Posts by st-brajo
-
-
ma vidi.
brodari su odlična priča i u slučaju bilo kakvog sloma, najvjerojatnije će se prvi reflate-ati nazad.
postavlja se pitanje di još staviti pare?
na što rast sirovina i porez na ugljik neće utjecati?
davno je Yuga prošla pa nemam pojma što je tada dobro "kurilo", osim turista su trenutno precjenjeni.
možda prehrana?
al trenutno su samo brodari "jeftini".
sve ovo ostalo je prepumpano.
ja sam trenutno u cashu i čekam da se sve ovo malo stiša 🤷
-
generalno, sve što navodiš stoji, ali
"In China, there may be upsetting or stressful news related to rates, debt, loans, currency value, and earnings — some moves may trigger public concern because of being seen as risky or aggressive."
iskreno, nije mi ovo sve skupa drago kad vidim kako vani burze rone.
trenutno je oprez majka mudrosti.
-
Aha.
A od koga kupuju obveznice ?
Korporativne, ili državne, koja izda obveznicu od novca kojeg nema, a isplatiti će je novcem kojeg će jednom štampati ?
Ma kakav coin kao virtualno sredstvo plaćanja, centralne su banke čini se pune novca kojeg nema ?
baš tako kako ste opisali.
a korporativne kupuju od "strateških" poduzeća.
Crony kapitalizan upakiran u "maglu" za javnost
-
brajo zakomplicirao si, mislim da Zloćku samo ovo zanima:
QuoteOpen Market Operations
If the Fed buys bonds in the open market, it increases the money supply in the economy by swapping out bonds in exchange for cash to the general public. Conversely, if the Fed sells bonds, it decreases the money supply by removing cash from the economy in exchange for bonds
sve se svodi na ponudu i potražnju: do sada su centralne banke kupovale obveznice i 'oslobađale' keš, a te obveznice prikazivale u svojim bilancama
više keša gospodarstvu - veća gospodarska aktivnost
no kad se gospodarstvo počne 'pregrijavati' tj. kada su aktivnosti povećane, onda se to ogleda u rastu inflacije tj. potrošačkih cijena
to vidimo ovih dana da rastu cijene nafte i plina, i razne robe (od žitarica, metala...) ali i usluga rastu
no Fed, oprezan kakav je, kaže da prvo žele vidjeti veće zapošljavanje u gospodarstvu i to u široj bazi, jer ne reagiraju odmah sve djelatnosti (trenutno reagiraju one grane koje su zbog korone bile zatvorene) i zato će u srednjem roku Fed dozvoliti da kamate budu i na razini od preko 2% koliko obično smatraju da je granica
smanjenjem programa (iznosa) otkupa dugova, oslobađati će se manji iznos novca gospodarstvu (firmama ali i radnicima, građanima), kamatne stope posljedično počinju rasti (a na tom novcu banke zarađuju pa ako ga je manje onda dižu kamatu)
kad dođe do toga, trgovačka društva se opet ponašaju racionalno i smanjuju ulaganja u nove projekte i opremu, a građani su manje skloni potrošnji i više štede
i tu se zatvara krug jer naposlijetku, zbog smanjene potrošnje, cijene roba i usluga nema tko više pumpati
nisam ništa zakomlicirao.
ja sam naveo onako kako je, a ti si napisao što je priča za javnost
-
Braća Pivac su platili više nego dva puta ono što su namjeravali platiti", ističe Danko Sučević, ekonomski analitičar.
Oni su im najprije nudili 430 kuna po dionici. Na kraju su po dionici platili 861 kunu.
"Mislim da je 800 i nešto kuna izrazito lijep novac za dionicu Kraša", mišljenja je Grubišić.
Analitičari smatraju da je to dobar posao.
Eto, rečeno je da je to dobar posao i da su dobro prošli, i što bi sad
pa posao i je dobar (3), a sa Šaranovićem bi bio odličan/izvrstan (5)
-
Može država imati i 100% udjela u svim firmama, ali nek imaju profesionalne uprave, bez političkog utjecaja i kadroviranja.
To je nemoguće i u puno normalnijim državama, a ne u Hrvatskoj.
pa zato sam i rekao negdje 51%, jer će onaj tko stavlja kapital htjeti imati profesionalnu upravu.
uz prešutni dogovor da se na niža radna mjesta trpaju oni sa stranačkom iskaznicom.
vuk sit - koze na broju - javnost zadovoljena.
-
puno toga ovdi nije strateški, što ne znači da država mora sve prodati u 100%-tnom iznosu.
u nekim firmama treba imati paket od 51% čisto da kontrolira situaciju.
i to čak treba biti regulirano Ustavom, da nas domaći izdajnici ne bi u potpunosti prodali stranim firmama u zamjenu za mito (šifra: INA).
-
Onda nemamo brige.
