što smo danas tržili

• st-brajo
    • February 13, 2021 at 9:35 AM
    Quote from zlocesti

Eto !

Svaki forum mora imat svoga Nea !

Wellcome back🙂

Ja bih na Tankerskoj još malo pričekala 🙃

čekala što?

graf fino pokazuje di je potpora.

tko je kupio, kupio je.

meni je bilo genijalno kako su jučer eksperti bježali iz TPNG i bacali se u ATPL, a friški podatci razvalili.

opet ćemo gledat što i lani.

ako ništa, mogli su svi malo uzet čisto za pokaznu vježbu :S

• st-brajo
    • February 12, 2021 at 10:14 PM
    Quote from LadyM
    Quote from emil

Neke sam vec dans prodal s 25% minusa al i sa svime time sam dobro u plusu zavrsi odan i spremio dio da pokrije crvenilo ponedeljka (ako ce bit).

Ne radi burza u ponedjeljak, praznik je kod njih:

https://www.nyse.com/markets/hours-calendars

Ima kalendar praznika i za naredne dvije godine pa da si znaš unaprijed isplanirati ^^

ajde, sad bar znamo zašto botovi vade i iz čarapica.

usmrdilo bi se to do utorka :S

• st-brajo
    • February 12, 2021 at 9:38 PM

BSOD

nije onako fensi nacrtano kao kod tebe, al ovo do 50/100 MA/EMA su sve zdrave i poželjne korekcije.

da svaki petak testiramo 50 MA/EMA, onda bi bez problema ovo otišlo do 4400, kako drug Marko predviđa.

• st-brajo
    • February 12, 2021 at 9:30 PM
    Quote from LadyM

Pogledate samo ovo što se dešava:

3.3 billion dollars in dark pool prints between 390.11 and 390.16 the last two days. $SPY $SPX

https://twitter.com/darkpoolcharts/status/1360257885964558337/

šta ovo botovi odjednom izvuku 3 miljarde iz čarapice, nešto kao zlocesti na Optimi? :S

• st-brajo
    • February 12, 2021 at 8:57 PM
    Quote from plavac

Balan kaže još dan ili dva, i onda kreće sve dolje, uglavnom do kraja ožujka S&P u najblažoj verziji na 3400 bodova, to je pad od 10%, nije to tako strašno, pad od 20% je već malo ozbiljnija stvar, to je bilo 2018. godine i to nije ugodno, iz osobnog iskustva, kada se J. Powell malo zaigrao šefa FED-a, onda mu je burza pokazala tko je šef

taj tvoj zvuči kao pametan čovjek.

iskreno, i mene čude što ne puste malo hlađenja barem do 50 MA/EMA, nego se već par dana kilave i cijede market do zadnje kapi, i još uz to povećavaju kontra short (VIX, obveznice, dolar).

ovo u zadnju je baš forsiranje.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • February 12, 2021 at 3:01 PM
    Quote from BudFox
    Quote from st-brajo

btw., di su nestali market makeri sa ETF-ova? :/

Opla, to nije baš dobar znak :/.

Ne vidim obavijesti na burzi.

nema ih u nalozima, tako da je sad doli promaja :S

1. Privacy Policy
  2. Kontakt