Posts by Admin

  Danas je forum bio privremeno nedostupan zbog kompletnog prebacivanja u cloud okruženje. Sada smo u potpunosti modernizirani :)

  Kao rezultat toga će se vidjeti osjetno ubrzanje u radu svih funkcija foruma.


  Svi kolege će nam se uskoro pridružiti nakon globalnog ažuriranja DNS postavki koje može potrajati 24h, ovisno o pružatelju internet usluga kojeg pojedini kolege koriste.  Lp

  Poštovane kolegice i kolege,


  u nastavku prilažem upit koji smo uputili HANFA-i i njihov odgovor oko problematike kratke prodaje na ZSE. Hvala kolegi st-brajo na angažmanu oko ovog pitanja..


  Upit:


  Odgovor:


  Lp

  Kolega StatusQuo podržavam inicijativu u potpunosti. Slažem se da situacija nije savršena i svaki prijedlog je dobrodošao. Samo tako možemo naprijed.


  Što se tiče kvalitete rasprave mislim da idemo u dobrom smjeru jer ljudi po malo shvaćaju da su sva mišljenja dobrodošla, dokle god se slijedi pravilo da mišljenje mora biti obrazloženo.

  To je trenutno jedini kriterij jer eliminira subjektivnost moderatora, odnosno potrebu da moderator zauzme stav "to je tocno/netocno". Pa tako ukoliko nešto zaista nije točno onda će ostali članovi na to ukazati svojim komentarima.


  Razlog zaključavanja profila je upravo ovaj koji je kolega naveo, ako netko nakon 3 upozorenja i dalje spama teme onda ce ga sustav automatski iskljuciti, jer ne može se očekivati da moderatori, koji su volonteri, konstantno "popravljaju". Trajna isključenja nastaju iz istog razloga, kada netko nakon nekoliko privremenih isključenja i dalje oduzima vrijeme moderatoru, onda je takva akcija jedino što preostaje. Upozorenja i isključenja ne treba shvaćati osobno.

  Pozdrav kolega,


  klik na naslov teme vas vodi na prvi ne pročitani post u toj temi. Ako ste ih sve pročitali vodi vas na prvi post.

  Da biste otvorili zadnji post, na listi tema možete kliknuti na ikonicu avatara autora zadnjeg posta ili na datum tog zadnjeg odgovora.


  lp

  Molim vas da takve poruke prijavite koristeći ikonicu trokuta unutar razgovora. Klikom na trokut će se moderatorima proslijediti sadržaj te individualne poruke. Takvu komunikaciju oštro osuđujemo i biti će najstrože sankcionirana, a po potrebi će se stvar proslijediti i nadležnim službama u skladu s Kaznenim zakonom čl.139. st.2. i st.4.

  Poštovane kolegice i kolege,


  od nedavno smo prerasli i kapacitete novog servera, te su se opet počele pojavljivati ove pogreške (Financiranje servera). Kako u HR ne postoji shared hosting koji bi pružio dovoljno resursa, baza podataka foruma je danas prebačena na Google Cloud, te će time biti otklonjeni svi problemi sa potrebnim kapacitetom.

  To je bio razlog zbog kojeg forum danas nije bio dostupan nekoliko minuta.


  Ako primijetite nekakve probleme u radu molim vas da ih prijavite ovdje kako bi se što prije otklonili.


  Lp

  Admin i st-brajo, jeste probali raditi SEO optimizaciju web stranice, pa kad se upise dionice u google, da izbaci medju prvim stranicama. Samo postam prijedlog

  Vodič za objavu novih tema i SEO :)

  Forum je optimiziran za tražilice.

  Za pojmove tipa "dionice forum" stojimo dosta dobro, a najviše bi za poziciju na trazilicama značilo kada bi članovi podijelili i objavili link do foruma na društvenim mrežama i svojim web stranicama.

  Poštovane kolegice i kolege,


  obzirom da smo primijetili kako se na određenim temama često spominje navedena tematika, odlučili smo otvoriti poseban forum Inicijative za osnivanje udruga malih dioničara.


  Unutar navedenog foruma (ovdje) svi članovi mogu otvoriti temu klikom na gumb "+ Create Thread" za svaku dionicu za koju postoji interes osnivanja udruge malih dioničara (npr. Inicijativa za osnivanje udruge malih dioničara – Agrokor) gdje će zainteresirani moći komunicirati svoje ideje vezano za pojedinu udrugu malih dioničara.


  Po službenom osnivanju pojedine udruge malih dioničara otvoriti će se novi pod-forum naziva npr. Udruga malih dioničara - Agrokor.

  U pod-forumu svoje udruge dioničari određuju pravila i moderatora (npr. moderator može biti predsjednik udruge), te pristup pod-forumu (javni pristup ili pristup samo članovima udruge).


  Na ovaj način omogućujemo svim udrugama profesionalnu digitalnu platformu za okupljanje, lakšu komunikaciju, organizaciju te razmjenu informacija.


  Kao i do sada, ostajemo otvoreni za sve upite i inicijative koje se tiču malih dioničara.

  Poštovane kolege, Neo je dobio upozorenje te je zbog akumulacije velikog broja upozorenja automatski trajno isključen, a prema tablici navedenoj ovdje Pravila foruma

  Razlozi tih upozorenja su uglavnom neargumentirano prognoziranje cijena. Kako se ni nakon brojnih upozorenja kolega nije pridržavao pravila, trajni ban ostaje.

