Da, mislim da im cijena treba vise rasti. Imaju flotu samo product tankera, index nikad nije bio viseg prosjeka u pola godine. Buducnost je isto blistava, ova branša je manje volatilna. Ako uprava opet ne odluci raditi neke svoje cirkuse(poput razlike tecaja), dobit ce biti rekordna, a ona i Q4 opet rekordna. A da ne govorim da je Q1 naj jaci za tankerase.
TPNG (tankerska plovidba next generation)
-
-
-
Super je ako vi tako mislite, ali cini se da ne postoj dovoljna masa sličnih mišljenja. Ja pokušavam objektivno sagledati situaciju i naći neke argumente za kretanje cijene. Valuacija je samo jedan od takvih argumenata, možda najjaci. Ali budite svjesni da postoje i drugi argumenti koje vam spominjem, a koji ne idu u istoim smjerom kao vrijednost u ovome trenutku.
Kolega stipe_Cro siguran sam da ćete otpočetka ove godine na grafu pxs pronaci barem jednu vremensku tocku koja neće biti bas tako izdašna kao rast od 3. siječnja 2022. godine. 😉
-
Super je ako vi tako mislite, ali cini se da ne postoj dovoljna masa sličnih mišljenja. Ja pokušavam objektivno sagledati situaciju i naći neke argumente za kretanje cijene. Valuacija je samo jedan od takvih argumenata, možda najjaci. Ali budite svjesni da postoje i drugi argumenti koje vam spominjem, a koji ne idu u istoim smjerom kao vrijednost u ovome trenutku.
Kolega stipe_Cro siguran sam da ćete otpočetka ove godine na grafu pxs pronaci barem jednu vremensku tocku koja neće biti bas tako izdašna kao rast od 3. siječnja 2022. godine. 😉
Drzim da su jedini problemi ove dionice uprava i velike kolicine dionice u njihovom posjedu i posjedu mirovinaca.
-
A koji je onda problem recimo na PXS? Isto mirovinci, ili?
I mislite li da uprava ne zna svoj posao? Odnosno mislite li da je uprava produljena ruka većinskih dionicara i da ne haje i ne mari za ostale dioničare?
-
ovde bi mogla biti isplata divid nakon 3q!
-
Pa i ne bi mogla biti isplata. Glavna skupština je već ove godine održana, 28. lipnja i nije donesena nikakva odluka o isplati ili isplati predujma dividende. Donesena je odluka o pokriću gubitka za 2021. godinu. Možda bude dividende dogodine, al to ćemo tek saznati vjerojatno u svibnju ili početkom lipnja 2023. godine.
-
A koji je onda problem recimo na PXS? Isto mirovinci, ili?
I mislite li da uprava ne zna svoj posao? Odnosno mislite li da je uprava produljena ruka većinskih dionicara i da ne haje i ne mari za ostale dioničare?
Uprava je jako sposobna, a sto se tice odnosa prema dionicarima, raspitajte se kako se TP odnosila prema istima.
-
Hvala na preporuci, ja sam se već raspitao. No zanimalo me sto vi mislite o upravi i činjenici da oni sad već imaju preko 50% dionica i koja je vjerojatnost da promjene svoje dosadašnje ponašanje prema manjinskim dioničarima?
I zašto recimo mirovinci nisu blokirali neke njihove odluke na posljednjoj skupštini? A nije da nisu mogli.
-
Ako vas slucajno zanima, ja očekujem da će TPNL nastaviti kupovati dionice no to nuzno ne mora imati veze sa cijenom na trzistu. Cini mi se recimo da bi im Rajfica mogla iskrcati svoje fondove. To bi im osiguralo da im ubuduće nitko ne radi probleme na skupštinama i da defacto sami mogu donositi sve bitne i strateške odluke. Još ako im PBZ izleti jer oni su očito najnezadovoljniji upravljanjem i ponašanjem većinskog vlasnika onda manjinski zaista vise ne bi imali nikakvog posebnog interesa da ostanu u vlasništvu kompanije.
Tako da vam onaj “jedini problem” kojeg ste prethodno naveli može postati i ključni, a možda i nepremostiv problem. Zato vam kažem, valuacija je bitna al nije uvijek presudna za ulaganje. Tajming je dobar, sve se posložilo, al treba ipak sagledati malo siru sliku i donijeti i one manje očite zaključke.
