Posts by Manu

  Vrijedi zabilježiti:


  Nastavno na objavu od dana 20. kolovoza 2021. godine (https://eho.zse.hr/fileadmin/i…94e6088e0f06fccfe60ce.pdf), s osobitim zadovoljstvom izvještavamo investicijsku javnost
  da je društvo u kojem Grupa Alpha Adriatic sudjeluje s udjelom u visini od 50%, Alpha DCM Investments
  LLC, sa sjedištem u Republici Maršalovi Otoci, putem društva kćeri Valovine LLC, također sa sjedištem u
  Republici Maršalovi Otoci, dana 13. listopada 2021. u luci Guangzhou u Kini preuzelo vlasništvo motornog
  broda imena „Valovine“, nosivosti 52.000 DWT, izgrađenog 2016. godine u brodogradilištu “Uljanik
  Brodogradilište d.d.”. Grupa Alpha Adriatic istodobno je preuzela tehničko, komercijalno i kadrovsko
  upravljanje brodom. Brod će nakon primopredaje započeti komercijalni ugovor o najmu s renomiranim
  unajmiteljem, nastavlja ploviti pod hrvatskom zastavom, zapošljavati hrvatske pomorce i kadete, te koristiti
  usluge čitavog niza hrvatskih podugovarača.
  ALPHA ADRIATIC d.d.https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ULPL/COI-ULPL-97907cd17a5d6d490f7ab5038501cd63.pdf

  Brodovi su prodani u „bloku“ – zajedničkoj prodaji – za iznose VALOVINE 14.9
  Milijuna USD i PUNTA za 13,6 Milijuna USD.
  Kupci su strana društva PUNTA LLC i VALOVINE LLC, oba registrirana na
  Maršalskim otocima.
  Suvlasnik u oba društva je hrvatsko poduzeće Alpha Adriatic d.d. Pula. Brodovi su
  ostali pod hrvatskom zastavom. Također na brodovima su ostale hrvatske posade.


  Podnesak od 11.10.2021.

  Postoji li neki broker koji za zse dionice u svakom trenutku pokazuje koliko i kojih dionica u portfelju je oslobođeno poreza na kapitalnu dobit?

  To mi se čini kao prirodna i logična mogućnost nakon što je već dosta godina proteklo od uvođenja tog poreza a ovi u PBZ-u su miljama daleko od bilo kakvih inovacija.

  A ne bi trebalo biti nešto posebno zahtjevno uvesti je jer je samo protok vremena od datuma kupnje u igri.

  Predsjednik Pavlović se jučer kratko oglasio na radiju. Među ostalim spominje veliki dokap od par 100 mil kn, izgradnju 3-4 broda u RH.

  Snimka na sljedećem linku, od 6:35.

  https://radio.hrt.hr/radio-spl…vnik-radio-splita/397876/

  To bi značilo upis 4m novih dionica po 50-60 kuna. Samo treba naći nekoga tko je spreman platiti toliko i to još uz uvjet da se gradi u hrvatskim brodogradilištima jer to mogu staviti i kao uvjet u pozivu za dokap.

  Bez nekakvog novog modela javno-privatnog partnerstva to neće ići. Jamstva vlade tu više nisu dovoljna jer netko treba platiti razliku između cijene domaće brodogradnje i kineskih brodova. A Uljanikovcima su složili optužnicu zbog sličnog modela.

  Puno toga je napričao u ove dvije dosadašnje kratke izjave, naveo je više mogućih ishoda nego što je izgovorio rečenica. A neki od njih su kontradiktorni. Otkazali su kineske novogradnje jer kao nema novaca a sad najavljuje desetke milijuna na računu.

  Podravka je zaslužna za rast crobexa a za rast Podravke ipak su najzaslužniji Pivci. Fondovima koji imaju stostruko veću kupovnu moć od njih 0 bodova za trgovanje. Ali jasno da će njihovi menadžeri na kraju ponajviše izvući korist iz cijele situacije. Pivci su im svojim uletom naglo podigli vrijednosti udjela Podravke kojeg su onda fondovi prisiljeni kratiti i prebacivati negdje drugdje.

  Pivac je zakotrljao grudu koja se polako pretvara u lavinu.

  Češka kompanija DD Acquisition nadomak je preuzimanja Đure Đakovića, što bi trebalo značiti spas za ovu grupaciju. Prema neslužbenim informacijama, Vlada je uspješno dovršila gotovo dvomjesečne pregovore s Europskom komisijom o planu restrukturiranja Đure Đakovića, čime je ta kompanija izbjegla gotovo sigurno gašenje dijela poslovanja i gubitak otprilike 800 radnih mjesta. Realizacijom ovog dogovora, češki investitor, koji trenutno posjeduje nešto manje od 19 posto udjela u Đakoviću, trebao bi postati većinski vlasnik slavonskobrodske grupacije.

  Slavonski metalci čekaju zeleno svjetlo iz Bruxellesa
  Češki investitor spreman za preuzimanje Đuro Đaković Grupe, spašeno 800 radnih mjesta
  m.vecernji.hr

  "Društvo Đuro Đaković Grupa d.d. zaduženo je da, po načelima učinkovitog restrukturiranja, izradi održiv, izvediv i koherentan te dalekosežan program restrukturiranja koji će biti u skladu sa Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za nefinancijske poduzetnike u teškoćama. U tijeku je proces pregovora i konzultacija s predstavnicima Europske komisije, koja u konačnici odobrava Program restrukturiranja. U pregovore su uključeni i predstavnici nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva financija i Ureda predsjednika Vlade, koji zajednički s predstavnicima Uprave kompanije daju doprinos za pronalaženje najboljih rješenja koji će omogućiti opstanak kompanije, unapređenje njenog poslovanja i očuvanje radnih mjesta. Proces je još uvijek u tijeku te očekujemo njegovo uspješno okončanje" - navodi se u odgovoru koji su nam poslali iz Ureda za odnose s javnošću Vlade RH.



  Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis…spasavanja-tvrtke-1527003 - http://www.vecernji.hr

  Neka ostane što duže u klubu 5000. Ili barem da obori dosadašnji rekord od 552 dana neprekidnog boravka iznad 5000.


  More importantly, although such levels might seem extreme when looking at the past decade, the index had managed to stay above the 5,000 level for 552 days straight in the ‘07-‘08 period when it also reached its ATH of 11,612.