  Ban se dobije direktno samo u slučaju vrijeđanja. U ostalim slučajevima sustav automatski banira kada se dobije 3 ili više upozorenja unutar 4 tjedna, pa su vrlo male šanse da netko dobije ban zbog nesporazuma.


  Ako ne možete pronaći temu pokušajte sa Search opcijom uz odabir parametra "everywhere". Ako ni to ne pomogne možete pokušati u google upisati "dionice.net ime_teme_koju_trazite".

  Kolega toluen ne radi se procjena da li je nečiji post drukanje. Jedini kriterij kod moderiranja je taj da li je nešto obrazloženo ili ne. Ukoliko nije obrazloženo moderira se.


  Kolega @Neo, vaš graf zbog kojeg ste bili banirani nije sadržavao stručno objašnjenje već tekst "graf izgleda dobro". To je bio razlog zbog kojeg je uklonjen, a ne da li je graf točan ili ne. Kolega moderator i ja ne možemo ulaziti u točnost objava, to će pokazati vrijeme ili pobiti drugi kolege argumentima..


  Pojašnjenje kriterija moderiranja možete vidjeti ovdje.

  Kolege nemo i fajrvol, takva neargumentirana pisanja nisu dozvoljena na stručnim temama, a teme kao što su "Što smo danas tržili" služe za to da bi svatko mogao napisati čime trguje i koliko je čega kupio/prodao. Ta tema ne spada u stručne teme niti bi ju se tako trebalo doživljavati. Na vrhu svake teme desno postoji bookmark ikonica koja vam omogućuje da isključite obavijesti za teme koje ne smatrate relevantnima.


  Također, ako primijetite takve objave na nekoj stručnoj temi možete ih prijaviti koristeći opciju Report Content (ikonica trokuta).

  Poštovane kolegice i kolege,


  ovim putem šaljem očitovanje vezano za česte upite i prigovore članova, a u svrhu transparentnosti i poboljšanja ovog našeg mjesta okupljanja na našem malom tržištu kapitala.


  - Kao zajednica dioničara imamo težinu, a što smo testirali 2 puta vezano za dionicu OPTE. Prvi put kada smo tražili očitovanje nadležnih institucija o manipulaciji cijenom lažnim člankom, te drugi puta kada je traženo očitovanje AZTN-a o produljenju roka. Ove dvije aktivnosti su otvorile put ka sličnim angažmanima i na ostalim dionicama, u smislu da kolege članovi mogu tražiti da kao zajednica dioničara pošaljemo takve upite za bilo koju dionicu koja im je od interesa.

  Te aktivnosti su pohvaljene od strane većine članova, dok je nekolicina izrazila zabrinutost pristranošću voditelja foruma. Objašnjenje je vrlo jednostavno, da nekoliko korisnika želi tražiti očitovanje vezano za dionicu npr. ZABA, objava očitovanja koje dobijemo ne znači nikakvu pristranost.


  - Ja kao administrator foruma ne sudjelujem u raspravama kako bih minimizirao subjektivnost pri moderiranju. Jedini kriterij koji se u moderiranju koristi je objašnjen u zadnjem postu ovdje. Što taj kriterij znači ću pokušati dodatno pojasniti na primjeru: korisnik A iznese argumentirane tvrdnje o nekoj dionici koje dijelom nisu točne, korisnik B komentira te tvrdnje korištenjem floskula i/ili uvreda i/ili bilo čega neprimjerenog; moderirana će biti objava korisnika B i izdano upozorenje, te zbog toga se korisniku B može činiti da se radi o pristranosti. Dakle, ukoliko se s nečijim mišljenjem ne slažete ili mislite da je pogrešno, to treba argumentirano obrazložiti a kako bismo imali kvalitetne rasprave. Ako pogledamo većinu tema, idemo u dobrom smjeru što je i prepoznato od strane kolega koji su vrhunski stručnjaci a koji sada daju svoj doprinos i dijele svoje znanje i iskustvo. Zadržati rasprave na takvoj i višoj razini je jedini prioritet, a to će s vremenom rezultirati najkvalitetnijim mjestom okupljanja stručnjaka s ovog našeg tržišta kapitala. Zaključak ove poduže stavke je jednostavan: „kod komentitanja dati konkretan doprinos temi obrazloženjem iznesenih tvrdnji, uz uvažavanje i poštivanje tuđih mišljenja“.


  - Što se tiče upita oko lažnih računa, taj problem je uglavnom riješen, a svaka objava se automatski nadzire. Kod registracije treba navesti osobni email, a svaki se račun ručno pregleda prije aktivacije. Uz to postoje i još neke metode provjere koje nećemo iznositi kako se ne bi zlorabile.


  - Prijedloge kako poboljšati moderiranje u smislu da bismo dobili što kvalitetnije rasprave slobodno iznesite ovdje, a vaše općenite prijedloge možete dati u temi Prijedlozi za forum.


  - Za kraj par statističkih podataka za prva četiri mjeseca postojanja foruma: 1.8M pregleda i 190k posjetitelja uz prosječno vrijeme trajanja posjete od 14min.