-
Nikoga se ne može natjerati da postane intelignetan i kako se to danas voli reći empatičan, a zapravo se radi o osjećaju odgovornosti (uvijek nadilazi uskogrudnost gledanja samo sebe ili vlastitog čopora), a to nemaju ni jedni ni drugi (ni uprava ni mirovinci, ne kao anonimusi nego kao osobe s imenom i prezimenom). Zato su nesposobni, podkapacitirani. Jednostavno ne mogu drukčije.
-
-
Kad je prosao IPO TPNG skupilo se 208 miliona kuna, 50 posto od Tankerske, 14 posto stranih ulagaca i ostali dio(ne sve) su uzeli mirovinci. Zasto? Jer je u prospektu bilo da ce ovo biti dividendna dionica. Pa je prvu godinu isplaceno skoro 4 kune dividende, poslije se isplacivalo malo manje. Zadnje dvije godine nije bilo dividende jer su bile uzasne za tankerase. Mislim da su i mirovinci bili svjesni toga pa se nisu bunili. Sad je zapuhao drugi vitar, vidit cemo oce se mijenjati njihov modus operandi, ja samo mogu prepostavljati, nemam kuglu.
-
Ja se zaista ne sjećam tih dividendi iz TPNG možda je i bila koja, al onda je bila jako davno.
Dividenda TANKERSKA NEXT GENERATION D.D. (TPNG-R-A) - MojeDionice
-
Tankerska Next Generation isplaćuje dividendu od 3,95 kuna po dioniciBRODARSKA kompanija Tankerska Next Generation isplatit će za prošlu godinu dividendu od 3,95 kuna po dionici.www.index.hr
Zadnja je isplacena 2019-te godine.
-
Vrijednosnica HRTPNGRA0000 - Zagrebačka burza
Ne budi lijen, išao ja provjeriti. Dobit su isplatili 2016. godine 3,95 kn bruto po dionici, 2017. 1,60 kn bruto po dionici i 2018. 0,60 kn bruto po dionici. Nakon toga nije bilo isplata.
Ne znam, ja ne očekujem nikakve izvanredne skupštine ove godine a sljedeće ćemo vidjeti, al nekako sumnjam da im je to plan. Volio bih da sam sebe demantiram, iskreno.
-
2020 i 2021-a su ionako bile lose godine, samo 2019 te su trebali isplatiti a nisu. Ovaj Q3 ce biti pokazatelj, ako bude zarade isplacivat ce. A nekako mislim da se dobra para tuce kad kupuju 213 000 komada po 10 kuna vecoj cijeni!
-
To je kupila TP, ne Tpng.
-
2020 i 2021-a su ionako bile lose godine, samo 2019 te su trebali isplatiti a nisu. Ovaj Q3 ce biti pokazatelj, ako bude zarade isplacivat ce. A nekako mislim da se dobra para tuce kad kupuju 213 000 komada po 10 kuna vecoj cijeni!
Opća je zabluda da je dionice kupila/kupuje TPNG. Ne kupuje ih TPNG, nego majčinska kompanija Tankerska plovidba,
koja je glavni osnivač TPNG i druga kompanija u kojoj, po svemu sudeći ostaje glavnina zarade od obje kompanije, a
TPNG-u naplaćuju upravljanje i management flote, pa nisam siguran u motive ulaska nekog većeg ulagača u ovu
nelikvidnu dionicu i priču, osim nekoga povezanog sa Upravom obje kompanije.
-
-
bilo je govora da je TNPL zainteresirana za kupnju Turisthotela Zadar( neznam jeli neki dio ili sve,a možda sam i krivo povezao), a novopečeni gosp. Iz top ten TPNG voli turizam i hotele.
Možda je tu nekakva tajna veza,jer nije malu količinu kupio.Pa ja mislim u zadnjih 12mjeseci.
-
TP je krajem godine imala 425m keša na računu a vjerojatno je u međuvremenu to podebljano za još barem 50% tog iznosa. Zbog inflacije im se ne isplati gomilati tolike iznose. Brodovi su preskupi a ova dionica nije pa se čini kao idealno ulaganje u ovom trenutku. A najbolje godine za produkte tek bi trebale uslijediti. Svakako bih računao na mogućnost javne ponude s tim da je sad izvjesno da ne bi išlo ispod 66kn.
-
-