Država je sila u državi. A banka čini kako Šef kaže.
je, al priča funkcionira da država proda obveznice mirovincima (a sve trenutno imaju nikakve kamate), a onda oni to dalje prodaju centralnoj banci.
tako da to zapravo plaćaju penzioneri, kao što su i naoružanje plaćali za vrijeme rata, samo im ovaj put nitko neće vratiti pare.
jedino šta je sigurno je da će zbog inflacije penzije biti još veće crkavice nego što su sada i da će ljudi biti prisiljeni raditi što duže.
kao što i Vi znate nekad kazati, nema besplatnog ručka
-
Hajde prijevod, to za Bank of England. što to u konačnici znači ? Od koga otkupljuju dugove, za početak
Ajooj zloćka
od svoje države.
to i naš Vujo sada radi.
ili kao što je Kerum radio u predstečajnim nagodbama svojih firmi da de facto sam sebi duguje
-
Pa budući da smo ih u stopu pratili u rastu i obaranju ATH vrijednosti i to par puta od 2007. red je da ih pratimo 😅
mislim da su jedini "krivac" za to naši vrli fondovi, tj. mi pratimo ove "vani" jer smo na to prisiljeni, a ne što mi to silno hoćemo, jbg. 🤷
-
Vani sve crveno, futuresi crveni, sutra valjda korekcija i kod nas
Čim zloćo zauzme long pozicije eto ti belaja
tuku po dionicama ko Palestina po Izraelu.
a nešto su im posebno na meti brodari 🤷
-
Ja moram priznati, kao što sam već i najavio prošli tjedan (koji je bio genijalan), danas me pomelo apsolutno na svemu što sam kupio. No dobro, bit će bolje kada se prespava.
U biti EYES me pomeo, kupio sam ga u PM na 5.90, veću količinu, stoplosiralo me na 5.60, palo do 5.53 i lansirna rampa nedugo zatim na preko 7.
Tu mi ja valjda i moral malo pao (malo više) pa sam si zbrojio minusa brat bratu da Vam ne lažem svima 800 dolara.
Ovotjedna zarada otišla u vjetar.
Ima ko kakvu ideju?
😂😂😂😂😂
napravi pauzu, zgrabi KitKat
-
znači, da bi Hajduk napokon nekoga "razvalia" na Poljudu, burze u USA moraju ispasti iz trendline-a.
još će bit vrhunac da to izazove jednu sistemsku korekciju
-
Ta zemlja vrijedi 1500-2000€, a m2 zgrade na toj lokaciji 3500-4000€.
Sam centar m2 stambene površine je 4500 - 5000€,centar je udaljen par stotina metara zracne linije.
Oni trebaju ovo prodat, i upravni zgradu sagraditi u okolici Splita i ostat ce im jos 50% keša.
to ti je cijena stanova.
kad je cila zgrada, onda zbog veličine moraš dat diskont i nije novogradnja.
i nije stambena nego poslovna zgrada.
cijena za zemlju ti stoji.
-
Gledam zgradu i zemljište koje je u vlasništvu JDPL. Vrijednost je 2018. procjenjena na 45,9m HRK.
Radi se o nekoliko čestica, a što je u naravi zgrada i pripadajuće dvorište. JDPL ima u vlasništvu 1/3 svega, ostatak je u vlasništvu Grada Splita.
Površina parcele na kojoj je zgrada je 2.307 m2, izgrađenost parcele je 100%. Zgrada je etažnosti Pr+2, s time da je prizemlje kvadraturom nešto manje nego katovi, recimo 30% manje (prema onome što vidim na netu). To je ukupno oko 6.200 m2 bruto, što je oko 5.000 m2 neto. Ostale parcele su dvorište ukupne površine 2.158 m2.
Dakle, imamo 5.000 m2 neto površine zgrade i 2.158 m2 zemljišta. Ako je procjena za dio koji je u vlasništvu JDPL-a 45,9m HRK, sve skupa vrijedi x3 = 137,7m HRK. Je li to realno? Ne znam kakve su cijene na toj lokaciji u Splitu.
Ajmo to svesti na kvadrat - recimo da zemljište vrijedi 500€/m2 = 1m €, zgrada onda prema ovome vrijedi 17,4m € = cca 3.500 €/m2. Jesu li ovo realne tržišne cijene? Jel ima netko iz Splita da nam kaže neke tržišne cijene? Meni kao kontinentalcu ovo ne izgleda nerealno. Plac je na zapadnoj obali, prvi red do mora.
plac na toj lokaciji bi ti teško itko prodao za ispod 1500€/m2, a zgrada, čisto zbog veličine, neka bude oko 2500€/m2
-
Sutra će reći nešto u vezi inspekcije pogona, po meni 50% šanse za dobru vijest,
Balan do srpnja očekuje grbavo stanje na burzi, naravno biti će tu puno padova i skokova, idealno za trejdanje
pa i bit će grbavo.
pogotovo kad sve popune gapovi i divergencije.
miriše na 1987
-
Jay Powell kad vidi da je jedino ZSE u zelenom
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Držim 2000 SPPI, sutra je kvartalno izvješće, inflacija je tu, kako će FED nastaviti štampati dolare, burza reagira logično
ja sam malo skromniji, al TA je neumoljiva.
samo mora za koji dan izaći neko s*anje kao okidač.
taman da se s ovim stignemo ukeširat
-
pa ovi vanka su genijalni.
VIX odradio tehnički, S&P taman do 50 EMA.
tako to izgleda kad burza nema Captch-u, ko naš dobri stari ZSE.
treba sad ovaj dip kupovati ili jednostavno pauzirati, jer slijedi zadnja runda "nabijačine" prije konačnog pada.
a taj bi mogao biti jako bolan 🤷
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. garant će ga "nabiti" prema gore taman da se ova divergencija produži, a VIX popuni gapove prema dolje.
ajmo promatrati