Posts by komot

  Malo si razmišljam, ova situacija s inflacijom i kreditima s fiksnom kamatnom stopom. Ima li ovdje stručnjaka da malo obrazlože rizike vezane uz navedeno.

  Čini mi se da ima dosta kredita s fiksnom kamatom u bankama.

  To su krediti sa fiksnom kamatom su na 5 godina ( ne znam jel itko daje na više),a tih prvih 5 godina rata kredita ti je uglavnom sastavljena od kamate 70%, te ostatak glavnice, tako da banka tu bere maksimalni profit, poslije je kamata promjenjiva...tako što se banke tiče rizika nema.

  Evo rba daje na 10 godina 4,6 % efektivno nenamjenski s fiksnom kamatom, supruga je uzela u zabi na 10 godina s fiksnom stopom. Hrpa stambenih je s fiksnom i malom eks na 15 i više godina. Ne bih baš rekao da tu nema rizika za banke. Ako se inflacija otme kontroli bit će plača i škrguta zuba.

  Malo si razmišljam, ova situacija s inflacijom i kreditima s fiksnom kamatnom stopom. Ima li ovdje stručnjaka da malo obrazlože rizike vezane uz navedeno.

  Čini mi se da ima dosta kredita s fiksnom kamatom u bankama.

  Zadnje što me boli je kupnja saponije po 200, prodaja po 280, podravka kupnja po 260 prodaja po 410. Još me ta podravka ni ne boli tolko koliko ta Saponija u koju sam stvarno vjerovao da vrijedi višestruko, a zadovoljio se s 40 % zarade. Peveca je bilo po 170 na lopate, meni žao bilo prodat adris da uđem jače, sad bih bio u penziji da sam bio pametniji.

  Svaka čast na postu, pogađa bit. Samo mali ispravak kod olakšice na porez na dohodak od najma Nije 30 već 25 %.

  Mnoge od nas bi mogli smatrati ludima, mala je granica. U situaciji kad se nazire visoka inflacija i visoke stope gospodarskog rasta uzimati relativno povoljan dugoročni kredit s fiksnom kamatnom stopom i u domaćoj valuti nije nikako ludost. Pa čak i kako sam hipotetski napisao uložiti te novce u jednu visokokapitaliziranu banku koja redovito isplaćuje visoke dividende i ima stranog vlasnika iz zemlje koja je izmislila bankarstvo. Bila bi velika hrabrost uložiti te novce u Atlantsku. Svi mi koji se ovdje igramo ne možemo ništa sa sigurnošću tvrditi, ali ovdje jednostavna matematika gospodina Darca11 puno govori, on je čak i konzervativno računao. Mišljenja sam da će se bankarski krediti povećavati u idućih 10 godina kako budu rasle plaće i BDP. A sad s druge strane, čovjek može izgubiti posao, oboliti, svašta se negativno može dogoditi u životu, uvijek treba imati neki hedge. Doduše kad čovjeku zaškripi dionice zabe su prilično likvidne i dio se uvijek može prodati.

  No ja ću ipak taj kredit uložiti u nekretnine za rentanje, čak sam i nešto Medike teška srca prodao zbog betona.

  Ma ulažem u beton te novce, ali primjer navodim. Dividenda veća od kamate na gotovinac. Navodim to jer je to u neku ruku zanimljivost. sve u familiji. Prvo ti daju kredit, pa im uđeš u vlasništvo s tim novcima i onda ubireš prihod od dividendi veći nego izdaci za kamate.

  Gledao sam na OTC su ponude na prodaji bile 450 kn. Budući da se vraća na tržište mogla bi se cijena malo povećat. Firma djeluje u neatraktivnoj branši, dionica je nelikvidna i u zadnje dvije godine ne isplaćuje dividendu, pitanje je kako će se ovo divljanje cijene sirovina odrazit na poslovanje, konkurencija je ogromna itd. Unatoč tome kapitalizacija firme je smiješna i dionica je vrijedna razmatranja po nominalnoj cijeni.

  Da, Čateks je stvarno jeftin. I prejeftin. Samo ako nastave ovako, a čini se da znaju posao jer im je većina prodaje u izvozu. Znači da su konkurentna firma s konkurentnim proizvodima. Ulažu u istraživanje i energetsku učinkovitost, ceo ima značajnu količinu dionica, sve izgleda dobro.

  Ma tih 200 do 400 je ipak pretjerano, najviše ovisi jel na moru ili u Zagrebu ili negdi drugdi, ja živim 40 km istočno od Zagreba i platio sam prije mjesec dana 60 kn kvadrat, nornalna cijena za ovo područje je 80 do 100. I s tim cijenama se može debelo zaraditi, a s 200 do 400 kn se za 10 godina ide u penziju.

  U dalmaciji moraš čekat, i platiti min 200kn ako imaš sreće..

  Vjerujem da je tako, ljudi žele prije sezone opremit apartman da im krene nosit novce, ne isplati im se ciganit oko cijene jer više izgube ako im pobjegne sezona nego što će ušparat na majstoru. Ovisi naravno cijena i o kvaliteti izvođača, prijetelj mi je pričao da je platio 100 kn kvadrat u Vrsima kod Zadra, ali da nije baš zadovoljan kvalitetom.

  Teško je sad to paušalno odredit, može se od 10 do 30 kvadrata bez fugiranja, sve ovisi koliko je brz majstor, o podlozi, o pločicama, koliko ima rezanja. Nije isto nekakvu kuhinjicu odradit ili terasu od 50 kvadrata. Ili knauf zid koji je ravan ili neravan pod gdje treba izravnat s po 3 ili 4 cm ljepila.

  Ma tih 200 do 400 je ipak pretjerano, najviše ovisi jel na moru ili u Zagrebu ili negdi drugdi, ja živim 40 km istočno od Zagreba i platio sam prije mjesec dana 60 kn kvadrat, nornalna cijena za ovo područje je 80 do 100. I s tim cijenama se može debelo zaraditi, a s 200 do 400 kn se za 10 godina ide u penziju.

  Sve se čini da svjetlo na kraju tunela nije brzi vlak već svijetla budućnost zse, a ja zapeo u građevinskim radovima do grla. Ne da nemam za dokup već sam pomalo morao i prodavat, šmrc. Ne volim se rastajat od svojih miljenica. Šalu na stranu, zaista mislim da nas čeka 7 debelih godina, plakat ćemo za vremenima kad smo mogli na p/e 5 ili 6 kupovati dionice. Prelit će se optimizam iz gospodarstva i na burzu.

  Malo sam na brzinu napravio projekciju dobiti prema sadašnjim trendovima i ispada da bi do kraja godine ako zadrže trenutne marže, dobit bila oko 800 kn po dionici. Ako se još na skupštini izglasa normalna dividenda, ovo se svakako može nazvati dobrom prilikom. Čak i ako zanemarimo dinamiku rasta prihoda.

  Čini se da nastavljaju u istom tonu i 100 milja dobiti ili 800 kn po dionici izgleda realno na kraju godine, možda i prebace.

  Obavijesti izdavatelja